Sök
Nyheter
ENGLUND: Känslan är att korthuset håller på att rasa

Återigen är det cirkus i IK Pantern. Joakim Englund skriver nedan om att känslan är att korthuset nu håller på att rasa.

Det råder en del osäkerhet kring Panterns vara eller icke vara i nästa säsongs hockeyallsvenska. Till följd av en trasslig ekonomi har spelarna fått sina löner frysta, vilket innebär att det även är fritt fram att söka nya arbetsgivare.

Ett koppel med spelare har redan valt att lämna det sjunkande skeppet. Bland dessa hittar vi Lars Volden (Malmö), Tex Williamsson (Oskarshamn), Oliver Larsen (Björklöven), Nick Olesen (Södertälje), Filip Lennström (Mora) och Oscar Eklind (Mora).

Inte nog med det, för ett par dagar sedan gick klubbchefen Jens Israelsson ut med att han inte kommer att fortsätta på sin post efter att bokslutet är klart sista maj. Klubben säger sig respektera och stå bakom beslutet som grundar sig på bristande förutsättningar där klubbens ekonomi i allra högsta grad är inblandad.

Med andra ord infinner sig känslan att korthuset är på väg att rasa ihop, och det rejält.

Ni minns kanske hur det var förra sommaren? Pantern blev degraderade efter att man inte fått elitlicensen beviljad till följd av att man inte lämnat in någon reviderad och komplett årsredovisning i tid. Man överklagade dock beslutet med motiveringen att revisorn var föräldraledig. Överklagan gick igenom och beslutet om degradering reviderades.

Efter att ha brottats med en trasslig ekonomi under några år tror jag att man nu sjunger på sista versen som allsvensk klubb. För inte går det väl att bedriva en professionell verksamhet där över 20 spelare mer eller mindre lever på sin hockey när man har ett publiksnitt som är under 400 personer?

Uppenbarligen går det om man har starka finansiärer som bryr sig om klubben. Inom en snar framtid kanske vi får svaret på vad som händer när dessa finansiärer slutat bry sig.

Jag förstår att regelverket måste ha sin gilla gång och att allt måste gå rätt tillväga. Bokslutet måste komma in och en eventuell överklagan med ett komplett reviderat bokslut måste också få ha sin gilla gång. Helt plötsligt är det svensk högsommar och Almtuna har precis värvat in sin sista pusselbit som förväntas bli ett hyggligt gäng i sin serie; Hockeyettan.

Som ni kanske kan utläsa mellan raderna gynnar inte det här någon. Det är sorgligt för Pantern och även om man till viss del skulle dra en lättnadens suck i Uppsala så ställs man inför en olustig situation. Marknadsarbetet med sponsring ligger i nivå med en budget ämnad för Hockeyettan och säsongskorten är sålda med Hockeyettan-priser. Spets måste värvas in och eventuella spelare som inte anses hålla för spel i allsvenskan måste lånas ut eller så måste kontrakten rivas.

Att värva spets mitt i sommaren när alla klubbar endast saknar någon enstaka pjäs i lagbygget brukar i regel vara dyrare än det marknadsmässiga priset då det inte är ovanligt med dragkamp om klasspelarna som finns tillgängliga.

Än är dock inget hugget i sten och man ska komma ihåg att Pantern har visat sig ha ”nio” liv förut. Frågan är om det här är det sista?

Den här artikeln handlar om: