Sök
John Klingberg och Mattias Ekholm.
VM 2019

Ett urstarkt svenskt backpar: ”Jäkla bra balans”

John Klingberg debuterar för Tre Kronor i årets VM-turnering i morgondagens möte med Österrike. Och han gör det i ett riktigt starkt backpar tillsammans med Mattias Ekholm.
– Det är en ära att få spela med honom, säger Klingberg.

LÄS ÄVEN: Välkomnades till VM – med 1 400 ballonger

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
John Klingberg och Mattias Ekholm.
Det blir Tre Kronors nya, starka backpar.
Efter Dallasbackens inträde i den svenska VM-truppen står det klart att han tar Erik Gustafssons plats i det andra backaparet. Gustafsson tar klivet ned och spelar med Marcus Pettersson i tredje backpar medan Robert Hägg blir sjundeback samtidigt som Philip Holm har anmälts som åttonde back.

Förbundskapten Rikard Grönborg är mäkta nöjd med hur backparen tagit form.
– Vi har olika roller i backparen och känner att det blir jäkla bra balans. ”Ekan” (Ekholm) blir ofta lite bortglömd bland Nashvilles starka backar. Han är en grym spelare och tillsammans med Klingberg blir det ett riktigt starkt backpar, säger han om den nya konstellationen.
– Men även Pettersson och Gustafsson blir ett starkt backpar. Vi har sju NHL-backar och en KHL all-star i Philip Holm. Backbesättningen känns väldigt stark.

Klingberg blev glad när han fick höra att han ska ta plats intill Ekholm, en spelare som han var med om att skicka ut i första rundan av Stanley Cup. Dallas besegrade som bekant Nashville med 4–2 i matcher i första rundan.
– Det känns bra. Vi har spelat lite tillsammans tidigare och sedan känner vi varandra bra i och med att vi möter varandra där borta. Jag vet vad han är för spelare utan och innan och han vet nog vad jag är för spelare utan och innan med. Sedan är han jättetrevlig och lätt att ha att göra med, så det är lätt att kommunicera efter varje byte och snacka om grejer. Det är en ära att få spela med honom, absolut, säger Klingberg.

LANDESKOG KAN SPELA DIREKT

Även i powerplay medför Klingbergs inträde att det blir förändringar. Dallasbacken kliver in i Sveriges första PP-uppställning och får en roll intill Oliver Ekman Larsson där.
– Vi försöker balansera upp så att hoten kommer från mer än en sida. Då blir det mer svårscoutat också med klubbor åt olika håll, motiverar Grönborg.

När Tre Kronor möter Österrike i morgon eftermiddag kan även lagets sista pusselbit, Gabriel Landeskog, finnas på isen.
– Det hoppas och tror jag, säger Grönborg.
– Kommer han i tid är det meningen att han ska spela. Det är en fantastiskt bra hockeyspelare, en ledare i omklädningsrummet och på isen. För mig är det viktigt att få in en powerforward. För det är bara att titta på hur man gör mål nu för tiden, att man har trafik framför målet och vågar skjuta också. Han står mycket för det.

Var Landeskog ska spela om han hinner fram i tid vill Grönborg inte avslöja.

En som under alla omständigheter inte spelar i morgon är Jesper Bratt. Han var inte på is under onsdagen och förväntas missa sin andra raka match efter att ha drabbats av en överkroppsskada i det andra gruppspelsmötet med Italien.
– Jag tycker det är synd, för han startade piggt första matcherna. Så det är synd för både hans och vår skull att han inte är spelbar än, säger Grönborg.

LÄS ÄVEN: Klingberg – ”Chans att göra något ingen annan gjort”

Den här artikeln handlar om: