Sök
Henrik Lundqvist.
VM 2019

Henke: ”Det som räddades oss”

Schweiz spelade över tio minuter i powerplay. Henrik Lundqvist fick återigen visa vilken toppmålvakt han är och hade stor del i viktiga 4–3-segern. 
– Det var ett bra test, säger ”Henke”.

LÄS ÄVEN: Nylander stormar mot 57-årigt VM-rekord: ”Inte tänkt på”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor förlorade VM-premiären mot Tjeckien. Lördagskvällens match mot Schweiz var därför väldigt viktig för både tabellplacering och självförtroende.

Det blev en tät och svängig match där Tre Kronor lyckades krångla sig ur underläge 0–1 och vann till slut med 4–3. Oliver Ekman Larsson sköt matchavgörande 4–3-målet framspelad av isens bästa spelare, William Nylander.

En annan som klev fram i Sverige var Henrik Lundqvist. Han gjorde många riktigt viktiga räddningar. Inte minst i boxplay. Schweiz fick nämligen över tio minuter i spel med fler man på isen.
– Vi visste att vi skulle få jobba hårdare idag. Det var ett bra test. I och med att det blev väldigt mycket utvisningar så fick dom (Schweiz) lite väl mycket zontid emellanåt. Men jag tycker att vi dödade av det otroligt bra. Det var lite det som räddade oss i matchen, säger  ”Henke”.
– De fick ju fart och självförtroende när de får chansen i powerplay och deras bästa spelare får ha pucken. Men vi dödade av det fantastiskt bra som sagt och det lugnade oss i viktiga lägen i matchen.

Och när ”Henke” stod för avgörande räddningar så var hans medspelare inte sena att utnyttja sina lägen.
– Jag tycker också att vi gjorde mål i viktiga lägen i matchen. Psykologiskt viktigt mål i slutet på första perioden (kvittering 1–1). Och framför allt även målet i tredje när dom kvitterar till 3–3 och vi kommer tillbaka direkt och sätter 4–3. Killarna klev många gånger fram i rätt lägen och det är det som är skillnaden.

”EN VÄRLDSSTJÄRNA”

Tre Kronors förbundskapten passade på att hylla ”Henke” efter segern.
– Han var riktigt bra. Framför allt i andra och tredje perioden gör han kvalitetsräddningar och visar att han är en världsstjärna. Det blev en svår match för honom när det blev ryckigt, men han räddade oss i många situationer, säger Rikard Grönborg.

Grönborg var också inne på att hans lag kom tillbaka starkt och gjorde viktiga mål i viktiga lägen av matchen.
– Flera gånger när dom knäpper dit pucken så gör vi mål nästan direkt efteråt. Det visar kvalité och en vinnarvilja. Vi hade även mycket uppoffrande spela där ute och det bådar gott inför framtiden. Men samtidigt är det saker vi behöver göra bättre. Vi kan inte ta utvisningar i offensiv zon och mittzon som vi gör nu och det är även vissa andra delar i spelet vi kanske ska göra lite smartare. Men framför allt var det en jäkla kämpaglöd där ute och det uppskattar vi allihopa.

Tre Kronor är matchlediga under söndagen innan Lettland väntar på måndag klockan 16.15.

Den här artikeln handlar om: