Sök
Henrik Lundqvist deppar efter ett av Tjeckiens mål. Sverige förlorade sin första match i VM sedan 2017.
VM 2019

Efter 17 raka VM-segrar – nu åkte Sverige på en blytung förlust

Sverige hade inte förlorat en match sedan VM 2017, det var 17 raka vinster. Fram till nu. Tjeckien besegrade Tre Kronor efter att svenskbekantingen Jakub Vrána gjort två mål.

Det var en mardrömsstart för Sverige i VM. Efter mindre än två minuter hade Tjeckien tagit ledningen genom Washington Capitlas-stjärnan och den tidigare Linköpingsspelaren Jakub Vrána. Han skickade in en puck mot mål som slank in mellan benen på Henrik Lundqvist.
– Det skottet ska han ta. Den smiter emellan benen på honom och jag tror inte ens han (Vrána) får en riktig träff. Riktig kalldusch för Sverige, säger SVT-experten Jonas Andersson.

I den andra perioden kom dock Tre Kronor in i matchen och redan efter 24 sekunder hade Patric Hörnqvist kvitterat. Bara några minuter senare, i powerplay, styrde Oskar Lindblom in ett skott från Erik Gustafsson och Sverige hade tagit ledningen. I slutet av perioden kvitterade dock tjeckerna.

33 sekunder in i den tredje perioden hade Tjeckien vänt i den svängiga matchen och återtagit ledningen. I en rörig situation fick Michael Frolik in pucken bakom ”Henke”. En situation som Sverige ville få till målvaktsinterference men målet godkändes efter en svensk coach’s challenge.

”TJECKIEN SPELAR EN BÄTTRE ISHOCKEY”

I slutet av matchen kunde Jakub Vrána sätta ett riktigt läckert mål som innebar 4-2 och då var det kört för Sverige. Därefter kunde Tjeckien också punktera med ett 5-2-mål i tom kasse.
– Det var tio minuter som Sverige spelade riktigt bra och det var de tio minuterna i andra perioden, säger Jonas Andersson.
– Tjeckien spelar en bättre ishockey över 60 minuter.

Sveriges förlust var den första i VM-sammanhang sedan den 8 maj 2017 när USA besegrade Tre Kronor. Efter det har Sverige spelat 17 matcher i VM och vunnit 17 matcher. Nu kom alltså den första förlusten på över två år i VM. Detta kan dock vara positivt för Tre Kronor då Sverige också vann VM 2017.
– Jag har en tes att lag som vinner långa turneringar som den här stöter på en tidig motgång där man får värdera sådana här saker och gå ihop som grupp, säger SVT-experten och Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Tjeckien vann alltså en stökig tillställning där det ofta var gruff efter avblåsningar och flera utvisningar. Det verkade som att tjeckerna hade hemmafördel då nästan hela publik var röd och vit och eldade på sitt lag.

Härnäst väntar Italien för Tre Kronor på söndag den 12 maj.

Den här artikeln handlar om: