Sök
FLYGANDE START. Gabriel Landeskog gjorde mål 69 sekunder in i VM-debuten.
VM 2019

69 sekunder – sedan hade Landeskog gjort mål i utklassningen

26–2. Det är vad Tre Kronor har gjort på VM-matcherna mot Italien, Norge och Österrike. Mot de sistnämnda blev det hela 9–1 på torsdagen – efter att nyanlände Gabriel Landeskog gjort mål direkt i VM-debuten.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
John Klingberg och Gabriel Landeskog klev in i Tre Kronors laguppställning i mötet med Österrike. Det gav ett redan starkt svenskt lag en ännu tydligare NHL-profil – och gjorde livet smärtsamt för ännu en blåbärsnation.

Efter 8–0 mot Italien och 9–1 mot Norge blev det en ny överkörning på torsdagskvällen.

Mot Norge var det Alexander Wennberg som bara behövde 39 sekunder på sig att bli målskytt i sin debut i årets VM. Landeskog var inte mycket långsammare. 1.09 in i första perioden fick han pucken av Elias Pettersson framför mål och tryckte in 1–0 bakom SHL-bekante målvakten Bernhard Starkbaum.

Efter 2.37 small det igen. 2–0 kom från Marcus Krügers klubba efter att Starkbaum lämnat en retur på Oskar Lindbloms skott. 3–0 kom tre minuter senare när Alexander Wennberg hittade William Nylander framför kassen. Han gjorde Sveriges tredje mål på lagets sjätte skott i matchen.

FÖRSTA MÅLET FÖR ELIAS PETTERSSON

Nylander visade upp sina playmakeregenskaper också när han gav Adam Larsson öppet mål till 4–0 – innan halva perioden var spelad. Adrian Kempe hann prickskjuta 5–0 med ett fräsande handledsskott från högerkanten som satt perfekt i Starkbaums bortre kryss.

I den andra perioden lugnade anstormningen ned sig. Dennis Rasmussen kunde ändå spä på ledningen till 6–0 i numerärt underläge och Elias Lindholm satte 7–0 efter en öppnande passning från Landeskog.

I tredje perioden hann Oliver Ekman Larsson och Elias Pettersson skjuta sina första VM-mål innan Michael Raffl slutligen kunde spräcka den österrikiska nollan med sin 1–9-reducering.

9–1 blev också slutresultatet. Sverige har därmed tre raka segrar i VM med totalt 26–2 inför lördagens möte med Schweiz.

Sverige – Österrike 9–1 (5–0, 2–0, 2–1)
Första perioden: 1–0 (01.09) Gabriel Landeskog (Elias Pettersson, Elias Lindholm), 2–0 (02.37) Marcus Krüger (Oskar Lindblom), 3–0 (05.41) William Nylander (Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist). 4–0 (07.32) Adam Larsson (William Nylander), 5–0 (14.39) Adrian Kempe (Anton Lander, Mattias Ekholm).
Skott: 14–4.
Andra perioden: 6–0 (09.13) Dennis Rasmussen (Marcus Krüger) spel fyra mot fem, 7–0 (13.22) Elias Lindholm (Gabriel Landeskog, Elias Pettersson).
Skott: 7–7.
Tredje perioden: 8–0 (02.40) OIiver Ekman Larsson (Alexander Wennberg) spel fem mot fyra, 9–0 (05.31) Elias Pettersson (Elias Lindholm, Gabriel Landeskog), 9–1 (07.46) Michael Raffl (Fabio Hofer, Markus Schlacher)
Skott: 14–11.
Skott, totalt: 36–22.
Publik: 8 386.

Den här artikeln handlar om: