Alexander Wennberg
VM 2019

”Med tanke på hur min säsong har varit ska det bli jättebra att få spela lite mer hockey”

ANNONS

Efter karriärens kanske mest prövande säsong hoppas Alexander Wennberg på ett lyft i VM. Han var, minst sagt, sugen på VM-spel när frågan kom.
– Tidigare år har det varit skador eller kontraktsförhandlingar som kommit emellan, men just nu satt jag ner och väntade på om dom skulle ringa eller inte, säger han till hockeysverige.se.

Igår adderade Tre Kronor in ytterligare en NHL-spelare till VM-laget. Det handlade om 24-åriga Alexander Wennberg som spelat fem säsongen för Columbus. Han kommer till VM efter en ganska tuff säsong i NHL där han svarat för två mål och totalt 25 poäng på 75 matcher.
– Säsongen i Columbus har varit lite upp och ner. För lagets del har vi spelat ganska bra större delen av säsongen, men fick ändå kämpa in i det sista för att ta oss till slutspel. Vi slog sedan ut Tampa, men föll mot Boston, vilket jag tyckte var väldigt tungt, berättar centern med Boo som moderklubb.
– För egen del har det varit en väldigt speciell säsong med lite istid och problem på det sättet. Det finns från den här säsongen mycket jag kan lära mig av och som kan bli bättre.

När du säger lite istid, känner du en stor besvikelse då?
Det finns inte så mycket att älta. Snarare behöver jag titta på vad jag kan göra bättre och vad som behövs snäppas upp till nästa år, försöka utveckla det istället för att se det negativa.
– Nu ska det bli roligt VM-spel och allt sådant. Även fast säsongen här är lång och där jag haft samma coacher hela tiden så ska det bli kul att få fortsätta spela hockey med andra coacher som har en helt annan syn på hockeyn.
– Med tanke på hur min säsong har varit ska det verkligen bli jättebra att få spela lite mer hockey med svenska landslaget.

”HAR ETT RIKTIGT BRA LAG”

Columbus tar sig till slutspel säsong efter säsong, men räcker inte till för att gå hela vägen fram till final. Trots det ser Alexander Wennberg mycket positivt på lagets utveckling.
– Det är väldigt tufft och vi gjorde många trejder vid deadline så nu har vi ett riktigt bra lag. Vi förlorar egentligen på oss själva ibland. Vi spelar bra, men låter matchen rinna oss ur händerna.
– Man märker när vi möter lagen som är tuffa och spelar hårt i boxen, att när dom får chansen så smäller det. Det är så små detaljer som avgör. I slutändan tror jag vi faller på vår (bristande) erfarenhet att spela slutspel.

Trots att Columbus inte tog sig längre den här säsongen har spelarna och organisationen fansen i ryggen. Speciellt efter den överraskande vinsten över favorittippade Tampa.
– Fansen har varit jättebra och har varit med oss från första början. Speciellt nu då vi blivit ett lag som etablerat oss och alltid går till slutspel.
– Sedan tror jag alla hört talas om vår seger mot Tampa och vi fick många fans bakom oss där. Även fast vi fick en tuff förlust nu så när dom ser på säsongen är de det många som har positiva tankar om den.

Foto: Bildbyrån

Intresset för NHL-hockey och laget växer i Columbus som är en relativt ny organisation. Laget i dess nuvarande form tog steget in i NHL så sent som år 2000.
– Hockeyn växer och växer här. Collegefotbollen är fortfarande störst och man pratar mycket om Buckeyes, Ohio.
– Det känns ändå som mer folk vill komma på våra matcher och det är mer hockeysnack på stan och allt sådant. Det går mot att vara en mer hockeystad än vad det har varit tidigare, vilket är väldigt kul.

”GIVET ATT TACKA JA”

I onsdags fick Alexander Wennberg samtal från ledningen i Tre Kronor med frågan om han ville komma till Bratislava för att spela VM.
– Jag pratade med dom igår (onsdags), men jag hade pratat med dom tidigare också. Skulle det vara så att dom frågar mig så kommer jag alltid ställa upp. Tidigare år har det varit skador eller kontraktsförhandlingar som kommit emellan, men just nu satt jag ner och väntade på om dom skulle ringa eller inte.
– När jag väl fick samtalet kändes det jättekul och det var ingen tvekan om jag ville ställa upp eller inte. Det var givet att tacka ja.
– Klart att med en lång säsong som det varit med slutspel och allt det där… Jag har, som sagt var, tidigare pratat (Rikard) Grönborg och sett vilka spelare som redan är där. Jag åker dit för att vinna guld och det känns som vi har en riktigt bra chans att göra det.

Du har spelat runt 80 matcher den här säsongen, hur är statusen kroppen efter det?
– Det är ingen fara med den. Ibland kan det vara lite halvt som halvt och man känner efter. För egen del har det varit en lite speciell situation i slutet då jag fick se några matcher från läktaren.

DEBUTERADE 2016

Alexander Wennberg kommer nu göra sin andra VM-turnering. Debuten gjorde han 2016 under förra förbundskaptenen, Pär Mårts, ledning.
– Det var i Ryssland. Jag tycker att vi gjorde så gott vi kunde, men vi åkte ut i kvartsfinalen mot Kanada som hade ett riktigt bra lag. Vi var inte riktigt nära.
– Samtidigt var det väldigt kul att få spela min första VM-turnering. Jag tar med mig dom minnena och allt det roliga därifrån, men jag hoppas på ett bättre avslut i den här turneringen.

Alexander Wennberg spelade VM redan 2016. Foto: Bildbyrån

Det är speciellt att spela så här korta turneringar, vilka erfarenheter tar du med dig från turneringen i Ryssland, men även från Junior-VM turneringarna du spelat?
– Det är en kort turnering och för min egen del missar jag matchen mot Tjeckien. Det drar igång på en gång och det finns ingen tid att lära känna dom jag ska spela med utan det gäller att det klaffar på en gång.
– Sedan handlar det om att ta vara på matcherna vi har, ta vara på tiden och göra det så bra som möjligt. Det finns ingen anledning att spara på någonting.

Vad hoppas du tillföra laget?
– Absolut hoppas jag att tillföra offensivt. Jag kanske inte fått ut det den här säsongen, men jag besitter ganska bra offensiva kvalitéer.
– Annars är jag en spelare som vill spela över hela banan både offensivt och försvarsmässigt. Jag tror att med dom kedjekamraterna jag får, oavsett vilka det är, blir det en rolig turnering där jag kan bidra med fart, spelglädje och förhoppningsvis göra lite mål också.

HAR INTE ANSLUTIT ÄNNU

När åker du till Bratislava och när är du tillgänglig för din första match?
– Det får vi se. Just nu försöker jag planera när jag kan hoppa på första flyget härifrån och ta mig ner dit så fort som möjligt. Det är allt jag kan säga just nu. Jag försöker ansluta så fort som möjligt.

Det låter på dig som att det här ska bli väldigt kul.
– Absolut. Jag ser fram emot det jättemycket. Efter att jag fått frågan har jag längtat efter att få åka dit och spela. Jag får hålla mig någon dag (skratt), men jag är väldigt taggad på att åka till Bratislava och spela. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga