Sök
John Klingberg är nu på plats hos Tre Kronor i Bratislava.
VM 2019

”Chans att göra något som ingen annan gjort”

Två raka VM-guld. Nu har John Klingberg landat i Bratislava för att bli världsmästare för tredje året i rad.
– Jag värderar det väldigt högt och det är en av anledningarna till att jag kommer hit, säger han till hockeysverige.se. 

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För knappt en vecka sedan tog John Klingbergs dröm om årets Stanley Cup slut. St. Louis Blues slog ut Dallas Stars i en sjunde och avgörande match.

Men samtidigt öppnade det VM-dörren för Klingberg. Och det tog inte lång tid innan han hade tackat ja till ett nytt världsmästerskap med Tre Kronor.
– Den stora drömmen är också att få vinna där borta. Men vi gjorde något bra i år och lyckades ta oss så pass långt. Det var inte så tufft att ladda om (för VM) när man har en chans att vinna här igen, och vi har ett väldigt bra lag, säger John Klingberg efter sitt första ispass i Bratislava.
– Kul att få vara här nu. Skitroligt.

KAN BLI HISTORISK

Och faktum är att John Klingberg har chans att bli historisk. Den 26-årige backen vann VM-guld med Tre Kronor både 2017 och 2018. Nu jagas tredje raka guldet, och det skulle bli första gången någonsin som Sverige vinner tre raka världsmästerskap i hockey.
– Det skulle betyda väldigt mycket. Det är någonting som ingen annan har gjort innan. Oliver (Ekman Larsson) har varit med på resan också och det är samma coacher. Vi har en chans att göra något som ingen annan gjort i svensk hockey förut. Så det värderar jag väldigt högt och det är en av anledningarna till att jag kommer hit.

Men Klingberg är tydlig med att varje resa mot ett VM-guld är unik.
– Det är en ny grupp i år. Det är många som suktar efter att få vinna fler VM-guld och många som vill vinna sitt första. Så det kommer bli en annorlunda resa i år igen, men att få vara med och vinna ett tredje skulle såklart vara väldigt stort.

”HAR VÄSSAT FORMEN”

Tre Kronor får dessutom in John Klingberg i fin form. I grundserien gjorde han 45 poäng (10+35) på 64 matcher och i slutspelet 9 poäng (2+7) på 13 fighter.
– Grundserien var lite upp och ned men jag tycker att jag har vässat formen till slutspelet (Stanley Cup) och det känns bra. Jag kommer hit med en bra form, så det finns inga bortförklaringar.

Han är en back i absolut världsklass. Men Klingberg bidrar med betydligt mer än sitt spel på isen.
– Han är en skicklig back och är jäkligt tävlingsinriktad. Men han är även en kille som bidrar med mycket skratt och energi. Du får liksom både och med Klingberg. Du får skrattet, energin och humorn. Men du får också en skicklig back som vill vinna, säger Tre Kronors assisterande tränare Peter Popovic.

Nästa match för Tre Kronor är på torsdag mot Österrike. Då är tanken att John Klingberg också gör sin första match i årets VM.

Den här artikeln handlar om: