Sök
VINNARE. Emil Bemström är 2019 års vinnare av EliteProspects Award som SHL:s bästa junior.
SHL

En värdig vinnare av 2019 års EliteProspects Award: ”Stort att vinna det här priset”

Han vann SHL:s målliga som junior och vräkte in mål för både Juniorkronorna och Tre Kronor. För sin fina målkänsla och starka rookiesäsong i Djurgården belönas Emil Bemström med EliteProspects Award 2019 som SHL:s bästa junior.
– Det här priset är ett tecken på att jag har gjort något bra, säger Bemström till hockeysverige.se.

ENSKEDE (HOCKEYSVERIGE.SE)
EliteProspects Award har delats ut till SHL:s bästa junior sedan säsongen 2012/13. I tur och ordning har priset vunnits av William Karlsson, Alexander Wennberg, Axel Holmström, Gustav Forsling, Joel Eriksson Ek och Elias Pettersson.

Nu på förmiddagen fick den här säsongens vinnare, Djurgårdens Emil Bemström, ta emot priset.
– Det är rätt stort att vinna det här priset. Speciellt efter att jag hört namnen du rabblade upp som vunnit priset så känns det sjukt kul, säger Emil Bemström då han fått priset i sin hand. 
– Det här priset är ett tecken på att jag har gjort något bra förra säsongen.

Elias Pettersson vann priset förra säsongen. Han hyllar den här säsongens vinnare.
– Det var såklart jätteroligt för mig att få priset förra året och ett kvitto på att man gjort något bra under säsongen. Jag har följt det som rapporterats och Emil har gjort en bra säsong, inte bara i Djurgården utan också under JVM så jag skickar ett grattis.

När Emil Bemström får höra Elias Petterssons hälsning skiner han upp.
– Kul att han i alla fall följt mig lite den här säsongen. Det är coolt och kul att få så fina ord från honom.

Hur ser du på hans säsong i Vancouver?
– Det är nog få som kommer kunna kopiera den resan han har gjort. Han är en supertalang och kommer ha en riktigt lång och bra karriär i NHL.

SHL-DEBUTERADE REDAN 2016/17

Emil Bemström spelade så sent som förra säsongen i Leksand och gjorde SHL-debut med klubben redan säsongen 2016/17. Inför årets säsong valde han att lämna Dalarna för att slå sig ner i Stockholm och spela för Djurgården där hans pappa, Jörgen, var juniortränare.
– Flytten hit tror jag har betytt otroligt mycket för mig. Jag har kommit in bra i laget här i Djurgården och fått mycket hjälp vid sidan av. Dom äldre och lite mer rutinerade grabbarna har tagit hand om mig väldigt bra.
– Jag har fått en lite boost av framför allt sommarträningen där vi körde på bra förra sommaren. Dessutom har jag fått mycket hjälp av coacherna med var jag behöver jobba på och så vidare. Det är också vad jag tror har hjälpt mig mest den här säsongen.
– Sedan är det såklart upp till mig också. Jag har velat det här, tagit tag i det och utvecklats en hel del. Samtidigt tycker jag själv att det finns mycket mer att utveckla, men jag är en bra bit på väg.

19-åringen från Trosa passar också på att hylla sin tidigare klubb, Leksand.
– Jag hade tre jättebra år i Leksand och trivdes bra där också. Det är lite som från dag till natt eftersom här i Stockholm är det knappt någon som vet vem jag är. I Leksand var det tvärtemot.
– Jag tycker att det är lite skönare att bo här eftersom jag då kan hålla en lite mer låg profil och det känns bekvämare.


Foto: Bildbyrån

VANN MÅLLIGAN

Emil Bemströms första säsong har varit stark. På 47 matcher svarade han för 23 mål och totalt 35 poäng. Antalet mål var bäst i hela SHL och han utsågs till Årets Rookie i ligan.
– Det har hänt otroligt mycket i min utveckling. Framför allt då målskyttet, men egentligen har jag utvecklat alla bitar på isen, men som jag sa så har jag mycket, mycket att jobba på.

Varför lyckades ni inte slå Frölunda i SM-finalen?
– Vi hade många skador samtidigt som många spelade halvskadade. Bland annat (Jacob) Josefson som fick kliva av. Han spelade magsjuk i en match och spydde i andra perioden.
– Jag tror vi hade haft en bättre chans om alla var hela och friska, men jag tycker att Frölunda var värdiga vinnare. Det är ingenting att säga om, men jag tycker att vi gjorde en jättebra säsong och vi ska vara nöjda. Samtidigt är det surt när vi var två matcher från att vinna SM-guld.

SKREV NHL-KONTRAKT

I går skrev årets vinnare av EliteProspects Award NHL-kontrakt med Columbus.
– Det är såklart jättekul och en barndomsdröm. Vi har haft en månad där vi förhandlat och när vi hade kommit överens var det bara att skriva på.
– Vad som väntar närmast vet jag inte riktigt ännu, men antagligen kommer jag åka över till rookiecampen. Sedan får vi se vad som händer där. Det är bara att köra på där och visa upp mig så mycket som möjligt så kanske jag får spela i NHL.

Hur ser du möjligheterna att få chansen i NHL redan den nästa säsong?
– Jag åker över för att ta en plats i NHL. Självklart är det mitt mål. Det är ett stort steg, men så länge jag spelar mitt spel och litar på mig själv tror jag att det kommer gå bra.

Kommer du träna med Djurgården fram till det att du åker över?
– Ja, tanken är så. Sedan kanske jag kommer köra lite med Columbus fystränare.

Om det blir AHL, hur tänker du då?
– Det är ingenting jag är inställd på nu. Först och främst är det NHL som gäller. Sedan får vi se vad som händer. Jag tror det är sagt att blir Djurgården om jag inte slår mig in direkt.

Emil, innan vi kliver ut i solen här i Enskede måste vi fråga var priset ska stå?
– Jag vet inte ännu, men jag tror den kommer få stå i hyllan där hemma.


Emil Bemström och hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist. Foto: Matthias Bengtsson

MOTIVERINGEN TILL 2019 ÅRS VINNARE AV ELITEPROSPECTS AWARD

”Med ett frejdigt spel, ett rykande direktskott och en målkänsla vi sällan ser hos 19-åringar i SHL tog han hockey-Sverige med storm. Oavsett om det var i Djurgården, Juniorkronorna eller Tre Kronor han spelade visade han prov på en målfarlighet som har potential att ta honom hela vägen till en produktiv NHL-karriär. Emil Bemström är den självklara vinnaren av 2019 års EliteProspects Award.”

TIDIGARE VINNARE

2013: William Karlsson, HV71
2014: Alexander Wennberg, Frölunda
2015: Axel Holmström, Skellefteå
2016: Gustav Forsling, Linköping
2017: Joel Eriksson Ek, Färjestad
2018: Elias Pettersson, Växjö

Den här artikeln handlar om: