Sök
Nyheter
BJURMAN: ”Vem fan är Erik Karlsson?”
”Vem fan är Erik Karlsson?”
Den något oväntade frågan fick jag, i ett sms, av en etablerad svensk NHL-stjärna hösten 2009. Tio år senare är det ingen som undrar. 

SAN JOSE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Erik Karlsson är, vet alla nu, en av de bästa backar som någonsin funnits och därtill den största svenska stjärnan i NHL. 

Just därför är det så roligt att påminna om den där frågan – i synnerhet som som den ställdes av en karaktär som själv aldrig tvekade att driva med andra, inklusive försynta bloggare från hemlandet. 

Han – vi kan kalla honom Andreas – höll då på med ett projekt för att importera snus till Nordamerika och ville veta vilka av kollegorna som var snusare.

”Tja”, svarade jag, ”det är inte så jättemånga, men vi har ju Pebben, Alfie, Zäta, Hjalmarsson, Freddy Sjöström, Bäckis. Och så Erik Karlsson”.

Då kom det:
– Vem fan är Erik Karlsson?

Han var förvisso rätt grön då, den glade laxen från Landsbro. Han hade precis inlett rookie-säsongen med Ottawa och spelat blott några matcher, men ändå. Han räknades som en av våra största talanger och var omskriven så det räckte och blev över.

”Ah”, försöker Andreas när den klassiska frågan kommer på tal idag, ”jag visste ju såklart vem det var, jag vara bara lite disträ när vi höll på och sms:ade”.

Hoho!

Well, som sagt: Ingen svävar längre i ovisshet om vem nummer 65 i San Jose Sharks är.

Under det decennium som gått sedan de första, sedvanligt obekymrade bytena i kanadensiska huvudstaden har han vuxit ut till en av NHL:s allra bästa spelare, vunnit två Norris Trophy (och hade vunnit ytterligare två, om det inte vore för att inflytelserika röster vid några tillfällen tyckte att det varit ”dags” att en Drew Doughty eller en Brent Burns ska premieras…), dominerat ett slutspel (2017) som ingen annan enskild spelare gjort på ett decennium och bländat en hel värld med passningar och skridskoåkning som bara är möjliga, och möjlig, om man fått gåvor av högre, överjordiska  makter.

Men vad som framförallt står ut för mig när Erik nu åter dansar i en konferensfinal är det faktum att han är en sann stjärna – med lyskraft som sträcker sig långt, långt bortom hockeyns sarger.

Han har DET, en karisma som fullkomligen strålar om honom, en naturlig förmåga att ta över alla rum och sammanhang han hamnar i. Det är inget aktivt val, det bara blir så. Som när Jack Nicholson kliver in i en filmsekvens – eller Patti Smith på en konsertscen. 

SVENSKA GENOMBROTTET KOM PÅ OS 2014

De egenskaperna har alltid funnits, jag minns tydligt hur han redan som 18-åring det där rookie-året 2009 var omöjlig att inte dras till när han gjorde intervjuer i Senators omklädningsrum efter matcher på Madison Square Garden, men de blev synliga för en bredare publik först på allvar under Vinter-OS i Sotji vintern 2014 – när han i tv-intervju efter tv-intervju gick genom rutan som ett Brent Burns-skott från blålinjen går genom motståndarzonen.

Vi som var utsända av svenska redaktioner fick, med ständigt eskalerande frekvens ju längre turneringen pågick, upphetsade propåer från hemmaredaktioner som bekantade sig närmare med Smålands egen Muhammad Ali för första gången.
– Vi måste ha mer Erik Karlsson-material! Han håller på att bli folkkär med sin otroliga charm! Mer! Mer! Mer!

Den statusen består. Jag skickar liksom den här krönikan från San Jose av en anledning. Erik är Sveriges största stjärna i NHL.

Jo, Henrik Lundqvist konkurrerar, han har också bländande utstrålning. Elias Pettersson kommer, med sin unika personlighet, också bli en stjärna av samma sort – och Henrik Zetterberg var, om än rätt motvilligt.

Men Erik är störst.

Så är det bara.

Att han nu har karriärens hittills kanske bästa chans att få lyfta den heliga bucklan – han spelar onekligen i ett bättre lag än för två år sedan – ger hela slutklämmen av Stanley Cup-slutspelet extra lyster.  

Inte för att jag håller på honom mer än någon annan svensk – såna som Marcus Johansson och, framförallt, Alex Steen har i sanning också gjort sig förtjänta av den ultimata framgången – men det vore en särskild sorts upplevelse att se den störste stjärnan av dem alla vinna.

Den förre NHL-backens gamla planer på att importera snus rann för övrigt ut i sanden och det fanns nog aldrig något riktigt behov av någon sådan verksamhet heller. De svenskar som ville krama sig en prilla ibland hade ju mig, höll jag på att säga. Det var alltid en prövning för min lagerhushållning att springa på exempelvis Pebben. Han tryckte upp såna mullbänkar under överläppen att halva dosan tömdes i ett nafs.

Numer är behovet i det närmaste noll. Dagens hockeyproffs är så seriösa att de aldrig skaffar sig sådana laster. Såvitt jag kan komma på finns det bara två-tre stycken svenskar – alla äldre – kvar i hela ligan. 

Erik?

Jo, han snusar faktiskt fortfarande.

Utan att någon frågar vem fan han är…

Per Bjurmans blogg hos Sportbladet:
https://bloggar.aftonbladet.se/perbjurman/

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast hos Sportbladet:
https://podcast.aftonbladet.se/p/nhl-podden-med-bjurman-och-ekeliw/

Torsdag 19:00
Linköping HC - Leksands IF
1 2.05
X 4.45
2 3.10
Torsdag 19:00
Färjestads BK - Brynäs IF
1 1.71
X 4.60
2 4.30
Torsdag 19:00
HV 71 - Rögle BK
1 2.20
X 4.15
2 2.95
Torsdag 19:00
IF Malmö Redhawks - IK Oskarshamn
1 1.61
X 4.80
2 4.95
Torsdag 19:00
Skellefteå AIK - Växjö Lakers HC
1 2.10
X 4.20
2 3.15
Torsdag 19:00
Djurgårdens IF - Luleå HF
1 2.45
X 3.95
2 2.70
Torsdag 19:00
Frölunda Indians - Örebro HK
1 1.87
X 4.75
2 3.55
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten