Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Ett beslut som kan få bedrövliga konsekvenser

Hockeyallsvenskan har beslutat sig för att köra med fyrdomarsystem redan från grundserien kommande säsong. Det är ett beslut som kan få bedrövliga konsekvenser…för Hockeyettan.

Diskussionen har funnits ett tag och på så sätt är beslutet att införa ett fyrdomarsystem i Hockeyallsvenskan redan från grundserien som kommunicerades ut under förmiddagen knappast särskilt oväntat.

Hockeyallsvenskan vill vara ett SHL i miniformat så det är klart att de också vill ha ett fyrdomarsystem precis som de stora pojkarna där uppe i kostymrummet.

Problemet är bara att de där extra domarna måste hämtas någonstans.

Och någonstans stavas med stor sannolikhet Hockeyettan.

Det förstår de allra flesta att det blir en ekvation som blir väldigt svår att få ihop och som skapar problem. En full omgång är det sju domare extra som måste in i Hockeyallsvenskan.

För Hockeyettan kan det rent av bli helt bedrövligt.

Problem nummer ett. Finns det tillräckligt många kvalificerade domare i Hockeyettan att lyfta upp?

Nja. Det är klart att det finns domare i Hockeyettan som är jätteduktiga och som knackar på dörren till Hockeyallsvenskan. De förtjänar att ta klivet upp och det här blir en grym möjlighet för dem. Men frågan är om det finns så pass många som behövs av den klassen.

Jag ställer mig tveksam och det innebär samtidigt att bedömningskvaliteten per definition inte behöver bli bättre i Hockeyallsvenskan bara för att det är fyra domare på isen istället för tre.

Problem nummer två, och det är naturligtvis det största problemet, är så klart standarden i Hockeyettan.

Redan idag är domarstandarden av väldigt varierande kvalitet och återväxten kan inte beskyllas för att vara den bästa. Det är ett gäng herrar med taskig spelkänsla och i avsaknad av kommunikativa skills som åker runt och upprör sin omgivning.

Om då ett helt koppel ur den yppersta spetsen lyfts upp för att fylla ut ett fyrdomarsystem i Hockeyallsvenskan säger det sig självt att det får ganska långtgående konsekvenser.

Då kan en redan väldigt varierande domarkvalitet bli kraftigt försämrad i Hockeyettan.

Det finns inga heliga dagar för hockeyligorna längre. SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan krockar hej vilt med varandra på samma kvällar under grundserierna vilket säkert kommer att göra det ganska svårt för många att ”dubblera” och döma i flera ligor samtidigt. Då förstår ju alla att Hockeyallsvenskan kommer gå före.

 

* * *

Sen kan jag tycka att det här med en massa extra domare och inte minst videogranskning gör hockeyn till en trögare, betydligt sämre produkt.

För det känns ju som att ju fler ögon det finns på isen och ju fler kameror som granskar händelserna desto mindre villiga blir domarna att fatta beslut.

Det kanske bara är en känsla, den kan vara helt felaktig. Men att döma av säsongen som gick blir det väldigt mycket segare matcher med ständiga granskningar och domarkonferenser.

Är det millimeterrättvisa man strävar efter kanske det är skitbra. Men i min bok är hockey underhållning och vill jag titta på ett gäng mer eller mindre inkonsekventa individer som har öråd glor jag hellre på typ Robinson än en hockeymatch.

* * *

Så bröt då slutligen Borlänge och Gabriel Karlsson den tystnad som gjort fansen småirriterade under våren.

På ett bräde gick man från noll presenterade spelare till 13 och fick en tränare med på köpet.

Mer om de presenterade spelarna kan ni läsa här, där sportchef Karlsson presenterar sina tankar kring lagbygget, men konstateras kan väl ganska snabbt att det kommer att märkas att en storsponsor har hoppat av och att lika många slantar inte kan läggas i spelarbudgeten.

Till stora delar var det ett ganska ungt och oprövat garde som presenterades idag. Inte alls utan talang och potential så klart, men inte ett manskap som kan ha förväntningarna att leverera från dag ett på axlarna.

Det kommer så att säga inte bli en ostoppbar maskin av Borlänge i grundserien så som det var den gångna säsongen, utan handla betydligt mer om utveckling för den (även han) oprövade tränaren Stefan Gustafsson som hämtas från Moras J20.

Spelarna som presenterades var för övrigt förlängningar med målvakten Victor Eriksson, backarna Jonas Halvarsson och Jesper Svennberg samt anfallarna Jacob Thor och Philip Norberg-Aspnäs.

In som nyförvärv kommer backarna Viktor Bemström (från Gripen), Lucas Byhlin (från Hudiksvall) och Olle Strandell (från Leksands J20) samt anfallarna Daniel Nilsmats (från Södertälje J20) och Robin Byström (från Tranås) plus då att ynglingarna Ludwig Månegarm, Oskar Holm och Viktor Erkapers signat utvecklingskontrakt.

De 13 första signaturerna skvallrar om en föryngring och en försvagning av Borlänge, men ser ändå ganska intressant ut. Som ett lag som kan växa.

Däremot måste nog sportchef Karlsson landa några fler herrar än Jonas Halvarsson med större rutin om laget ska vara att räkna med som ett topplag ut ur grindarna till hösten.

* * *

Huddinge fortsätter på sitt hemvändartema och kunde nu under eftermiddagen presentera Victor Andersson som de senaste säsongerna lirat i Hockeyallsvenskan med Södertälje.

Senast han lirade i Hockeyettan (säsongen 16/17) hade han gjort storartad poängsuccé och svarat för 24 poäng (12+12) på 14 matcher när han värvades till SSK.

Det är naturligtvis en utsökt värvning klart överkvalificerad Hockeyettan.

På det berömda papperet, gubbe för gubbe, ser Talangfabriken ut att få ett riktigt starkt lag säsongen som kommer.

Den här artikeln handlar om: