Sök
LITE FÖR ENKELT? Mattias Ekholm och Tre Kronor har inte fått någon värdemätare i sina tre senaste VM-matcher.
VM 2019

”Jag tror inte att de tycker det är särskilt roligt heller”

Totalt överlägsna för tredje matchen i rad. Tre Kronors största fiende i de ensidiga matcherna mot Italien, Norge och Österrike har varit dem själva. Nu måste man ställa om inför tre betydligt tuffare avslutande gruppspelsmatcher.
– Goda vanor är det man får påminna varandra om i sådana här matcher. Fuskar man lite grann är det lätt hänt att det sitter kvar inför kommande matcher, säger Mattias Ekholm till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Lättnad för Elias Pettersson och Elias Lindholm

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
8–0 mot Italien.
9–1 mot Norge.
9–1 mot Österrike.
Tre Kronor har utklassat sitt motstånd med totalt 26–2 i sina tre senaste VM-matcher och understrukit klasskillnaden som existerar mellan de starka och de svaga nationerna i årets turnering i Slovakien.

Efter att resultaten runnit i väg i flera matcher har det ifrågasatts huruvida det verkligen är någon vits med att ha 16 lag i VM:s A-grupp. Av resultaten att döma finns det i dag inte tillräckligt många starka hockeynationer för att hålla upp standarden på gruppspelet.
– De ska spelas… Jag har inte mycket mer till kommentar på det, säger Tre Kronors back Mattias Ekholm till hockeysverige.se.
– Jag tror inte att de tycker det är särskilt roligt heller och jag tror inte att vi tycker det. Men de ska spelas och nu har vi spelat av dem och kan se fram emot tre tuffare motståndare och sedan slutspel.

OVAN ATT VARA SÅ ÖVERLÄGSEN

För Tre Kronors del handlar det till mångt och mycket om att hålla upp spelet även mot sämre motståndare. Att inte skaffa sig ovanor. Det har man till stora delar klarat sig ifrån
– Vi kanske blir lite bekväma i slutet av andra och början av tredje perioden. Men det är 7–0 på tavlan och vi är inte riktigt vana att spela matcher när det blir så här, konstaterar Ekholm.

Rikard Grönborg tycker att hans manskap har klarat av det utmärkt.
– I Norgematchen och den här matchen kommer vi ut med ett fantastiskt fokus. Det märkte man i omklädningsrummet också att det var ett väldigt bra fokus. På något sätt märks det i hur vi sätter punkt i första perioden i båda matcherna medan andra lag har fått det tuffare mot dem. På så sätt känns det bra. Samtidigt, vad gör man när det står 5–0 eller 6–0? Man kan mana på att ha goda vanor, men matchbilden blir jättekonstig för att de gör grejer därute man aldrig skulle göra annars. Det är tufft att spela de två sista perioderna i dag, menar han.

Matchen mot Italien rann i väg först i tredje perioden, men då hade Tre Kronor haft ett massivt övertag även innan dess.
– Då stod det 2–0 efter två perioder, men då är det inte så att vi sitter och biter på naglarna mellan perioderna heller. Skottstatistiken var 40–4, eller vad det var. Det blir väldigt ensidigt, men samtidigt har vi ett väldigt bra lag och de mindre nationerna har inte den manstyrkan så det är ju inte deras fel på något sätt. Jag respekterar motståndarna och vill inte säga något dåligt om dem. Det är bara så här det blir, säger Mattias Ekholm.
– Goda vanor är det man får påminna varandra om i sådana här matcher. Fuskar man lite grann är det lätt hänt att det sitter kvar inför kommande matcher.

”VI TROR ATT VI ÄR TARGET”

Det känner inte Rikard Grönborg någon oro för att det ska göra inför lördagens betydligt tuffare möte med Schweiz, som man finalslog efter straffar förra året.
– De här killarna är så pass professionella och har varit i den här situationen förut. Jag tror att desto närmare de viktiga matcherna vi kommer desto mer fokus blir det. Det är min erfarenhet med de här killarna, Jag känner att de ser fram emot utmaningen med de tre sista matcherna i gruppspelet och slutspel, säger han.
– Vi är ödmjuka inför uppgiften. Vi vet att vi möter ett lag vi spelade final mot förra året som är väldigt taggade och redo att köra mot oss. Vi tror att vi är target för alla lagen här eftersom vi har vunnit de senaste två åren. Jag vet att de här killarna har professionell stolthet.

Mattias Ekholm finner trots allt något positivt i att få vara totalt överlägsen i ett par matcher.
– Jag hade ny backpartner (John Klingberg) i dag och ”Gabbe” (Landeskog) kom in i en ny kedja. Då är på något sätt de här matcherna ändå viktiga för att hitta kemi och hur man rör sig. Det är sådana saker man får ta med sig från det här.

LÄS ÄVEN: Gabriel Landeskog – ”Jag var tvungen att kolla garderoberna”

Den här artikeln handlar om: