Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: En garanti för att gå till Allettan?

Gripen har signat en ny tränare. En trotjänare har förlängt. Piteå har signat en målvakt. AIK blir ett buffébord och vi har släppt en ny podcast. Skaplig måndag ändå.

Inte helt oväntat blir det Fredrik Mälberg som tar över tränarrodret i Nyköping Gripen.

Med andra ord är han tillbaka på brottsplatsen ganska precis fem år sedan senast.

Då tränade han ett av Hockeyettans riktiga topplag som var snubblande nära kvalserien, men som slutligen istället snubblade rakt ner i avgrunden och gick i konkurs. Nu tar han över det som blev resultatet av den konkursen. Gärdsgårdsföreningen Gripen som plötsligt fick ett uppsving och påbörjade sin resa till Hockeyettan.

Men i ettan har succén än så länge uteblivit för klubben och därför är Mälberg helt rätt man att ta över stafettpinnen i båset.

För det är ju lite så att Nyköping är en hockeystad med all potential i världen. Här finns en fashionabel arena, ett starkt näringsliv och inte minst ett grundmurat publikintresse.

Men publiken är kräsen. Det krävs framgång och topplag för att de riktigt ska tagga till och komma till Rosvalla. Något som Gripen inte mäktat med att ge dem under sina två första säsonger i Hockeyettan. Det har varit lite mellanmjölk, briljant som blandats med valpigt en ganska ansenlig bit från så väl Allettan som playoff-spel.

Det håller inte i längden.

Men Fredrik Mälberg är nästan en garant för att det ska bli resultat. Han har tagit Huddinge till den yppersta toppen av ettan i stort sett varje säsong han rattat klubben och han gjorde en stark resa med Tranås för ett gäng år sedan.

43-åringen är inte för alla. Han har en tydlig kravbild som gör att en och annan kommer att fall ifrån, men han vet precis vad som krävs för att tillhöra toppen. Precis det som Gripen behöver för att få fart på den slumrande potential som finns i stan och klubben.

Jag skulle nästan säga att han är en garanti för att Gripen kommer spela i Allettan kommande säsong oavsett om det blir spel i den västra eller den östra grundserien (något som ju förmodligen avgörs lite av IK Panterns öde när det kommer till elitlicensgranskningen).

En Alletta som garanterat skulle få fart på hockeydraget i Nyköping igen.

* * *

I förmiddags spelade vi in och släppte ett nytt poddavsnitt (#112 I händerna på en sugar daddy) maestro Skoglund och jag.

Det blev en del snack om det arga brevet som ligaorganisationerna Hockeyettan och Hockeyallsvenskan publicerade den gångna veckan, precis som om IK Panterns eventuella elitlicens, ett Almtuna som ”kanske” bygger för Hockeyallsvenskan, den nye Huddinge-bossens telefonbok, kaxiga nykomlingen Strömsbro och en riktigt mäktig trotjänare.

Vi snackade naturligtvis också en hel del om olika lagbyggen och silly season. Musigt tugg som ni inte vill missa att lyssna på.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/05/13/112-i-handerna-pa-en-sugar-daddy/

* * *

Piteå har spikat sitt målvaktspar inför kommande säsong. Vid sidan av Joel Vännström kommer John Westermark att kampera.

Spontant känns det som ett riktigt intressant par.

Westermark gjorde det bra i ett svagt SK Lejon den gångna säsongen och imponerade även när han var nere och gnuggade med Kumla några säsonger. Det är inte mer än rätt att han slutligen får chansen i ett topplag.

Kanske kan det dessutom vara så att Joel Vännström behöver ett ordentligt flås i nacken för att nå upp till sin fulla potential. Han har varit lovande och gjort det bra i flera år nu utan att riktigt ta det där sista lilla klivet.

Konkurrensen med Westermark kanske kan vara den sista lilla sporren som krävs.

* * *

Nicklas Larsson har gjort klart för sin 19e säsong i Surahammar. 39 år fyllda.

Backen har aldrig spelat någon annanstans i sin karriär, men fortsätter enträget att gnugga på trots att Sura säsong efter säsong varit bedrövligare än bedrövligast och gång efter annan tvingats kvala sig kvar.

Där kan vi snacka om en riktigt mäktig trotjänare.

* * *

Under måndagen presenterade AIK Sebastian Kauppila från Vimmerby som näste tryout från Hockeyettan in i truppen över sommaren.

Det innebär att Gnaget så här långt bestämt sig för att titta närmare på inte mindre än fem man från Hockeyettan inför kommande säsong.

Utöver Kauppila har ju redan Fabian Ilestedt, Henrik Persson, Alfons Malmström och Sebastian Frantz från Hockeyettan-klubbar plockats in. Dessutom får ju ett gäng herrar från det egna juniorlaget möjligheten att visa upp sig över sommaren.

Det är naturligtvis kul att en ”storklubb” väljer att titta närmare på ettan-spelare på det viset, men samtidigt lär det väl redan nu vara ganska klart att alla inte kommer få chansen att lira med laget i Hockeyallsvenskan. Det är ju lite det som är grejen med tryout-kontrakten.

Med andra ord kan AIK bli ett buffébord för många gäng i Hockeyettan fram i augusti.

Den här artikeln handlar om: