Sök
PÅ MOTSATT SIDA. Tobias Lindström spelade juniorlandskamper för Sverige en gång i tiden. Nu är han norsk landslagsman.
VM 2019

Svensken som blev norrman – nu möter han Tre Kronor: ”Kan känna samma stolthet”

Som junior representerade han Sverige på landslagsnivå. Numera bär han andra färger när han spelar landslagshockey. Sedan förra säsongen är Tobias Lindström nämligen norsk landslagsman – och nyckelspelare för Sveriges VM-motståndare i kväll.
– Det kommer att bli speciellt, det kommer det absolut att bli, säger han till hockeysverige.se.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det började redan när Tobias Lindström skulle till att bli seniorspelare. Efter att ha representerat Djurgården som junior hamnade han 20 år gammal i Lörenskog 2008. Vad han knappast kunde ana då var att hans hockeyframtid var norsk – både sett till liga- och landslagsspel.

Visst, det blev gästspel i Hockeyallsvenskan med Bik Karlskoga och Sundsvall under några säsonger, men sedan 2013 har det varit Vålerenga för hela slanten. Och det var där han slutligen blev norrman på allvar.

I samband med att han skrev under ett femårskontrakt med Osloklubben i fjol kom tankarna på att byta medborgarskap och kunna representera det norska landslaget.
– Du behöver ha bott här i två år för att kunna bli norsk. Så jag snackade med Espen Knutsen (sportchef i Vålerenga) och kollade om han kunde höra med förbundskaptenen Petter Thoresen om det ens var aktuellt att de kunde tänka sig att ha med mig i landslaget. Då sa Petter i stort sett att jag kunde få chansen om jag blev norsk medborgare. Därifrån gick det ganska fort. Jag fick vara med och träna med landslaget innan jag blev norsk och jag fick dispens för att kunna spela träningsmatcherna innan VM. Sen blev jag norsk medborgare precis före VM, berättade Lindström för hockeysverige.se tidigare under säsongen.

Det var en ”värvning” som blev betydelsefull för det norska landslaget. Tobias Lindström svarade för fyra poäng (1+3) på sju VM-matcher i Danmark. Framför allt sköt han målet som räddade kvar Norge i VM:s A-grupp.

”JAG KAN KÄNNA SAMMA STOLTHET”

Nu är han tillbaka i landslagströjan för sin andra VM-turnering med Norge. Det har blivit två klara förluster mot Ryssland och Tjeckien i de första matcherna – och nu väntar Sverige i kväll. Givetvis blir det en annorlunda match för Lindström, som faktiskt gjorde landslagsframträdanden för Sverige som junior.
– Vi mötte dem i två matcher nu innan VM, men det är klart det är skillnad när man möter dem i ett VM. Det är en annan nivå och det kommer att bli speciellt, det kommer det absolut att bli, erkänner han.

I det svenska laget har han spelat juniorhockey med Patric Hörnqvist och Marcus Krüger i Djurgården, men även spelat tillsammans med Jhonas Enroth i juniorlandslaget. Nu kommer han stå på motsatt sida – i helt andra färger än de blågula.
– Jag har spelat i Norge så pass länge nu, så jag kan känna samma stolthet. Jag har liksom min bas i livet här och jag har verkligen känt en stor lagkänsla när jag spelat i landslaget. Sen är det klart att det är svårt att jämföra med Tre Kronor, det är trots allt det man är uppvuxen med. Men jag har varit i Norge så länge att jag känner stolthet över att få spela för dem, säger han om känslorna kring sitt nya landslag.
– De har tagit emot mig bra här i laget, grabbarna. Jag känner ganska många sedan innan och har mött de flesta tidigare. De har varit riktigt bra mot mig.


Foto: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött

”KÄNT MIG KLAR MED ALLSVENSKAN”

Men det är inte bara Norge som varit bra för Tobias Lindström. Tobias Lindström har varit bra för norsk hockey också. Med 44 mål på 48 matcher var han norska ligans bästa målskytt den här säsongen. Han slutade tvåa i den totala poängligan efter kedjekamraten Rasmus Ahlholm (81 poäng) och vann sedan mål- och poängligan i slutspelet med nio mål och 18 poäng på tio matcher. Detta trots att Vålerenga överraskande föll i semifinalspelet mot skrällen Frisk Asker, som blev mästare.

Under åren i Norge har han samlat ihop 407 poäng på 374 matcher. Bara en svenskfödd spelare har svarat för fler poäng totalt sett i norska ligans historia. Henrik Malmström gjorde 485 poäng på 432 matcher innan han slutade inför den här säsongen.

Har du aldrig känt att du vill vända hem till Sverige?
– Jo, absolut har det funnits tillfällen till det. Det har varit lite fram och tillbaka om jag ska spela kvar här, dra till Sverige eller kanske någon annanstans i Europa. Men jag har i alla fall känt mig klar med HockeyAllsvenskan. Jag har spelat där med både Bofors och Sundsvall och ja…det är mycket resor, skrattar Tobias Lindström.
– Livskvalitén här är mycket bättre än om du spelar i HockeyAllsvenskan. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag hade velat spela i Elitserien. Men jag har inte riktigt fått något konkret därifrån. Jag gjorde en riktigt bra säsong för två år sedan, innan jag skrev på det här långa kontraktet, men jag fick inget konkret därifrån då heller. Så då släppte jag det.

Har du gett upp hoppet om spel i SHL nu?
– Ja, det nog blir inget spel där. Den tanken har jag gett upp. Jag blir ju äldre och äldre och ligan blir yngre och yngre. Klubbarna vill ha yngre spelare och satsar mycket på det – och det förstår jag. Men det är klart att jag hade velat spela där, eller i någon annan högstaliga i Europa för den delen. Samtidigt trivs jag riktigt bra här, annars hade jag ju inte sajnat det här kontraktet. Jag siktar på att göra något riktigt stort med den här klubben.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TUFF START PÅ VM

Kontraktet med Vålerengen går ut först 2023, så även om han skulle göra VM-succé med Norge i år finns framtiden i Oslo. Tobias Lindström har skjutit ett av Norges mål hittills i turneringen och hoppas på ännu mer. Efter 2–5 och 2–7 mot Ryssland och Tjeckien hade norrmännen en del saker att arbeta på försvarsmässigt under gårdagens träning.
– Vi visste när vi kom hit till turneringen att det är fyra tuffa matcher vi startar med. Vi måste försöka spela tajtare framför eget mål och släppa in färre mål, framför allt. Vi hade dåligt boxplay mot Ryssland och tappade en hel del mot Tjeckien också. De fick rulla för mycket på oss, då blir det svårt.

Lättare lär det inte bli mot Sverige i kväll.

Fotnot: Citat från en äldre intervju med Tobias Lindström användes i den här texten.

Den här artikeln handlar om: