Sök
Nyheter
SKOGLUND: Svårstavade namn och toaletthumor

Enligt Elite Prospects hemsida så innehåller deras databas just i detta nu (När jag skriver detta alltså) 694 792 namn. För den som är lagd med dålig humor (Spoiler: Jag är en av dessa) så öppnar det upp en flodvåg av sköna (Och osköna) att muntras över.

Innan vi går in på det roliga så tänkte jag att vi skulle avhandla en av de knivigaste sakerna med att vara skrivande journalist: Namn. Då menar jag svårstavade namn. Jag har, och så hoppas jag alla journalister tänker, nämligen satt det som en enorm stolthet i att ALLTID stava namn rätt.

Jag tycker nämligen att det är en viss form av brist på respekt mot den som avhandlas i en text om namnet är felstavat. Det känns nonchalant. Sen blir det inte alltid rätt ändå och även jag har såklart skrivit och stavat fel. Ibland går det helt enkelt för snabbt och alla människor kan göra fel. Och det måste vara okej att göra fel också emellanåt. Men det är pinsamt de gånger man fått namnen fel. Det måste jag erkänna.

Men som sagt har jag satt en heder i att alltid stava namn rätt. Därför fick jag lite skrämselhicka igår när denna tweet dök upp i mitt flöde.

Prrrz..Va? Om de uppgifterna stämmer så kan nästa säsongs matchtexter bli en utmaning. En rejäl sådan.

Ibland fastnar man faktiskt på vissa namn. Éric Castonguay, Brendan Shinnimin och Thomas Valkvæ Olsen är sådana som genom åren vållat mig rejält med huvudbry. För att inte tala om Pathrik Westerholm och Ponthus Westerholm.

Mariusz Czerkawski och Niklas Czarnecki är andra.

Vad mera märkligt är att man ibland kan fastna på relativt lätta namn också. Christopher Liljewall  exempelvis måste jag alltid dubbelkolla om det ska vara ”v” eller ”w”. Jag lär mig aldrig. Likadant med Per Ljusteräng. ”E” eller ”ä” i förnamnet?

Konstigt kan tyckas. Men ibland blir det bara så.

Eftersom det här blogginlägget egentligen inte är till för mer än att jag tar tillfället i akt att beskriva en journalists vardag så tänkte jag avsluta med lite namn av fantastiskt rolig karaktär som jag dykt på i Elite Prospects databas genom åren. Dagens tema är toaletthumor.

Jed Kiss-Rusk

Marek Bais

Andrei Pissarenko

Miroslav Fiser

Mikhail Fisenko

John Byce

Kamil Urinbayev

Cody Pees

Tarmo Laakso

Wolfgang Schnopfhagen

Raphaël Pénisson

Den här artikeln handlar om: