Sök
Nyheter
SKOGLUND: Blåbärshjältar vi minns

Hockey-VM-tider är målvaktstider. Turnering på turnering ser vi burväktare från mindre nationer kliva fram och göra stormatcher mot mer meriterade landslag. 

Om det är något jag älskar med ishockey-VM så är det alla nya bekantskaper vi får stifta med de mindre nationernas bärande spelare. Om vi direkt leder ämnet in på vad detta inlägg ska handla om, nämligen målvakter, så har vi redan i den pågående turneringen fått lära oss namnen på Storbritanniens Ben Bowns och Italiens Marco De Filippo. Två målvakter som släppt in mängder med mål, men det har knappast varit deras fel, utan det går att skylla på utespelarnas undermåliga försvar.

Cortina-målvakten Marco De Filippo blev förövrigt omtalad i matchen mot Sverige beroende på sina läckra old school-skydd. Precis som det var förr i tiden.

Marco de Filippo med sina läckra skydd. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Det är också flydda tider jag fokuserar på i denna text. På målvakterna, som innan Internet fanns i var mans hem, dök upp en gång om året och tog sig hela vägen in i våra vardagsrum genom TV-apparaterna. Därför finns exempelvis inte fransmannen Florian Hardy med på den är listan över blåbärsmålvakter vi minns. Ni minns väl att han för två år sedan sänkte Finland, men trots det fick han inte priset som matchens lirare. Där kan man snacka otacksamt.

Men några målvakter från modern tid kommer vara med bland de tio vi minns tillbaka på nedan. Urvalet har inte skett på något speciellt sett, utan enbart baserats på de som främst fastnat i mitt egna medvetande. Samt att de måste ha spelat för någon nation som då när det begav sig klassades som blåbärsnation.

David Delfino, Italien

Förutom att han har ett rejält smaskigt namn så minns vi honom kanske allra bäst (Eller värst) på grund av att han lyckades med konststycket att hålla nollan mot Tre Kronor i Prag-VM 1992. 0-0 slutade matchen och det var faktiskt den enda poäng Italien tog förutom de två i 7-5-segern mot Polen.

VM 92 var Delfinos debut i VM-sammanhang, han hade spelat OS i Albertville ett par månader tidigare, och totalt blev det fem A-VM för keepern. Tre Kronor gick senare och vann sitt andra raka VM-guld, men kritiken i media var knappast nådig efter plumpen mot Italien. Och absolut ingen brydde sig om att också Peter Åslin höll nollan.

Andrej Mezin, Vitryssland

Målvakten var inblandad i ett av Sveriges största idrottsliga fiaskon genom alla tider. Tre Kronor var redan i semifinal i OS 2002. Det var så det lät inför kvartsfinalen mot Belarus och absolut ingen tippade på förhand att den tänkta mumsbiten ens skulle kunna störa Sverige.

Men det kunde de! Vi vet alla hur det gick. Längst bak vaktade den dåvarande Berlin-målvakten Mezin kassen med den äran. Att Vitryssland senare fick stryk av Kanada i semin med hela 7-1 är en annan historia.

Men det var inte bara i OS Mezin briljerade. 2009, när laget tog sig till VM-kvartsfinal, så utsågs han till turneringens bästa målvakt.

Jim Marthinsen, Norge

1990, vid VM i Bern, var första gången sedan 1965 som Norge skulle tampas med de stora nationerna igen i VM-sammanhang. Detta efter att ha varvat spel i både B- och C-VM.

Mannen som tog dem dit heter Jim Marthinsen och han vann under sin karriär en rad norska mästerskap för Vålerenga och Storhamar. Vidare spelade han fyra OS och tolv VM på olika nivåer för Norge. 1996 spelade han fyra matcher och med en räddningsprocent på 97,1 var han faktiskt bäst bland alla de som vaktade kassen fyra eller fler tillfällen i den turneringen.

Har efter karriären kanske gjort sig mest känd för att ha deltagit i norska TV2:s underhållningsprogram ”Isdans” där han fick visa upp sina färdigheter i dans på is. Detta var 2007 och tre år senare var han med i den norska versionen av ”Mästarnas Mästare”.

Helmut de Raaf, Tyskland

Med ett namn som hämtat från en spionthriller om Kalla kriget tog sig den tyske målvakten omgående in i våra hjärtan. Han spelade sex VM och tre OS för Västtyskland/Tyskland och i Albertville-OS 1992 kom han faktiskt tvåa i målvaktsligan bakom USA:s Ray LeBlanc. Räddningsprocenten var imponerande 93,3.

I kvartsfinalen tvingade Helmut och hans tyska kamrater självaste Kanada, med Eric Lindros och Joe Juneau i laget, till straffar. Det var faktiskt den första OS-matchen någonsin som avgjordes på straffar. De Raaf stoppade 33 av 36 skott under ordinarie tid och förlängning. Under straffläggningen kunde han dock inte göra mer än att tvingas skåda när motståndarmålvakten Sean Burke gick segrande ur striden.

Helmut de Raaf hade i övrigt en enastående karriär hemma i Tyskland och utsågs till landets bästa målvakt vid sex tillfällen. Han är dessutom invald i den tyska hockeyns Hall of Fame.

Arturs Irbe, Lettland

Gränsfall det här. Irbe spelade den mesta tiden av sin karriär i NHL och fick även spela två All Star-matcher där. Vidare hade han tidigt i karriären vunnit två VM-guld med Sovjetunionen. När Lettland blev självständigt så var det dock inget snack om vilket land Irbe skulle representera och han satte en enorm stolthet i det.

Nio VM (Varav ett B-VM) och två OS blev det för burväktaren för sitt älskade Lettland och vid två tillfällen tog han dem till kvartsfinal. 2003 var han den stora hjälten när självaste Ryssland besegrades i en gruppspelsmatch. Passande nog på tolvårsdagen av landets självständighet.

Mike Rosati, Italien

Den 7 november 1998 kommer nog för alltid vara ihågkommen hos Rosati som är både kanadick och italienare. Det var nämligen då han fick kliva in för Washington mot Ottawa i NHL sedan Olaf Kölzig skadat sig. På de 28 minuter han fick räddade han samtliga tolv skott och kan skryta med att aldrig ha släppt in mål i världens bästa liga. Det blev förvisso inga fler framträdanden.

I VM-sammanhang hade måhända Rosati sin absoluta prime i Sverige-VM 1995. På de drygt två matcher han spelade kom han undan med en räddningsprocent på 97,22 och ett snitt på ett mål blankt per match.

Totalt blev det åtta VM-turneringar för Rosati, som draftades av Rangers 1988, men ingen turnering var nog vassare än den 1995.

Ádám Vay, Ungern

Ungern var tillbaka i A-VM och den då 22-årige målvakten ställdes i sin första match mot Finland. Han fick 51 skott emot sig, men släppte bara tre förbi sig. Vay, som då tillhörde klubben Debreceni HK hemma i Ungern, fick förtroendet även mot USA i matchen efter. Det blev förlust med 5-1, men målvakten stoppade 32 av skotten.

Hans insatser i den ungerska kassen ledde till ett kontrakt med Minnesota Wild. Där blev det dock inga matcher. Nästa säsong hittar vi Vay i Västervik i Hockeyallsvenskan.

Dennis Endras, Tyskland

Det var knappast någon som på förhand hade räknat in Tyskland som en medaljkandidat i VM 2010. Men de tog sig faktiskt hela vägen till en bronsmatch efter att semifinalen förlorats mot Ryssland. Endras storspelade och vann bland annat mot både USA och Slovakien.

I kvartsfinalen mot Schweiz höll han nollan, han stod över semifinalen mot Ryssland, men var tillbaka till bronsmatchen mot Tre Kronor där han stod för 39 räddningar i förlusten.

Dennis Endras utsågs till hela VM:s bästa målvakt och dessutom till turneringens MVP.

Jan Lasak, Slovakien

Det är väl förvisso fel att benämna Slovakien som en blåbärsnation, det har de aldrig varit. Men målvaktssidan har aldrig varit deras starka sida. 2002 ställde de dock en intressant och NHL-draftad målvakt mellan stolparna. Jan Lasak var med i sitt tredje VM och var faktiskt med i det lag som två år tidigare tog VM-silver.

Men nu skulle det bli ännu bättre. Lasak spelade sex VM-matcher och storspelade när nationen tog sin hittills enda guldmedalj i VM. Slovakien har tre VM-medaljer i vardera valör och Lasak har varit bidragande till samtliga. Utan hans storspel hade det nog inte blivit några medaljer alls. Han var i missa matcher briljant och stod för enastående parader längst bak när den rakbladsvassa offensiven finsnickrade framåt. Miroslav Satan, Peter BondraZigmund Pálffy…Vilka spelare de hade.

Totalt blev det nio VM för keepern.

Reto Pavoni, Schweiz

Fick ofta kampera ihop med Renato Tosio i det schweiziska landslaget och den senare fick allt som oftast det mesta av förtroendet. Men kändes det inte som att Pavoni var den bättre av de två!? Det påståendet backas upp av statistik som visar att Pavoni i de allra flesta fall var den bättre, trots färre matcher.

Pavoni spelade sju VM på A-nivå och var i fyra av dessa över 90 i räddningsprocent. Då ska vi komma ihåg att alplandet på den tiden inte var i närheten av den klass de håller idag. Undantaget VM 1992 och 1998 när Pavoni, först i par med Tosio och sedan David Aebischer, tog Schweiz till semifinal.

Hade även en bra karriär på hemmaplan i NLA och tog Kloten till fyra titlar.

Slutligen passar det väl alldeles utmärkt att lassa på med lite fler sköna målvaktsnamn från flydda tider. Vi kan kalla dem bubblare. Karl Friesen, Klaus MerkJosef SchlickenriederOlivier AnkenRobert Schistad, Petri Ylönen (Frankrike), Brian StankiewiczMichael PuschacherMario Brunetta

Jag har garanterat bommat massvis.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten