Sök
Alexander Wennberg.
VM 2019

Spelsugen efter tung NHL-säsong – då kom målen direkt: ”Den här Alex jag känner igen och vill se”

Två mål på 75 matcher i NHL.
Två mål på en och en halv VM-period.
Alexander Wennberg fick en drömstart i sin första match med Tre Kronor.
– Det är svårt att förklara hur det funkar ibland, säger Wennberg till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Succé för nykomponerade kedjan – ”Nu går vi ut och kör som i Järfälla”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sent på söndagskvällen anlände han till Slovakien. Sent på måndagskvällen sköt Alexander Wennberg sin två första VM-mål.

Efter en till största delen tung säsong med Columbus Blue Jackets, där han gått miste om tränaren John Tortorellas förtroende, hann han inte mer än beträda isen i Bratislava innan han hade gjort mål. Redan sekunder in i sitt första byte skickade han in 1–0 i storsegern mot Norge. Och när allt var sagt och gjort lämnade han isen med två mål och en assist.
– Det är skönt för egen del att det lossnar och jag får hänga dit den på en gång. Vi spelade två riktigt bra perioder och det kändes som vi hade bra kemi i kedjan direkt. Det var inga konstigheter, säger han till hockeysverige.se efter debuten i årets VM.

”VISSA MATCHER ÄR ROLIGARE ÄN ANDRA”

Det paradoxala med hans fina utdelning i kväll är att han bara mäktade med två mål under hela NHL-säsongen.
– Det är svårt att förklara hur det funkar ibland, men det är riktigt bra kedjekamrater här och kul med förtroende på en gång. Jag kan inte ens förklara det själv, men det är bara kul att vara ute och njuta av hockey just nu, säger Wennberg.

Hur länge sedan var det så här kul att spela hockey?
– Hockey är alltid kul, men det är klart att vissa matcher är roligare än andra. Det ska man inte ljuga om.
– Självförtroendemässigt är det jätteskönt att få det på en gång, att få det att lossna. Men jag är inte ute efter att hålla i klubben hårdare. Jag vill njuta och spela så bra som möjligt. I dag var det en sådan dag.

Säsongen i NHL fick inte riktigt det slut som Wennberg hade hoppats på. Columbus Blue Jackets avancerade visserligen till andra rundan av Stanley Cup för första gången i klubbens historia. Men svensken var petad en hel del och var bara ombytt i fyra av lagets tio slutspelsmatcher. Ofta i en undanskymd roll. Han vill ändå inte betrakta det här som en revansch.
– Jag vill inte säga att det är revanschsug. Jag avslutade säsongen där borta och det är ett kapitel för sig. Jag var sugen på att spela hockey, de frågade om jag ville komma hit. Jag åker hit för att vinna guld och spela hockey. Det var perfekt att bli tillfrågad.

”EN KILLE SOM FÖR MED SIG ENERGI”

Förbundskapten Rikard Grönborg funderade kring hur han skulle formera laget efter Wennbergs inträde. Det slutade med att han placerade centern mellan William Nylander och Patric Hörnqvist, en plats där Elias Pettersson tidigare huserat. Han gladdes med Tre Kronors senaste tillförskott.
– Jättekul såklart. Det är den här Alex jag känner igen och vill se. Jag har haft förmånen att jobba med honom i flera olika mästerskap och jag tycker att han står för en hel del spets. Det är en kille som för med sig en hel del energi också, säger Grönborg.

Han tror att Alexander Wennberg kan gynnas av att komma bort från Columbus och få lite av en nystart i Tre Kronor.
– Det kan kanske vara skönt att komma ifrån sin hemmamiljö där han spelar varje dag. Det känns som att de trivs väldigt bra ihop i omklädningsrummet de här killarna och får energi. Det hjälper till. Sedan när man har haft en lite tyngre säsong så är det kanske skönt att komma in här och visa vad man kan. Det är positivt för ett svenskt landslag.

LÄS ÄVEN: Ännu en utklassning – Tre Kronor manglade Norge

Den här artikeln handlar om: