Sök
Nyheter
ENGLUND: Vita Hästen – en tupp för mycket i hästgården?

Det har blivit dags att syna hur Vita Hästens silly season har sett ut så här långt. Klubben räddade kontraktet i kvalseriens näst sista omgång då man vann sin match mot Almtuna och dessutom fick andra resultat med sig. Direkt efter serietillhörigheten blev klar började jobbet med att sätta truppen för nästa säsong.

Det blev en något frostig start på silly season när Vita Hästens räddare, Sune Bergman, gick ut och förklarade att om det blir Tony Zabel som ska ta över skutan så är det ett dåligt val av tränare.

Vad hände dagen efter Sunes uttalande? Jo, Tony Zabel presenterades som ny huvudtränare.

Efter det har även Niklas Czarnecki tagits in och ska verka som assisterande tränare till Tony Zabel. Frågan är om den konstellationen och rollsättningen kommer att fungera? Niklas har nämligen varit ytterst ansvarig och i bestämmande roller ända sedan mitten av 00-talet. Kommer samarbetet fungera smärtfritt eller blir det ytterligare en säsong med slitningar, konstiga beslut och märkliga händelser kring Vita Hästen?

Jag är tyvärr rädd för att det kan vara en tupp för mycket i båset även om Vita Hästen verkligen är en klubb jag unnar lite arbetsro efter alla år av turbulens och kaos.

SOLITT MÅLVAKTSPAR

Nåväl, hur ser lagbygget ut då?

På målvaktssidan har man valt att förlänga med fjolårets etta Viktor Kokman, och från Björklöven hämtar man in högerplockaren Oscar Masiello. Kokman växte ut till en matchvinnare under slutskedet av förra säsongen och fick lite smak av att vara nummer ett. Kan han växa ytterligare av det till nästa säsong?

Han utmanas av en annan storväxt målvakt som delade på målvaktsspaden i Björklöven den gångna säsongen. Jag ser det som ett solitt målvaktspar som säkerligen kommer att tävla och konkurrera med varandra om vem som skall stå. VH har ingen tydlig förstemålvakt med andra ord, men kan man hitta en rytm där man tajmar topparna väl så kan det mycket väl bli en bidragande orsak till ett vinnande lag.

TUNN BACKSIDA

Backsidan ser oerhört tunn ut med endast Arvid Aronsson och Jakob Stridsberg signerad. Men precis som många andra klubbar jobbar Vita Hästen med kortare kontrakt, vilket innebär att det kan finnas en och annan påskrift som inte är officiell än.

Forwardssidan ser däremot mer intressant ut..

Linus Andersson

Arvid Degerstedt

Kevin Elgestål

Marcus Eriksson

Simon Krekula

Jesper Samuelsson

Som jag ser det har man lyckats behålla det bästa och det mesta i forwardsväg från fjolårstruppen. Egna produkterna, trotjänarna och offensiva spjutspetsarna Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson kommer inte bli mindre viktiga nästa säsong.

Påskrifterna från Skellefteåbekantingarna Simon Krekula och Linus Andersson bådar gott. Båda gjorde avtryck på undertecknad i vintras och kommer förmodligen att vara ännu bättre med ett års rutin från ligan. Jag både hoppas och tror att Linus Andersson får ut mer av sitt fina handledsskott som är ett av seriens allra vassaste.

Även om ingenting är officiellt så säger känslan att en av förra säsongens bästa forwards Christoffer Fish kommer att spela för Vita Hästen även kommande säsong.

Då serietillhörigheten och tränarkonstellationen blev klar sent omsider så ligger man en bit efter med lagbygget. Man har tappat en hel del vassa lirare; bland andra Henrik Rommel (AIK), Wilhelm Westlund (BIK) och Mattias Kalin (VIK).

Det är i dagsläget en till synes ganska klen trupp man förfogar över, vilket innebär att det är svårt att sia om lagets slagstyrka i det här läget. Man måste fylla på med spelare på alla positioner förutom på målvakts- och tränarsidan.

Det ska bli intressant att följa Vita Hästens fortsatta lagbygge under sommaren. Bygger man för att undvika den absoluta botten eller siktar man högre än så?

Den här artikeln handlar om: