Sök
Jens Lööke
Timrå IK

Därför bryter han NHL-kontraktet för att flytta hem: ”Jag behöver hitta mig själv”

Timrå stod för en riktigt spännande värvning när de idag plockade tillbaka Jens Lööke, som egentligen hade ett år kvar på sitt kontrakt med Arizona Coyotes. För hockeysverige.se berättar 22-åringen om den oväntade flytten.
– De har sett mig som en defensiv spelare, men jag vet att jag besitter mer än den biten, säger Lööke.

Jens Lööke slog igenom i Brynäs redan som 17-åring och är klubbens yngste målskytt någonsin i Elitserien/SHL. Han har nu hunnit bli 22 år och har förutom tiden i Brynäs hunnit spela tre JVM samt för Almtuna och Timrå i HockeyAllsvenskan och för Tucson Roadrunners i AHL. Det är med andra ord en riktigt erfaren 22-åring vi har att göra med.

Nu är Valbosonen tillbaka i svensk hockey igen. Tidigare idag presenterades han som Timrås senaste tillskott till deras allsvenska trupp.
– Det känns skitbra och det känns skitskönt att allt är klart med Timrå, säger Lööke till hockeysverige.se strax efter att värvningen offentliggjorts.

Men faktum är att Jens Lööke egentligen hade ett år kvar på sitt NHL-kontrakt. Ett kontrakt han nu alltså bryter, för spel i den svenska andraligan. Dagens nyhet kom som en blixt från klar himmel.
– I slutet av säsongen i USA så började jag och min agent (Claes Elefalk) prata lite om det. Men då var det mer att jag nämnde möjligheten för honom, och inte så mycket mer än så. Då ville jag spela klart säsongen först och främst. Sen tog säsongen slut för tidigt eftersom vi missade slutspel, och därefter har väl diskussionerna trappat upp allt eftersom, säger Lööke.

FASTNADE I EN DEFENSIV ROLL

Talangen menar att Arizona såg honom i en annan roll mot vad han själv tyckte att han behövde få i det här skedet av hans karriär.
– Jag tog beslutet att flytta hem för att jag behöver hitta mig själv. Jag har fått spela väldigt mycket, så jag kan inte klaga på det. De matcher jag inte spelat har jag varit skadad och inget annat, så de har verkligen gett mig förtroende. I alla fall defensivt. Det är där de ser mig som spelare och det är därför jag valde att lämna med ett år kvar. Om jag skulle fortsätta spela där borta är det i den rollen och ingenting annat. Det har de varit tydliga med. Jag vet att besitter en offensiv sida och i Timrå vet jag att de kommer kunna ge mig chansen att visa den – så nu är det upp till mig.

Har du mått dåligt av att ha haft den rollen?
– Nej, jag har inte mått dåligt på det sättet. Jag har accepterat min roll. Man kan inte åka runt och tänka negativt på sådana grejer, för då blir det bara fel. Jag har köpt det.
– Men man spelar många matcher, reser mycket och tränar mycket. På träningarna vill du visa vad du har, men sen i matchen vet jag vilken roll jag har. Det är sådana grejer som kan vara…inte jobbiga kanske, men jag skulle vilja få fram mer av det jag har i mig. Jag behöver få tillbaka mitt självförtroende och få förtroendet från tränarna. Därför känns det här skitbra, säger den tidigare Brynässpelaren och syftar på flytten till Timrå.

Tycker du att du har stannat av i din utveckling där borta?
– Inte stannat av, kanske. Jag vet vad jag gjort tidigare och det är inget som kommer försvinna. Det handlar mer om självförtroendet, och framför allt om att få förtroende som ledarstaben som jag sa tidigare. Sen är det klart att det finns saker jag kan utveckla ännu mer, men jag vet att jag har kvalitéer offensivt som kan göra skillnad och att jag kan spela fruktansvärt bra defensivt. Det handlar mer om att hitta en bättre balans där emellan, så jag kan bli en bättre spelare.
– Både jag och agenten tyckte det var ett smart alternativ att göra så här i stället för att chansa med en säsong till där borta. I Timrå vet jag att jag kommer få chansen.

ÅNGRAR INTE ARIZONAFLYTTEN

Även om Arizona var nöjda med Jens Löökes spel i Tucson var klubben förstående till svenskens beslut att flytta hem.
– Det var jätteskönt. De gjorde det klart för oss att det var i en defensiv roll de såg mig och där var de skitnöjda med mitt spel, men de sa att de skulle förstå om jag valde det här alternativet. De köpte det helt, vilket var skitskönt förstås.
– Jag får försöka visa nu att jag kan bli komplett. Jag får ta några år, till jag är 25, 26, och utvecklas. Men först och främst ska det bli skönt att bara få hitta ett lugn och en stabilitet.

Men även om sejouren i Nordamerika blev kortare än det först var tänkt ångrar Jens Lööke inte valet att ta chansen. Det blev 32 poäng på 120 matcher i Arizonas farmarlag.
– Jag har lärt mig skitmycket och växt skitmycket av det här. Det är bara att kolla på mitt defensiva spel och de defensiva kvalitéer jag har. Mycket av det har jag lärt mig där borta. Jag har haft två jättefina år, så det handlar inte om det. Det handlar om att jag tror det är bäst för mig att flytta hem. Jag har många år framför mig i min karriär och vill inte slänga bort dem på något sätt. Om jag hade låtit det gå ännu längre kanske man står där och har tappat det man hade innan, om man kan säga så.

”KOLLA BARA PÅ MARIO KEMPE”

Mario Kempe.

Ser du fortfarande NHL som ditt mål i framtiden?
– Ja, självklart är det så. Jag vet att det kommer bli extremt tufft nu när jag varit där och sen åkt hem, men det är inte omöjligt att jag kan ta mig dit om jag fortsätter utvecklas på rätt sätt, säger Lööke innan han berättar att en lagkamrat från Tucson inspirerat honom lite extra.
– Kolla bara på (Mario) Kempe. Han var över när han var ung och är tillbaka nu. Jag är tacksam över att ha fått vara i samma klubb som honom. Jag har lärt mig otroligt mycket av hur han jobbar varje dag. Det är en fantastisk hockeyspelare och människa, så jag har haft tur att få vara runt honom och fått tips av honom igen.

Men det räckte alltså inte hela vägen till NHL för Jens Lööke, den här gången. Nu startar han om i Timrå, som han redan spelat i under en säsong. Då blev det 16 poäng i HockeyAllsvenskan och tre poäng på tre kvalmatcher.
– Klubben gjorde ett jättebra intryck på mig. Jag trivdes hur bra som helst och de tar verkligen hand om sina spelare på ett bra sätt. Jag flyttar dit för att hitta mig själv men också för att få vara med om en bra resa med Timrå, för jag tycker att de hör hemma i SHL.
– I slutändan handlar det ändå om att komma till hallen varje dag och känna glädje över att spela hockey, avslutar Timråspelaren.

 

 

Den här artikeln handlar om: