Sök
Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman Larsson.
VM 2019

”En sak man inte ens drömde om”

Han har aldrig strävat efter att ha bli lagkapten. Men nu har Oliver Ekman Larsson ett ”C” i både Tre Kronor och i sitt NHL-lag Arizona Coyotes.
Men hur är 27-åringen egentligen som ledare? 

– Försöker man vara en kapten så blir det nog ganska fel, säger han.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor jagar just nu sitt tredje raka VM-guld i Slovakien. Oliver Ekman Larsson är en av få som varit med och vunnit gulden både 2017 och 2018.

I årets VM finns backen som bekant med igen. Och den här gången är det Ekman Larsson som har tagit över stafettpinnen som lagkapten i Tre Kronor.
– Han är grym. För det första ställer han upp efter en tuff säsong i Arizona. Sedan är han en världsback för mig, och han kommer bara att varva upp mer och mer och tar ett fantastiskt stort ansvar, säger förbundskapten Rikard Grönborg om Ekman Larsson som blev segerskytt med sitt 4–3-mål i gårdagens möte med Schweiz.

Vilka egenskaper som ledare gillar du hos honom?
– Först och främst att han leder genom att föregå med gott exempel. Sedan tycker jag att han har en bra dialog med oss (tränarteamet) också. Det är viktigt för oss. Vi måste alltid ha någon att kunna bolla saker med så vi vet vad de vill ha. För vi är här för deras skull och för att skapa den miljön de vill ha. Där gör han ett riktigt bra jobb.


Foto: BILDBYRÅN/Joel Marklund

”JAG VAR ALDRIG I SKOLAN”

Men hur kommer det sig att Oliver Ekman Larsson nu är lagkapten i både Tre Kronor och Arizona Coyotes. Är det medfödda ledaregenskaper och var han en ledare redan i skolan?
– Skolan? Jag var aldrig i skolan, säger Ekman Larsson och skrattar.
– Så jag vet inte om man ska ta det som exempel. Men jag var alltid kapten i ungdomsåren. Men vi har alla olika sätt att leda. (Mattias) Ekholm har sitt, (Patric) Hörnqvist har sitt och jag har ett tredje sätt. Jag tror inte det finns några rätt och fel i ledarskap. Det är mer att gå efter sin instinkt och på det sättet man är uppfostrad på. Jag funderar inte så mycket om jag ska vara helt ärlig.

Kanske är det därför Ekman Larsson är så framgångsrik. Han är bara sig själv och verkar inte gå in i någon annorlunda lagkaptensroll.
– Försöker man vara en kapten så blir det nog ganska fel. Jag hoppas att de har valt mig för den jag är, vad jag har gjort och den personen som jag är.

Men även om han inte var en ledare i plugget så har har uppväxten såklart haft betydelse. Det är de åren som har format personen Oliver Ekman Larsson. Och hans föräldrar var tydliga med att du ska behandla andra som du själv vill bli behandlad.
– Det är väl lite så mina föräldrar har uppfostrat mig och så jag har försökt leva sedan den dagen man började förstå hur mycket sin omgivning betyder. Det är något jag vill leva efter. Det blir ganska bra i slutändan om man behandlar andra som man vill bli behandlad själv.

LÄRT SIG AV LEGENDAREN

I Arizona Coyotes har Oliver Ekman Larsson gått sida vid sida med klubbikonen och tidigare kaptenen Shane Doan. Inför den här säsongen var det just Ekman Larsson som fick ta över C:et efter Doan som slutade 2017.

Relationen med kanadensaren har såklart också satt sina spår.
– Jag har haft många bra kaptener längs vägen. Han är ett bra exempel på hur man ska vara som kille och lagkamrat. Att jag har varit nära honom i sex säsonger har hjälpt mig otroligt mycket och han är en jag ser upp till väldigt mycket. Inte bara hockeymässigt utan även hur han är med sin familj, med fansen och utanför isen.


Foto: USA TODAY SPORTS/Perry Nelson

”EN FANTASTISK KÄNSLA”

I Tre Kronor tog Ekman Larsson över efter Mikael Backlund. Och det finns minst sagt många andra stora svenska spelare som varit kaptener i landslaget.
– Det är en stora ära från den dag fick reda på att jag skulle vara kapten här (i Tre Kronor). Det är en sak som man inte ens drömde om när man var mindre och började spela i U16-landslaget. Nu står man här idag och är lagkapten i Tre Kronor. Det är en fantastisk känsla.

Är det någon tidigare kapten i Tre Kronor som du håller extra högt?
– Jag har ju alltid haft (Nicklas) Lidström som förebild. Sedan har jag inte varit runt honom på det sättet, men hockeymässigt är det en person man har sett upp till och hört mycket gott om också, säger Ekman Larsson och pekar på ytterligare en viktig detalj i sitt ledarskap.
– Man kan alltid lära sig något nytt. Det är därför det är så kul att hålla på med det här och vara runt nya spelare. Att inte gå i samma bubbla utan ta in någonting nytt och göra saker annorlunda.

Den här artikeln handlar om: