Sök
Nyheter
KARLSSON: Det är klart han måste gå etta – eller?

Kaapo Kakko gör kaoz med motståndet i VM och då kommer förstås den givna frågan: Det är väl klart han kommer gå etta i sommarens draft? Men svaret är lika givet: Nej. Nix. Njet. Ei. Det är långt ifrån säkert.

Vi minns VM 2016. Patrik Laine hade vunnit den första VM-duellen mot Auston Matthews redan kring årsskiftet 15/16 då Finland vann JVM-guld och Laines 7+4 överglänste Matthews 7+6. Väl i VM blev Laine utsedd till turneringens MVP efter att som nybliven 18-åring gjort 7+5 på tio matcher. Auston Matthews gjorde 6+3 på lika många matcher. Ändå var det Matthews som gick etta i draften och ingen kan väl påstå att det var fel även om många då ville säga att det var det. Laine har haft en ruggigt fin start på sin NHL-karriär men än så länge håller jag Matthews högre.

Nu spolar vi fram klockan tre år. Kaapo Kakko vann den första VM-duellen mot Jack Hughes. Kakko gjorde 2+3 på sju JVM-matcher och avgjorde finalen mot Hughes USA. Hughes hade en skadefylld turnering men gjorde i alla fall 0+4 på fyra matcher. Men Kakko blev den store hjälten. I senior-VM har Kakko varit brutalt överlägsen Hughes med smått bisarra 6+1 på fyra matcher. Hughes har varit blek, haft stolparna emot sig, och är ännu poänglös. En homerun för Kakko. Nu, precis som i fallet Laine vs Matthews, höjer allt fler rösterna för att Kakko ska väljas som nummer ett i draften. Men är det verkligen så givet? Nej.

GLÖM NUET

Jag utesluter inte att Kakko kommer väljas först, bara en dåre skulle göra det, men faktum är att det är än mer dåraktigt att redan nu slå fast att den 18-årige finländaren måste väljas som nummer ett. Det finns en hel del argument som talar för att Hughes ska gå som nummer ett och en hel del argument som säger att det är stört omöjligt att redan nu slå fast vem som ”borde” gå som etta.

Det viktigaste som vi måste komma ihåg innan vi sveps med av den Kakko-mani som nu råder i hockeyvärlden, är att NHL-klubbarna draftar spelare för framtiden. Inte för nuet. Det är klart att ingen NHL-klubb skulle tacka nej om en rookie klev in och gjorde 40 mål eller en poäng per match, men det är inte heller någon missräkning om den inte gör det. NHL-klubbarnas förstarundeval (framför allt) handlar om att hitta en spelare som kan spela i klubben i 15 år framöver. En spelare som kan göra skillnad på sikt snarare än nu. Och det gäller i synnerhet när det handlar om de allra tidigaste valen. Det är väldigt få klubbar som väljer bland de fem, tio första som redan kommande säsong ses som Stanley Cup-utmanare tack vare en bra draft.

Därför är det egentligen ganska ointressant vem som är bäst av Jack Hughes och Kaapo Kakko just idag. NHL-klubbarna draftar för framtiden. Vem är bäst om fem år? Eller om tio? Vem gör vårt lagbygge bäst på sikt? Den som är bäst som 18-åring behöver inte vara bäst om fem eller tio år och hur bra en spelare är idag behöver inte avgöra vem som draftas först, helt enkelt. Minns bara hur Columbus, med en finsk GM och en finsk chefsscout, nobbade Jesse Puljujärvi i draften 2016. Detta bara månader efter att han dominerat JVM totalt, som 17-åring. De gick på skrällen Pierre-Luc Dubois och fick då in sin framtida förstacenter. De såg något oroande i Puljujärvi, som inte Edmonton senare såg, och hittills har Columbus val visat sig vara korrekt.

FOKUSERA INTE PÅ VM

Om man ska argumentera för Kaapo Kakko ska man dessutom inte göra det genom att titta på vad han gör i VM utan i så fall vad han har gjort under säsongen och hur han utvecklats under densamma. Om han gör drömmål mot Danmark medan Jack Hughes skjuter i stolpen mot Storbritannien ska inte spela någon som helst roll. I hockey talar vi ofta om ”Small sample size” och det är onekligen fyra matcher på ett VM. Däremot råder det ju förstås inget som helst tvivel om att Kakko varit fruktansvärt bra i VM och att det vattnas även i min mun när jag ser honom. Han har överträffat alla mina förväntningar. Det känns som att han har hela paketet, även mot seniorer.

Är VM-insatserna ett bevis för att finländaren är en bättre spelare idag än Jack Hughes? Kanske inte. Hughes spelar i ett extremt stjärntätt USA och då är det svårt för coachen Jeff Blashill att matcha in sin store talang. USA går för VM-guld och då är det inte säkert att det finns plats för Jack. I synnerhet inte högt upp i hierarkin. Kaapo Kakko får däremot spela i Finlands, på pappret, sämsta lag på decennier och kan därför få en betydligt mer framstående roll. Sen får man säga att han tagit vara på den rollen helt okej, också…

HUGHES ÄR CENTER – DET VÄGER TUNGT

Det kanske allra tyngsta argumentet för Jack Hughes är dock att han är nordamerik…skoja. Det är att han är center. I slutändan var det nog det som vägde över för Auston Matthews i duellen mot Laine och det kan nog bli samma sak här, även om det känns som att skillnaden i grunden är mindre mellan Hughes och Kakko. Centrar är den mest värdefulla positionen, i synnerhet i drafter, och ingen klubb tackar nej till en möjlig franchise-center. Nu har New Jersey, som väljer etta, även Nico Hischier i klubben men det behöver inte vara en nackdel för Hughes del heller. Jag menar, kollar vi på klubbarna som vunnit Stanley Cup har de ofta haft minst två riktiga klasscentrar. Crosby/Malkin, Bäckström/Kuznetsov och så vidare. Hischier/Hughes är en helt okej tandem att ställa upp med på sikt där. Dessutom är ju Nico Hischier ingen given superstar i NHL heller, även om han inlett NHL-karriären lovande.

Det faktum att Jack Hughes är center kommer alltid vägas in i den här typen av diskussioner. Rätt eller fel? Det är jag inte rätt man att bedöma, men så är det helt enkelt. Centrar värderas alltid högst. Skulle Devils välja Hughes av den anledningen skulle jag inte döma dem och jag skulle heller inte säga att de valde ”fel” om det skulle visa sig att Kakko blir en 50-målsskytt medan Hughes ”bara” blir en riktigt bra spelare men ingen superstjärna.

Det här kan vara argument värda att komma ihåg när alla finländare slår näven i bordet och hävdar att Kakko ratas av Devils för att han inte är nordamerikan. De ska inte drafta spelare för ett U18-lag. Spelarna ska draftas för att kunna bära upp en NHL-organisation i ett drygt decennium.

GLAD ATT JAG SLIPPER VÄLJA

Så, vem kommer gå etta? Jag är glad att jag inte behöver göra det valet och i nuläget skulle jag nästan föredra att heta New York Rangers än New Jersey Devils. Rangers får spelaren som ”blir över” och kommer aldrig kritiseras för sitt val. Det kommer Devils göra om de väljer ”fel”, i den mån det går att välja fel mellan två stora löften av det här slaget.

Men när det kommer till kritan skulle jag också vara tråkig och gå på centern. Jack Hughes är min etta. Kaapo Kakko har sannerligen gjort allt han kan för att bevisa att han är bäst. Tyvärr för hans del är jag inte säker på att det kommer räcka.

Den här artikeln handlar om: