Sök
Alexander Bjurström
SHL

Tvingades lämna Brynäs: ”Det känns som jag stått lite stilla”

Alexander Bjurström har de senaste åren setts som en av de mer spännande spelarna i Brynäs. Men efter den senaste säsongen fick han inget nytt kontrakt. Nu står han utan klubb.
– De ville ha mig som en offensiv spelare och just nu känner de att jag inte platsar i toppkedjorna, säger 21-åringen till hockeysverige.se.

Alexander Bjurström kom till Brynäs som 16-åring men efter fem säsonger i klubben erbjöds han i våras inget nytt kontrakt med SHL-klubben. I stället tvingas han för första gången ut på spelarmarknaden för att få ett kontrakt.

Nu tränar han tillsammans med en annan tidigare Brynässpelare, Adam Deutsch, i väntan på att få klart med en ny klubb.
– Om jag fick bestämma själv så skulle jag ha klart med något nytt nu på en gång. Men man får ta det som det kommer. Det är svårt att säga vad som kommer hända, och när det kommer hända, nu när man inte vet så mycket. Det är första gången jag är i den här sitsen att jag måste leta klubb, så det är lite extra nervöst. Lite spänd är man, helt klart, säger 21-åringen till hockeysverige.se.

Är du orolig över att det inte ska lösa sig med något?
– Nja, jag känner mest att jag vill få igång allting. Jag vill börja träna med laget, lära känna alla, fixa allt runt omkring så det är bra till allting startar. Det är mer sådana grejer jag tänker på.

VILL FÅ EN STOR ROLL

Alexander Bjurström säger att han inte märkt av något konkret intresse ännu, men har ett tydligt önskemål till den kommande klubben.
– Jag har inte funderat så mycket på den typen av grejer, men det viktigaste är att det blir en klubb där jag får en bra roll, kan spela mitt spel och kan trivas i miljön runt omkring. Men det viktigaste för mig just nu är att få en bra roll. Sen kommer resten efter.

Hade Almtuna kunnat vara ett alternativ om de stannat kvar i HockeyAllsvenskan?
– Jag trivdes riktigt bra där. Så, kanske.

”DET VAR LITE JOBBIGT”

Ja, Bjurström har en speciell relation till Almtuna. När han inte riktigt slog sig in i Brynäs lånades talangen ut till Uppsalaklubben. Han spelade sju matcher i HockeyAllsvenskan säsongen 17/18 och 19 den gångna säsongen. På dessa 19 matcher gjorde han sju poäng.
– Det var lite jobbigt att aldrig riktigt veta var jag skulle spela. Samtidigt kom jag in riktigt bra i Almtuna så det kändes enklare på så sätt. Jag kände mig skönare inombords då, eftersom jag trivdes så bra och det var ett skönt lag. Jag kunde kriga på som vanligt.

Hur ser du på säsongen i stort?
– Det gick knackigt i början. Jag fick inte spela och kunde inte visa upp mig så mycket. Sen åkte jag till Almtuna och tycker att jag gjorde det bra. Jag spelade bra, men fick inte spela så mycket där heller egentligen. Det var det enda jag ville, säger Bjurström och fortsätter:
– Det känns som att jag stått lite stilla när jag inte spelat så mycket.

Är du besviken på Brynäs och Almtuna, för att du inte fick spela mer?
– Nej, inte besviken. De spelade de spelare som de tyckte var bäst och det får man köpa. Det enda jag gjorde var att kriga på och försökte visa att jag skulle spela. Jag körde extra efter varje träning, och sådana saker. Men besviken? Nej, inte på det sättet.

”KÄNNS LITE SURT, SÅKLART”

Alexander Bjurström har som sagt fått en stor del av sin hockeyfostran i Brynäs men karriären där är nu slut, efter 47 SHL-matcher och sex ytterligare i slutspelet. Framför allt i slutspelsserien mot Växjö, 2018, tog Bjurström för sig ordentligt i ett extremt skadedrabbat Brynäs.
– Jag hade det på känn, att det skulle bli så här. De vill ha mig som en offensiv spelare och just nu känner de att jag inte platsar i topp två-kedjorna. Och det är väl det jag känner också. Det är bäst för mig att lämna och få komma till ett lag där jag får spela mer. Det här är nog ett bra val för båda.

Hur känns det, att det blev så?
– Det känns lite surt, såklart. Jag tycker framför allt i slutspelet mot Växjö att det gick hur bra som helst när jag fick spela mycket och verkligen kunde ta en plats. Men det är inte så lätt att få så många chanser heller, och jag har inte kunnat visa tillräckligt mycket.

Nu går hockeykarriären vidare mot nya äventyr. Frågan är bara vilken klubb som snappar upp den irrationella forwarden.

Den här artikeln handlar om: