Sök
SHL

En krokig resa mot SHL: ”Det har egentligen varit jobb vid sidan av hela tiden”

Allt fler SHL-spelare tar en krokig väg för att nå dit. Men få kan mäta sig med Kalle Östmans märkliga och mäktiga resa till ett kontrakt med mesta mästarna Djurgården.
– Det har varit jobb och hockey för att sedan åka hem för att sova, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sellnäs, inte långt från skidbacken i Romme, är inte känt för att producera hockeyspelare. Men Djurgårdens senaste tillskott i truppen, Kalle Östman, har faktiskt sina hockeyrötter i Borlänges utkant.
– Sellnäs är en liten by utanför Borlänge. Det var där jag och mina tre bröder (Albin, Anton, Ludvig) började spela. Mina storebröder började i Sellnäs och min pappa var tränare för dom. Jag började själv i väldigt tidig ålder med att spela där, men jag är uppväxt i Halvars. Det är en grannby till Sellnäs, berättar Kalle Östman då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Djurgårdens klubbrum på Hovet.

Östman spelade som pojklagsspelare även i Borlänge, men flyttade sedan upp till Leksand som junior. Sista året som junior flyttade han vidare till Mora, men inte i någon av klubbarna fick han något A-lagskontrakt. I Moras fall är det nästan lite märkligt med tanke på att han vann J20:s poängliga med 15 mål och totalt 37 poäng på 44 matcher. Dessutom var han lagets kapten.
– Jag har ändå alltid vetat vad jag velat med hockeyn och varit målmedveten. Att jag inte fick A-lagskontrakt i varken Mora eller Leksand var bara för mig att köpa.
– Det var inte heller något jag hade räknat med. I Mora var det ändå något jag siktade på. När det inte blev så var det bara att köra vidare.

LÄMNADE LEKSAND FÖR MORA

Varför tog du steget från Leksand till Mora som junior?
– Totalt gjorde jag fyra säsonger i Leksand. Jag kom dit som U16. Inför mitt sista juniorår ville Leksand kolla på andra spelare samtidigt som jag kände lite likadant eftersom min första J20-säsong hade varit lite tungt och jag fick inte spela så mycket.
– Då ville jag komma till ett nytt ställe och få lite nya förutsättningar. Då blev det Mora.

Det har blivit en lång resa för Kalle Östman med mycket spel i ettan, vilket inneburit att han inte har kunnat spela hockey på heltid.
– Det har egentligen varit jobb vid sidan av hela tiden. Division 1 är väldigt tufft i och med att man tränar varje dag samtidigt som man måste ha ett jobb vid sidan av. Det har varit jobb och hockey för att sedan åka hem för att sova.
– På det viset har det varit några tuffa år, men jag har alltid älskat att spela och köpt situationen.

”DIVISION 1-HOCKEYN BÖRJADE TÄRA PÅ MIG”

Några tankar på att sluta med hockeyn har han heller aldrig haft trots att det varit tufft att kombinera många gånger.
– Nej, aldrig. Senaste två säsongerna i Division 1 ville jag att det skulle hända något. Just Division 1-hockeyn började tära på mig, men jag har aldrig funderat på ”nu ger jag mig”. Sedan är jag envis som person och det har nog hjälpt mig mycket inom hockeyn.

Efter spel i Pantern, Tyringe och Vimmerby flyttade Kalle Östman hem till Borlänge inför säsongen 2017/18. Även då var det jobb som gällde för 24-åringen vid sidan av hockeyn.
– Då jobbade jag på Cramo. Vi hyrde ut byggmaskiner. Jag gjorde rent och servade maskinerna. Om kunder ville ha maskiner så brukade jag köra ut dom dit. Det här var ett jobb som Borlänge fixade och jag trivdes jag bra. 

När du mitt i säsongen blir värvad till Västervik var det då bara att sluta jobbet på Cramo?
– Jag hade timanställning på Cramo. Eftersom jag fick jobbet genom hockeyn visste Cramo om förutsättningarna, att det kunde bli så här.
– Samtidigt var det nog inte jättepopulärt, men både dom och Borlänge visste, som sagt var, förutsättningarna när jag skrev på. Dom märkte att jag ville framåt och inte kom hem för att bara sätta ner fötterna där.
– Jag kände att det var bäst för min hockey att komma till Borlänge, men det var även väldigt bra socialt. Då körde jag på det. Dessutom hade jag en klausul i mitt kontrakt som sa att om ett allsvenskt lag hörde av sig fick jag gå. Klart att det ändå var speciellt eftersom jag var kapten i Borlänge. Dessutom är det min moderklubb.
– Jag trivdes väldigt bra i laget och klubben samtidigt som jag och min sambo (Linnéa) trivdes bra i Borlänge. Vi hade inte varit hemma på ett tag så vi visste inte riktigt vad vi skulle känna, men det var skönt och bekvämt att bo hemma.

Redan då hade ändå Kalle Östman bestämt sig för att Borlänge inte skulle bli hans slutstation. I alla fall inte den här gången.
– Redan innan jag skrev på för Borlänge sa jag till mig själv att jag inte fick bli bekväm utan fortsätta vilja framåt. När sedan Västervik hörde av sig kände jag att nu få jag en chans och den vill jag ta. Sedan fick vi se vart det bar iväg.

GENOMBROTTET KOM – I VÄSTERÅS

Det blev bara en halv säsong i Västervik i Hockeyallsvenskan.
– Jag trivdes bra där och fick mycket förtroende direkt då jag kom dit. Roger Forsberg trodde mycket på mig. Jag fick spela mycket boxplay och fem mot fem. Däremot fick jag inte spela i så mycket offensiva situationer.
– Västervik är också en liten klubb där alla känner alla, vilket jag var van vid. 

Varför blev du inte kvar i Västervik utan tog steget över till Västerås?
– Min lillebror (Ludvig Östman) hade varit där innan och hade haft Thomas (Paananen) som tränare. Han hade bara bra saker att säga om honom, men egentligen om allting i Västerås.
– Jag kom dit, hade möte med klubben och allt kändes jättebra. Dom lade verkligen ner tid och förklarade för mig hur dom såg på mig som spelare och vad dom hade för tänk. Det kändes verkligen seriöst och som ett lite steg upp fast dom var nykomlingar. Det här var något för mig att bygga på. Västerås kommer ta kliv säsong för säsong och inte vara nöjda med att vara ett mittenlag.

Kalle Östman fick ett rejält genombrott i Västerås. På 48 matcher svarade han för tolv mål och totalt 41 poäng. På det slutade han trea i lagets poängliga efter Lukas Zetterberg och Mikael Frycklund som båda stod för 43 poäng.
– Jag kände att jag hade något bra på gång redan under min halva säsong i Västervik. Hade jag fått en lite mer offensiv roll där så hade jag nog kunnat producera lite mer också.
– När jag kom till Västerås visste jag förutsättningarna, att jag kanske skulle få börja lite längre ner, vilket jag också fick göra. Jag började säsongen i tredje och fjärdekedjan. Efter ungefär tio matcher skadade sig Johan Skinnars som var lite högre upp i hierarkin. Då fick jag kliva in och spela powerplay och stå på den positionen där jag känner mig trygg i.
– Egentligen flöt det på från start där. Redan i första matchen gjorde vi mål i powerplay samtidigt som det hade hackat lite i den spelformen innan. Från då rullade allt på.

HADE INGA TANKAR PÅ SHL

Det blev också en ganska stor uppmärksamhet medialt kring Kalle Östman efter hans poängproduktion i Västerås.
– Jag kände mig ändå mogen för genombrottet, eller vad man ska säga att det var. Egentligen påverkade det mig ingenting. Jag kände hela tiden att jag hade kliv att ta och ville utveckla saker under säsongen.
– Det var inte alla matcher jag var nöjd med fast det gick bra. Jag ville ändå bara fortsätta och inte känna att det här bara skulle vara en ”strike” på 15 matcher. Jag ville visa att det är så här bra jag är och det kan jag vara under hela säsongen.

Hade du redan då tankar på att det kunde bli SHL redan nästa säsong?
– Nej, inte alls egentligen. Jag ville göra säsongen i Västerås och visa att jag kan vara en producerande spelare, bra åt bägge håll och en toppspelare i Hockeyallsvenskan.
– När jag kom till den punkten att jag var det och i match efter match kunde påverka matchbilden oavsett vilket lag vi mötte kände jag att det inte skulle vara omöjligt att någon kunde vara intresserad.

Så var det också och ganska snabbt bestämde sig Kalle Östman för att kommande säsong spela för Djurgården.
– När jag hörde att Djurgården hörde av sig kändes det stort, säger Kalle Östman med ett leende och spår av stolthet i rösten.

STOLT NÄR DJURGÅRDEN ERBJÖD ETT KONTRAKT

Kan du utveckla tankarna bakom valet?
– Man ser publiken och den historia klubben har. Djurgården är mesta mästarna. Jag kände mig stolt när agenten (Daniel Ljung) ringde och sa att Djurgården hade gett mig ett kontraktsförslag.
– Jag spelade i Borlänge för drygt för ett år sedan så just när dom hörde av sig kändes det nästan lite overkligt.

Hur känns det nu då allt är klart?
– Nu känns det hur bra som helst, säger han med ett skratt.

Vad förväntar du dig av spel med Djurgården?
– Jag vill först och främst etablera mig eftersom SHL är ett steg till. Jag känner att jag är mogen för det.
– I många lag jag har kommit till så har jag fått starta lite längre ner i hierarkin. Det var lika i Division 1 då jag kom till Pantern. Vi hade ett bra lag i Division 1 och jag kom inte dit som någon toppspelare utan startade längre ner i hierarkin och jobbade mig uppåt.
– Djurgården är ett bra lag och jag förstår att det kommer bli så här också.

Passar det rent av dig att börja långt ner och sedan jobba dig uppåt i kedjorna?
– Ja, så kan det säker vara. Det är något jag känner mig trygg med. Sedan kommer jag tävla för att ta kliv här och vilja mer här också.

TVINGADES TILL TRYOUT HOS BOTTENLAG

Kalle Östman i Pantern.

Kan du känna en form av revanschkänsla med tanke på den långa resa du fått göra där storklubbar som Leksand och Mora inte såg potentialen i dig? 
– Det är klart att inte alla har trott på mig. Så var det i Leksand och i Mora fick jag inte heller något kontrakt. Efter Mora var det inte heller många Division 1-klubbar som hörde av sig. Jag fick åka ner till Malmö (Pantern) på en try-out till ett lag som hade kvalat ner till division 2.
– Jag har ändå känt att jag tagit kliv för varje säsong. Då har det inte spelat mig någon roll vad andra har tyckt eller känt. Nu känns det väldigt bra att det känslan jag haft varit rätt.

Det är inte bara på isen som livet har förändrats för Kalle Östman. Nyligen blev han dessutom pappa för första gången.
– Direkt då jag kommer hem och ser honom så får jag energi, säger Kalle Östman som spricker upp i ett stort leende.

– Det är väldigt kul att se utvecklingen på honom och så vidare. Jag visste det här redan under förra säsongen, vilket gjorde att jag hade det att se fram emot också. Det gav mig energi redan under den säsongen och jag känner likadant nu då han kommit till världen.
– När jag väl kommer hem kanske jag kan släppa vissa saker, leka och fokusera på honom istället. Det tror jag kan vara bra.

Och din sambo är införstådd med att pappan kommer vara en hel del på resande fot med hockeyn?
– Ja, det förstår hon. Hon har varit med sedan första säsongen i Leksand. Vi gick i samma klass, sjuan, åttan nian, i Borlänge. När jag sedan skulle flytta upp till Leksand blev vi tillsammans så hon har varit med på alla flyttar och vet vad det handlar om, avslutar Kalle Östman med ett leende.  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten