Sök
HÖGRE HÖJDER Linus Sandin stod för en succéartad säsong i Rögle men vill nu göra ännu bättre ifrån sig i sin nya klubb, HV71.
SHL

Efter målsuccén – nu siktar HV:s nyförvärv ännu högre: ”Jag vill vinna skytteligan”

Han vann Rögles interna skytteliga och fick kröna en fin säsong med landslagsspel. Nu siktar Linus Sandin på att nå ännu högre höjder i den nya klubben, HV71.
– Jag vill och hoppas också att jag kommer att finnas med i toppen av skytteligan, säger 22-åringen till hockeysverige.se.

Linus Sandin var inte ett hett namn för hockeyvärlden när han 2017 skrev på för Rögle efter ett bra år i Almtuna i HockeyAllsvenskan. Hans första SHL-säsong var också ganska anonym, sju poäng på 42 matcher men i år tog han ett stort kliv framåt och fick sitt stora genombrott.

Efter en knackig inledning på säsongen växte han med förtroendet och kom igång rejält. När säsongen var slut så hade han landat på 16 mål, bäst i Rögle.
– Säsongen var lite upp och ner, som det brukar vara. Jag har svårt för att vara nöjd men det kändes för det mesta bra under säsongen, säger Sandin och fortsätter:
– Man stöter ju på olika motgångar och jag tycker att jag har kommit över dem på ett bra sätt. Det kommer svackor ibland men jag tog mig ur dem och hade några riktigt bra perioder.

Men 16 mål på en säsong, det är väl inte fy skam det?
– Nej, det är ju bra. När man ser det så är jag ju ganska nöjd med säsongen.


LANDSLAGSFORWARD Efter sin fina SHL-säsong belönades Linus Sandin med att få spela i Tre Kronor. Där fortsatte han på inslagen väg och stod för tre mål på åtta landskamper trots tuff konkurrens med NHL-stjärnorna. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”DET VAR ETT HÄNDELSERIKT DYGN”

Hans fina spel i Rögle, speciellt på slutet av säsongen, gjorde också att han fick chansen att spela med Tre Kronor. Linus Sandin var med hela vägen fram till i slutet av april och lämnade först när de sista NHL-spelarna kom.
– Det var grymt roligt, riktigt häftigt. Det är en barndomsdröm som slår in när man får dra på sig den blågula tröjan. Att få spela med några av de bästa svenskar från runt om i Europa och NHL var verkligen en upplevelse man inte kommer att glömma.

Vad tar du med dig av den erfarenheten?
– Det är svårt att sätta fingret exakt på vad, det är ju en hel del grejer. Alla var så professionella, det är nog det största. Att få se hur NHL-proffsen sköter allt på nära håll och se hur proffsiga de är. Sedan är det klart att det är en helt annan nivå där alla spelare är så pass skickliga att man inte har råd att göra misstag. Det är några av sakerna som man tar med sig därifrån.
– Det var riktigt häftigt att göra mål för landslaget också. Det var ett ganska händelserikt dygn där.

Det kan man verkligen säga. Den 11 april slog han till med sitt första landslagsmål för Tre Kronor och dagen därpå presenterades han av sin nya klubb HV71. Efter det gick han också ut och smällde in två mål till för totalt tre mål på åtta landskamper.

Varför blev det just HV71 för din del?
– Jag fick en riktigt bra känsla direkt efter mitt första samtal med Johan Hult (HV:s sportchef). Jag gick bara på min magkänsla och det har känts rätt hela vägen. HV är en anrik och framgångsrik klubb som alltid tävlar om att vinna SM-guld och det är också det jag vill.

”ÄN SÅ LÄNGE HAR DET BARA VARIT POSITIVT”

Just nu har han en liten semesterperiod på två veckor men direkt efter att landslagsäventyret var över så åkte Sandin till Jönköping. Där tränade han med laget och fick även vara med på HV:s medlemsdag där han träffade lokalmedia samt de inbitna HV-supportrarna.
– Det kändes riktigt bra att komma ut och träffa de som stöttar laget. Det är något som jag alltid tycker är kul. Jag har fått en riktigt bra känsla av både staden Jönköping och klubben. Träningarna kändes väldigt bra och professionella, än så länge har det bara varit positivt.


MÅLSUCCÉ Ingen i Rögle kunde mäta sig med Linus Sandins 16 mål under årets säsong. Nu siktar han på att nå ännu högra höjder och tittar då till toppen av hela SHL:s skytteliga. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Den 22-årige forwarden ser fram emot att komma igång med sommarträningen. Han har ännu inte börjat blicka fram till nästa säsong men är taggad på att vara på is igen.
– Jag har inte riktigt börja tänka på det än för min säsong tog ju inte slut för så länge sedan. Jag vill naturligtvis fortsätta utvecklas och kunna höja mitt spel och bidra mer. Jag vill vara en producerande spelare.

BLICKAR TILL ANDRA SIDAN ATLANTEN

Hans 16 mål gav en delad 14:e plats i SHL:s skytteliga och han siktar alltså på att förbättra sin målskörd ytterligare. Målet är att nå nya nivåer och då finns det en plats han strävar efter: toppen av skytteligan.
– Det är ju där man vill vara. Jag vill kunna vara där uppe och hoppas också att jag kommer att finnas med i toppen av skytteligan.

Lillebrorsan Rasmus Sandin spelar i AHL med Toronto Marlies. JVM-stjärnan har hyllats i Nordamerika och förväntas ta klivet upp till NHL nästa säsong.

Storebror Linus är fortfarande ung och har utrymme att fortsätta sin utveckling. Klivet till HV71 är ett steg uppåt i hans karriär och han hoppas också kunna gå i Rasmus fotspår om allt går som planerat.
– Det är ju dit man vill, det är ju den stora drömmen att kunna åka över till Nordamerika och få spela med världens bästa spelare. Jag har inte riktigt börjat tänka så långt än utan jag fokuserar på att spela i HV71 nästa säsong och göra så bra ifrån mig som möjligt. Sedan får vi se hur långt det bär, säger Sandin.

Den här artikeln handlar om: