Sök
John Klingberg kunde inte säga nej till chansen att få vinna ett tredje raka VM-guld med Tre Kronor.
VM 2019

”Han ville inte missa den här chansen”

John Klingberg förstärker Tre Kronor i VM. Och det verkar inte ha varit något svårt val för backen att tacka ja i år igen.
– Han sa att han kände att han inte vill missa den här chansen. Att ha en chans att få vinna tre raka (VM-guld), säger Peter Popovic. 

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Natten till onsdag blev Dallas Stars och John Klingberg utslagna mot St. Louis Blues i en rafflande match sju.

Men det hindrade inte Klingberg från att tacka ja till ett nytt VM-äventyr. På fredagsmorgonen bekräftade Svenska Ishockeyförbundet att han spelar VM även 2019. Något som enligt Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic betyder oerhört mycket.
– Jag är mycket nöjd. Han (Klingberg) är en ruggig tävlingsmänniska. Förutom sin skicklighet på isen så bidrar han med mycket skratt och energi. Och det är alltid trevligt att han skjuter åt andra hållet (rightare). Då får du lite olika utseende när du ska teka, i uppspelsfaser och även i powerplay och boxplay. Det blir mycket man får ut av en kille, säger Popovic efter lagets värmning på fredagen.

Peter Popovic berättar även hur Klingberg resonerade i samtal med Tre Kronor.
– Det han (Klingberg) sa och som sammanfattar alltihop är att han inte vill missa den här chansen. Att ha en chans att få vinna tre raka (VM-guld). Den chansen kanske du aldrig får igen som spelare eftersom man först måste vinna två i rad för att ha chansen. Sedan måste en spelare vara helt frisk och tillgänglig.

Enligt Popovic så kommer John Klingberg att ansluta till laget i Bratislava under måndag eller tisdag.
– Men vi har inte stoppat in honom någonstans (på position i laget ännu). Utan han får komma hit först så får vi ta det då.

OKLART KRING LAGKAMRATEN

Även Mattias Janmark, lagkamrat med Klingberg i Dallas, är aktuell för VM-spel. Men där är inget klart ännu.
– Jag tror inte att han (Janmark) har svarat. Han har kontraktssituation (utgående kontrakt), men det hade han förra året också och då kom han hit. Vi får se om han vill göra det igen, det kanske är tveksamt, säger Popovic.

Tre Kronor är även intresserade av Colorados Gabriel Landeskog och Carl Söderberg. Men även där är VM-spel fortfarande oklart.
– Jag vet inte ännu. Och det är mer för att det är forwards, jag har hand om backar. Men det blir svårt att säga nej till en Gabriel Landeskog. Han är en fantastisk människa, ledare och hockeyspelare.

EKHOLM HYLLAR KLINGBERG

Men John Klingberg är alltså klar för VM-spel. Och det gillar många.
– Det är väl ganska solklart vad han bidrar med. Han är en offensiv back som är väldigt väldigt skicklig i offensiv zon och på blålinjen. Han gör ju minst 40-60 poäng varje år i NHL känns det som. Så det är klart att det är en klassback som vi får in. Det är verkligen grymt. Vi är lyckligt lottade att det är så många som tackar ja, säger backkollegan Mattias Ekholm.

Sverige spelar VM-premiär ikväll mot Tjeckien klockan 20.15.

Den här artikeln handlar om: