Sök
Tjeckiens mål till 3–2 i VM-premiären.
VM 2019

”Videogranskningarna kan gå hur som helst när som helst”

Sverige föll i VM-premiären mot Tjeckien med 2–5. Tjeckernas matchavgörande mål till 3–2 blev dock omdiskuterat. Men efter videobedömning valde domarna att stå fast vid sitt beslut.
– Han hoppar in i målet och då bör det vara bortdömt, säger Rikard Grönborg, som valde att använda sig av en coach challenge. 

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor har fått en tuff start på VM 2019. Efter en svag förstaperiod från Sverige kom laget visserligen tillbaka och vände 0–1 till 2–1, men det hela slutade med förlust 2–5.
– Dom (Tjeckien) har övertaget hela första och vi kommer inte riktigt igång. Men vi gör två snabba mål i andra och tar över matchen helt. Vi har chanser på både 3–1 och 4–1 innan dom gör en jäkligt snygg kvittering till 2–2 och dom får lite självförtroende, säger Patric Hörnqvist.
– Sedan hjälper det inte att dom får 3–2 i första bytet på tredje (perioden). Där vänder matchen till deras fördel och vi kommer aldrig tillbaka till den uppförsbacken vi satte oss i.

Just tjeckernas 3–2-mål blev omdiskuterat. En kasse som gav Tjeckien en drömstart på tredje perioden när Michael Frolik satte dit pucken redan efter 32 sekunder.

Men samtidigt fick Henrik Lundqvist besök av motståndaren Dominik Simon i målgården. Av den anledningen var Rikard Grönborg inte sen med att utmana domslutet och det blev således videogranskning. Domarna stod fast vid sitt beslut och målet godkändes.
– Dom där videogranskningarna kan gå hur som helst när som helst. Jag försöker stöta bort pucken där i mitten och han (Dominik Simon) slänger sig mot pucken och han landar inne i målgården. Dom (domarna) dömde mål, men nästa gång går det vår väg eller så får vi ett mål nästa gång, säger Hörnqvist.

”VI FÅR ACCEPTERA DET”

Förbundskapten Rikard Grönborg var tydlig med att han inte tycker att Tjeckiens mål till 3–2 borde ha godkänts.
– Vi känner att han (Simon) hoppar in i målet, det är ingen som knuffar honom. Han hoppar in i målet och då bör det vara bortdömt. Men dom (domarna) såg det på ett annorlunda sätt och då får vi acceptera det.

Fredagens förlust var Tre Kronors första nederlag i ett VM sedan i början på maj 2017. En mäktig segersvit på 17 matcher bröts med andra ord.
– Det är inget som jag tänker på nu. Det är ett helt annat lag och helt andra förutsättningar och vi möter ett annat lag. Det viktigaste för oss är att fokusera på vad som hände i den här matchen och vad vi hade kunnat gjort bättre, säger Grönborg.

Den här artikeln handlar om: