Sök
EFTERLÄNGTADE MÅL. Både Elias Pettersson och Elias Lindholm gjorde sina första mål mot Österrike.
VM 2019

Mållättnad för Elias och Elias: ”Självförtroende är allt”

En ny kedjekamrat i Gabriel Landeskog. Då sköt både Elias Pettersson och Elias Lindholm sina första VM-mål i årets turnering.
– Matchen i dag var väldigt bra för mig, säger Pettersson efter 9–1 mot Österrike.

LÄS ÄVEN: Landeskog – ”Jag var tvungen att kolla garderoberna”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor har vräkt in mål i årets VM-turnering. Men trots målorgier mot både Italien och Norge fanns det två anmärkningsvärda nollor i statistikkolumnen inför mötet med Österrike på torsdagen. Varken Elias Pettersson eller Elias Lindholm, två spelare som sköt närmare 30 mål i NHL den här säsongen, hade fått nätkänning.

Det förändrades mot Österrike. Tillsammans med nyanlände kedjekompisen Gabriel Landeskog svarade de för nio poäng som kedja i 9–1-segern. Både Pettersson och Lindholm lämnade isen som målskyttar.
– Det var skönt att kunna hänga dit en och få hjälpa till lite i alla fall, säger Elias Lindholm.
– Skönt att båda två fick hänga nu. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här och bli bättre. Vi kommer att möta lite bättre motstånd nu framöver.

Elias Pettersson var lättad och glad över att kunna inkassera sin första kassen, ett mål som betydde 9–0 i tredje perioden.
– Självförtroende är allt. Tror man inte på sig själv är det svårt att prestera. Jag har alltid trott på mig själv, men när pucken inte vill in i x antal matcher kanske man tänker efter lite för mycket när man väl ska ta skottet. Så det var skönt att få ett enkelt mål, säger han.
– Det kändes bra och jag tyckte vi spelade bra från start och var farliga varje gång vi var i anfallszonen. Vi ska bygga på det här och göra det ännu bättre i nästa match.

SEX POÄNG PÅ FYRA MATCHER

Pettersson har stundtals sett frustrerad ut tidigare under turneringen när det inte studsat hans väg. Den frustrationen syntes inte i dag. Och efter 1+2 mot Österrike har han fina sex poäng (1+5) på fyra matcher.
– Jag tycker att ni har varit på Pettersson om att han inte gjort mål, men jag tycker att han har gjort bra grejer också på det sättet han spelar och skapar, säger förbundskapten Rikard Grönborg.
– Han gör väldigt mycket bra grejer. Vi vet att det är världsklass på den kedjekombinationen och de spelarna där. Vi förväntar oss att de steppar upp när vi möter tuffare motstånd i de sista matcherna här.

Elias Pettersson menar att det var mer än bara målskyttet som lossnade för hans egen del.
– Under de här fyra matcherna har jag försökt spela, men i dag släppte det lite. Jag vann mer puckar och var mer delaktig. Matchen i dag var väldigt bra för mig. Det är bara att bygga på det, säger han.

”MÅLSKYTTAR HAR TÄVLINGSSKALLE”

Grönborg förstår lättnaden hos sin stjärnforward.
– Han är målskytt och målskyttar har tävlingsskalle vill vara i målprotokollet varje match. Jag fattar och hajar grejen, men för oss coacher handlar det bara om att fortsätta uppmana honom att skjuta och göra grejerna och vara i de här positionerna, säger förbundskaptenen.

Gabriel Landeskogs inträde i kedjan hade positiv effekt på båda Elias. Det kom inte som någon överraskning för Grönborg.
– Vi hade en aning om att det skulle bli bra kemi. Lindholm och ”Gabbe” hade bra kemi under VM för två år sedan och Pettersson får mer utrymme när ”Gabbe” bereder rum åt honom. Kemin tycker jag är riktigt bra. Kul att de fick utdelning också.

Den här artikeln handlar om: