Sök
VM 2019
PETTERSSON: VM-bäst och VM-sämst på straffar

Straffar och internationella mästerskap är en historia i sig. Svensk hockey har ju haft några av sina största ögonblick i just den spelformen. OS-guldet 94, VM-guldet 2017, kvartsfinalen mot Kanada 2013. Men det är inte just de straffarna jag grottat ner mig i specifikt här, utan en lite bredare överblick.

I ett försök att hitta ”roliga vinklar som inte tidigare luftats” inför VM så satte jag mig ner och gick igenom alla straffar som lagts. Jag ville se om det fanns något kul att få ut av det.

Det vet jag väl inte om det egentligen fanns, men eftersom det ändå är gjort och eftersom det ändå finns statistiknördar därute så är det säkert någon som blir lite halvupphetsad av sånt här.

Jag har kollat alla IIHF-mästerskap på på A-nivå. Det enda spelaren som är hundraprocentig och som lagt fler än två straffar är schweizaren Sandro Rizzi. Han har lyckats sätta tre av tre i U20-VM.
Troy Terry har lyckats snäppet bättre på U20-nivå och satte fyra av fyra i turneringen 2017. Han gjorde tre i USA:s semi mot Ryssland och var ensam målskytt i straffrundorna i finalen mot Kanada.

Sen förstörde Terry sin fina svit genom att åka till OS förra året och bränna straff i kvartsfinalen mot Tjeckien. Som av en händelse var det Pavel Francouz som stoppade honom och just Francouz är den målvakt som varit inblandad flest i strafflar genom tiderna i dessa sammanhang. Han har haft 18 straffar emot sig, tio i OS och åtta i VM. Han har stoppat 17. Bara Wojtek Wolski har överlistat honom.

Bortsett från att tysken Danny aus den Birken, som räddat sex av sex straffar, så är Francouz den målvakt som lyckats bäst och det går väl att debattera huruvida 17 av 18 är bättre än 6 av 6, om man väljer att bortse från att 100% är 100% och går lite mer utanför boxen.

Och när vi ändå är inne på Francouz, så är Stéphan Da Costa en av de som lyckats bäst av utespelarna. Han har satt fem av sex straffar, samtliga i VM. Det är samma facit som Troy Terry, Jordan Eberle, Lukáš Kašpar (samtliga i VM), Mikko Koivu (samtliga i VM) och Jonathan Toews. Den sistnämnde minns ni så klart från U20-VM i Sverige 2007 där han satte tre av tre straffar i semifinalen mot USA.

Man hade kanske kunnat tro att T.J. Oshie skulle ha varit bäst efter hans uppvisning i Sotji-OS. Men mitt i den där uppvisningen mot Ryssland, där han sköt tre straffmål, så missade han ju också två och totalt i OS och VM har han faktiskt bara satt sex av elva straffar. Det gör honom visserligen ändå till den spelare som gjort flest straffmål någonsin.

För att ha lite extra kul för er som hängt med hit ner, så kan jag runda av det hela med lite olika notabla noteringar.

Den här artikeln handlar om: