Sök
Oliver Ekman-Larsson & Rikard Grönborg
Schweiziska ligan

Grönborg om klubbvalet: ”Ingen NHL-klubb ville ha en coach utan NHL-erfarenhet”

Under torsdagen kom det något oväntade beskedet att Rikard Grönborg har skrivit på för två år med Zürich i Schweiz. NHL-drömmen läggs på is tills vidare.
– Mitt mål är att coacha i NHL. Jag behöver bara få en chans, säger han enligt The Athletics John Vogl.

Det talades om att Buffalo Sabres var intresserade av Rikard Grönborg. Men enligt nordamerikanska uppgifter idag ska Sabres aldrig ha intervjuat svensken om det lediga coachjobbet. The Athletics John Vogl skriver på twitter att han har uppgifter på att så är fallet, och att klubbens GM Jason Botterill helst av allt vill ha en coach med NHL-erfarenhet som ersättare till den nyligen sparkade Phil Housley.

I stället hoppade Rikard Grönborg på det lediga coachjobbet i den schweiziska storklubben ZSC Lions från Zürich. En klubb där bland annat Hans Wallson och Bengt-Åke Gustafsson varit huvudtränare tidigare, utan att lyckas. Kontraktet ska vara ett rakt tvåårskontrakt, utan klausuler för NHL-jobb, enligt uppgifter i Nordamerika.

”DET STÖRSTA JOBBET I EUROPA”

För Buffalojournalisten John Vogl utvecklar Grönborg i ett SMS tankarna kring Zürich och NHL-drömmen.
– Den stora anledningen till att jag skrev på för ZSC, förutom att det är det största jobbet du kan ha i Europa, är att inget NHL-lag ville ha en coach utan erfarenhet av att coacha i NHL. Mitt mål är att coacha i NHL i framtiden. Jag behöver bara få en chans.

Grönborg har inte coachat ett lag på daglig basis sedan säsongen 2004/2005 då han var assisterande coach för Spokane Chiefs i WHL. Hans senaste huvudtränaruppdrag för en klubb var säsongen dessförinnan, i American West Hockey League. I höst är det dags igen, i en av Europas giganter. Det blir hans första klubbuppdrag på seniornivå.

Den här artikeln handlar om: