Sök
KAN TÄNKA SIG SHL IGEN. Jonas Holös sneglar mot Sverige efter två år i Schweiz.
VM 2019

Gör sitt 14:e raka VM – öppnar för återkomst till SHL: ”Ett av mina toppval”

14 VM-turneringar och 90 VM-matcher. Jonas Holös håller på att skriva in sig i historieböckerna som en av de mesta VM-spelarna genom tiderna. Och nästa säsong spelar han gärna hockey i SHL igen.
– Jag får försöka göra en bra figur här så får vi se efter VM, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Svensken blev norrman – nu möter han Tre Kronor i kväll

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
2006 spelade han sitt första VM i den norska landslagsdressen. Sedan dess har Jonas Holös hunnit med 13 raka VM-turneringar. I år gör backen alltså sitt 14:e VM i rad. Och för tredje året i rad bär han C:et på sin tröja.

Inför kvällens drabbning med Sverige har han spelat 90 VM-matcher i karriären, enligt EliteProspects.com. Det gör honom till 25:e spelare i listan över flest VM-framträdanden i turneringens historia. För att sätta det i perspektiv kan nämnas att bara en svensk spelare har gjort fler VM-matcher än Jonas Holös. Det är hans tidigare lagkamrat i Färjestad, Jörgen Jönsson (104). Och kanske kan han hota Jönssons notering på sikt. Med tanke på att Holös inte är mer 31 år gammal finns det utrymme för många fler VM-turneringar framöver.

Någonstans förkroppsligar Jonas Holös med sin mäktiga VM-svit en lojalitet mot sitt hemland. Han är helt enkelt typen som aldrig tackar nej när förbundskaptenerna har ringt. Men själv rycker han på axlarna när det kommer på tal.
– Det är fortfarande kul, ler han när hockeysverige.se träffar honom dagen innan mötet med Tre Kronor.
– Det är roligare att vara på is och spela meningsfulla matcher än att ligga i gymmet och köra långa fyspass. Det är kul att vara med här.


Foto: Bildbyrån/VEGARD WIVESTAD GRØTT

”JAG ÄR ÖPPEN FÖR ALLT”

I Sverige förknippar vi Jonas Holös med hans sejourer i SHL. Han gjorde två vändor i Färjestad på totalt fyra säsonger och ytterligare två i Växjö. De senaste två åren har han spelat sin ishockey i schweiziska Fribourg-Gottéron. Nu står det emellertid klart att han inte blir kvar i den klubben.
– Jag är öppen för allt, om jag ska vara ärlig, säger han.
– Jag vill komma till ett bra lag där jag har möjlighet att vinna. Samtidigt spelar det givetvis roll vilken roll man får i laget och sedan har ekonomi en roll också. Men det är inget klart än.

Hur ser du på att eventuellt komma tillbaka till SHL? 
– Det är helt klart ett av mina toppval. Sverige och Schweiz är väl två av de ligorna jag gillar mest samtidigt har jag inte stängt dörren för KHL om det skulle komma något ryskt lag som är intresserade. Jag får försöka göra en bra figur här så får vi se efter VM…

Jonas Holös har erfarenhet från spel i många olika ligor och länder. Han kom till Färjestad från Sparta Sarpsborg 2008 och har även hunnit göra en säsong i Colorado Avalanches organisation i NHL liksom två säsonger i KHL med Lokomotiv Jaroslavl utöver alla säsonger i Sverige och sina två år i Schweiz.
– Var det har varit roligast att spela? Oj, det är svårt att säga. Men jag kommer kanske framför allt ihåg första gången jag åkte utomlands, kom till Färjestad och vi vann SM-guld (2009). Det är ett bra minne, ler han.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”GÖR VI EN OPTIMAL MATCH KAN VI STRAFFA MOTSTÅNDARNA”

I VM handlar det inte om någon guldjakt för Norges del. Här handlar det i första hand om överlevnad. I fjol kom laget otäckt nedflyttning. En 3–0-seger i sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea säkrade platsen i A-gruppen.

Årets norska trupp innehåller många bekanta namn för oss svenskar. I truppen är det bara en enda spelare som inte har spelat i SHL eller Hockeyallsvenskan nån gång i karriären. Det är målvakten Henrik Holm.
– Vi har ett bra lag. Vi har givetvis problem mot de bästa lagen. Alla här spelar på en lite lägre nivå (än NHL) och då blir det tufft, säger Jonas Holös.
– Men gör vi en optimal match kan vi straffa motståndarna och göra något bra. Men de viktigaste matcherna för oss är de fyra sista då vi möter Schweiz, Italien, Österrike och Lettland. Det är då det avgörs för oss. Allt innan dess är en bonus om vi får med oss poäng.

Ja, Norge får sina på peppret tre tuffaste motståndare direkt, De har redan förlorat mot Ryssland och Tjeckien och förväntas göra det mot Sverige i kväll. En tuff lottning, men ingenting som avskräcker en rutinerad räv som Holös.
– Det är inte kul att förlora med 7–2 som vi gjorde mot Tjeckien, då blir man lite sur. Men hade någon sagt innan turneringen att vi skulle förlora mot Ryssland och Tjeckien så hade alla förväntat sig det. Man måste försöka vara positiv och jobba på det man kan göra något åt, inte gräva ned oss, säger han.
– Vi gör en del bra grejer också, skapar saker offensivt och jag tycker att vi har ett bra powerplay. Sedan måste vi bättra oss på andra sätt, inte tappa pucken när vi är på väg framåt och vara lite mer aggressiva, få stopp i spelet. Gör vi det kan vi komma någonstans.

Den här artikeln handlar om: