Sök
Nyheter
KARLSSON: Han har tidernas svåraste sportchefsuppdrag

Man kan inte påstå att Daniel Stolt fått en smekmånad i Oskarshamn, direkt. Och ser vi till det lag han bygger lär inte heller Oskarshamn få någon sådan i SHL.

Jag ska börja med att säga att jag nästan inte vet ett dyft om Daniel Stolt. Min enda koppling till Vimmerby Hockey har varit att min ”nästan-namne” Måns Carlsson gjort succé där. Men överlag är Hockeyettan långt ifrån min hemmaplan. Det jag känner till om Daniel Stolt är att det sägs att han inledde sitt sportchefande genom att spela Football Manager och att han under de senaste tio åren jobbat sig upp från att vara assisterande sportchef i Hockeytvåan till att nu få basa över ett SHL-lag. Det är en extremt häftig resa – och om Stolt lyckas även i SHL har vi fått fram en ny sportchefsstjärna. Den nya Henrik Evertsson, kanske? Eller Per Kenttä, för den delen.

Men jag måste vara ärlig. Precis ingenting tyder på att lagbygget till kommande säsong kommer bli speciellt lyckat. Och det är ingenting som någon kan kritisera Stolt för – utan bara ett faktum som måste konstateras. Situationen han satts i borde vara övermäktig och det finns många anledningar till det.

* Oskarshamn hade nog inte planerat för SHL-spel. Varken han själv, klubben eller föregångaren Per Kenttä vågade nog förbereda sig för SHL-spel på det sätt som hade behövts. Leksand är förmodligen i samma sits men de kan ju börja på en betydligt högre grund än IKO. Dels för att klubben både åkt ur och gått upp en sisådär 20 gånger på 2000-talet och dels för att de som jobbar på ledande positioner varit i SHL förut. Thomas Johansson är dessutom ett välkänt namn som förmodligen kan jobba med ett annat kontaktnät än Stolt.

* Oskarshamn har aldrig varit i SHL. De har egentligen inga förutsättningar för att vara där – förutom att de hade ett riktigt bra hockeylag förra säsongen och helt enkelt spelade sig upp. Om vi jämför med Karlskrona som gick upp häromåret hade de liknande förutsättningar men de hade en riktigt stor skillnad: Det lagbygge de hade då byggdes först av Stefan Bengtzén och sen av Michael Sundlöv. Två av Sveriges mest rutinerade sportchefer, även om Bengtzén ju ”bara” hade varit på allsvensk nivå innan han tog över Brynäs. Daniel Stolt gör en Joel Persson och gör direkt från Hockeyettan till SHL. Därför började till och med KHK på en något bättre position än vad Oskarshamn kommer göra nu.

(NÄSTAN) ALLA NYCKELPERSONER HAR LÄMNAT

* Stolt har fått se lagkaptenen Jonas Engström hamna i Växjö, den offensiva spetsen och tidigare SHL-stjärnan Joakim Hillding drog utomlands, Christoffer Rifalk tvingade sig bort och hamnade i Rögle. Och Stolt kommer alltså in utifrån. Så Oskarshamn har tappat sportchefen, lagkaptenen, den offensiva stjärnan och förstemålvakten. Dessa personer kan nästan inte ersättas rakt av.

* Kollar vi på de värvningar Oskarshamn gjort ser vi också att det inte direkt är från den högsta SHL-hyllan. De tvingas breddvärva med ett par grabbar från Vimmerby, eftersom de inte har något juniorlag i SuperElit, och spetsvärva amerikaner från tyska och finska ligan. Det kan förstås bli succé – men det finns också risk för totalfiasko. Och det har man såklart inte råd med. Värvningen av David Goodwin, som ligger till grund för det här blogginlägget, är en värvning som inte direkt är plockad från den högsta SHL-hyllan även om jag inte tänker döma ut honom på förhand förstås.

* Jag tror man har lite otur som går upp just i år också, samtidigt som Leksand. Jag menar, att två lag går upp samtidigt är omöjligt och om det händer vill man nog inte göra det samtidigt som Leksand. Värvningsprocessen blir nog än svårare om man ska konkurrera med ungefär samma spelare som Leksand (spekulerar jag). Det är betydligt enklare för en spelare som Sebastian Wännström att välja Leksand än Oskarshamn, för att ta ett exempel.

Oskarshamn har egentligen allting emot sig och ingenting tyder på något annat än en sistaplats om inte Stolt träffar totalrätt med de (många) värvningar han måste göra innan säsongen börjar. Och frågan är om det ens går att begära att en människa ska lyckas med det, med det kontaktnät Stolt lär ha hunnit bygga upp, redan nu. Att locka en spelare till en SHL-nykomling med Oskarshamns förutsättningar lär inte vara enkelt.

Därför tror jag Daniel Stolt kan ha tidernas svåraste sportchefsjobb i SHL. Men på ett sätt är det också det lättaste. Jag menar, ingen kommer ju ”hänga” honom om Oskarshamn tar 20 poäng i SHL kommande säsong och åker ur. Vi måste vara krassa och säga att klubben egentligen inte har potential att nå så mycket högre än så – hur hårt det må låta. Om de däremot skulle lyckas – ja, då lär Daniel Stolt göra att magikern Per Kenttä glöms bort i Oskarshamn snabbare än vi kunde anat.

Jag hoppas Stolt ser läget som inspirerande och inte hopplöst. Sällan har ett lag varit en större underdog, redan fyra månader innan seriestarten, som Oskarshamn. De kommer ställa ett av de minst rutinerade lagen någonsin på banan när säsongen startar. Var så säkra.

Jag hoppas de kommer överraska.

Den här artikeln handlar om: