Sök
Oliver Ekman Larsson och William Nylander.
VM 2019

Nylander höll hov – sänkte Schweiz med tre poäng

Vilken show, William Nylander! Tre nya poäng av VM:s poängligaledare och seger med 4–3 mot Schweiz efter ett vackert förarbete till Oliver Ekman Larsson på det avgörande målet.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter tre utklassningssegrar mor svagt motstånd fick Tre Kronor slutligen en värdemätare värd namnet. Fjolårets finalmotståndare Schweiz, med fyra raka segrar i gruppspelet, stod på menyn i ett fullsatt och kokande Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

Det blev en rykande start på på matchen med högt tempo och målchanser åt båda hållen. Oliver Ekman Larsson prickade ribban i matchinledningen och Tre Kronor hade tryck mot Reto Berra i det schweiziska målet.

Men det var Schweiz som fick utdelning först. Efter en snabb spelvändning längs vänsterkanten fick Gaetan Haas med perfekt precision fram pucken till Sven Andrighetto på den bortre stolpen. Han fick in pucken mellan benen på Henrik Lundqvist till 1–0.

Det dröjde länge och väl, men till sist fick Tre Kronor utdelning för sitt spelövertag. Under lagets andra powerplay i perioden kom kvitteringen. Alexander Wennberg vann en tekning tillbaka till John Klingberg som överrumplade Berra med ett snabbt skott genom trafik.

Tidigt i andra perioden kom det andra svenska målet. Patric Hörnqvist skapade oreda framför det schweiziska målet. Det gav William Nylander utrymme att lyfta in sitt fjärde mål i turneringen.

EKMAN LARSSON AVGJORDE

Det blev starten på en intensiv period i matchen. I spel fyra mot fyra kom 2–2-målet efter att Roman Josi tagit sig förbi Oliver Ekman Larsson på vänsterkanten och fått fram pucken till Joel Genazzi som tryckte in kvitteringen. Den höll bara i sig i 30 sekunder. Sedan spelade Nylander elegant fram Erik Gustafsson till 3–2. Även det i spel fyra mot fyra.

Schweiz tycktes trivas bäst i den höghastighetshockey som spelades i andra perioden med många chansbyten. Det osade katt nere hos Henrik Lundqvist åtskilliga gånger, men Tre Kronor höll ledningen perioden ut.

I den tredje perioden tycktes Tre Kronor vara i kontroll, men när Anton Lander åkte ut för en crosschecking fick Schweiz sin chans. Just när det numerära överläget hade runnit ut slarvade svenskarna i försvarszonen. Det utnyttjade Schweiz skoningslöst. Gaetan Haas pricksköt 3–3 genom trafik och utjämnade tillställningen.

Sverige fick ingen panik för det. Repliken kom 80 sekunder senare när William Nylander slog en lika öppnande som överraskande passning till Oliver Ekman Larsson. Han fick fri gata fram till mål och satte upp 4–3 i krysset.

Schweiz satsade på att ta ut målvakten under de två sista minuterna, men lyckades inte komma ikapp. William Nylander blev den stora matchvinnaren med ett mål och två assist. Det ger honom 13 poäng (4+9) på fem VM-matcher och ledningen i poängligan före Nikita Kutjerov, Ryssland.

Sverige möter härnäst Lettland på måndag, klockan 16.15.

Sverige – Schweiz 4–3 (1–1, 2–1, 1–1)
Första perioden: 0–1 (04.09) Sven Andrighetto (Gaetan Haas), 1–1 (18.44) Alexander Wennberg (John Klingberg).
Skott: 12–6.
Andra perioden: 2–1 (05.20) William Nylander (Patric Hörnqvist, Adam Larsson), 2–2 (07.58) Joel Genazzi (Roman Josi), 3–2 (08.28) Erik Gustafsson (William Nylander).
Skott: 10–11.
Tredje perioden: 3–3 (10.27) Gaetan Haas (Tristan Scherwey, Christoph Bertschy), 4–3 (11.47) Oliver Ekman Larsson (William Nylander, Alexander Wennberg).
Skott: 7–7.
Skott, totalt: 29–24.
Publik: 9 085.

Den här artikeln handlar om: