Sök
VM 2019
SKOGLUND: Lösningen – utöka antal lag i VM

Återigen har de ojämna resultaten i ishockey-VM blivit en snackis och som vanligt vid den här tiden på året så finns det nu de som vill banta turneringen till att bara innehålla ”de bästa”. Men det vore helt fel väg att gå.

9-0,,9-0,8-0,8-0,9-1,7-2. Där har ni några av resultaten som hittills noterats i årets upplaga av hockey-VM och det är såklart sorgliga siffror att läsa. När det är VM-tider så vill vi ju ha jämna matcher där anspänningen är på topp hela tiden. Vi vill ha popcorn och nagelbitande.

Utan att ha gjort någon grundligare undersökning av detta så får jag ändå för mig att årets turnering är ojämnare än på mycket länge. Lag som Storbritannien, Norge och Italien har helt enkelt inte hängt med de större nationerna. Eller beror det på att turneringen har börjat rekordsent och att de större nationerna fått tillgång till bättre spelare från NHL och därigenom gjort sig komplett omöjliga att störa för de mindre nationerna?

Jag vet inte. Men det jag vet är att det är bra för hockeyns tillväxt i världen om de länder som vi kallar blåbär ändå får vara med på den här nivån. Vad jag har förstått det som är intresset på rekordnivå i Storbritannien och rapporterna säger att de har tusen fans med sig till Kosice. Det är klart att en sådan sak ger ringar på vattnet och det kan knappast vara negativt för hockeyns tillväxt på öarna.

Om det nu inte vore så att britterna har åkt på dyngtorsk i sina två senaste matcher mot Kanada och Danmark. Det är ju knappast positivt och jag tror det var Sanny Lindström som skrev att sådana resultat absolut inte ger de mindre nationerna någonting.

Det är bara att hålla med där. Samtidigt undrar jag hur britterna klarat av matchen mot Danmark om de inte tvingats möta Kanada i den andra omgången? Storbritannien gjorde det bra mot Tyskland i premiären och hade de inte kvaddats av Kanada i match två så undrar jag om de inte hade lyckats stå upp bättre mot danskarna. Nu slutade den matchen 0-9.

Det här resonemanget leder mig lite in på vad det här inlägget ska handla om. Jag tror knappast det skulle gynna hockeyns spridning att banta VM-turneringarna till att innehålla exempelvis 10-12 lag. VM är en fest och fester har en tendens att locka sponsorer och annat inflytelserikt folk.

Jag fortsätter framhärda att vi har antalet lag i VM att tacka för att länder som Tyskland och Schweiz har gått framåt rejält de senaste 20 åren. De har självklart haft hjälp i sina satsningar på hemmaplan av att ha legat i A-gruppen. Hade hockeyn varit högt upp på agendan om dessa åkt jojo mellan A- och B-VM? Knappast va?

Jag har i något tidigare inlägg fört ett resonemang om att man kanske borde införa kval till VM. Men kanske man ska behålla det som det är? Men nivåanpassa inom turneringen istället, ungefär på samma sätt som man har i damernas världsmästerskap. För att min idé ska kunna funka så behöver VM utökas med två gäng. Jag exemplifierar vad jag menar nedan. Lagen presenteras i den ordning de är rankade från fjolårets A-VM och fjolårets B-VM.

Grupp A

1. Sverige, kvartsfinal
2. Schweiz, kvartsfinal
3. USA, kvartsfinal
4. Kanada, kvartsfinal
5. Finland, åttondelsfinal
6. Ryssland, åttondelsfinal

Grupp B

1. Tjeckien, åttondelsfinal
2. Lettland, åttondelsfinal
3. Slovakien, åttondelsfinal
4. Danmark, åttondelsfinal
5. Tyskland, åttondelsfinal
6. Frankrike, utslagna

Grupp C

1. Norge, åttondelsfinal
2. Österrike, utslagna
3. Vitryssland, utslagna
4. Sydkorea, utslagna
5. Storbritannien, nedflyttade
6. Italien, nedflyttade

Åttondelsfinaler

Finland – Norge
Ryssland – Tyskland
Tjeckien – Danmark
Lettland – Slovakien

Kvartsfinaler

Sverige – Lettland
Schweiz – Tjeckien
USA – Ryssland
Kanada – Finland

Jag medger att jag inte funderat hela varvet runt kring detta och att det troligtvis innehåller en hel del brister. Men samtidigt så tycker jag att det på papperet ser ut som att vi kommer få en hel del jämna matcher i gruppspelet, samt att det hela tiden finns något att spela för inom grupperna. I toppdivisionen så är det såklart ingen som vill ta vägen via åttondelen och i mellangruppen så gäller det att undvika jumboplatsen.

Grupp C ser på förhand ut att kunna bli ett riktigt getingbo, det är knappast självklart att Norge skulle vara det laget som går och vinner. Samtidigt gäller det att undvika de två sista platserna.

Hela tiden fram till slutspelet är det lagom svårt motstånd att hantera.

Som jag nämner ovan så är det här bara väldigt lösa funderingar från min sida. Ös gärna på med åsikter.

@hocjeystaden

Den här artikeln handlar om: