Sök
UTMANADE DOMSLUTET. Rikard Grönborg fick inte 4–4-målet underkänt, men ångrar inte beslutet att utmana det.
VM 2019

Misslyckad coach’s challenge – men Grönborg ångrar inget: ”Tycker det är rätt”

Det var en chansning som hade kunnat bli dyrköpt. Tre Kronors coach’s challenge på Lettlands 4–4-mål gick inte hem – utan slutade med ett boxplay. Trots det ångrar sig inte Rikard Grönborg.
– Om man inte vågar något kan man inte heller vinna, säger förbundskaptenen.

LÄS ÄVEN: Det galna självmålet – ”Därför vi gillar den här sporten”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en lika dramatisk som osannolik avslutning på det svängiga VM-mötet med Lettland. I den tredje perioden hamnade Tre Kronor i underläge 2–3 bara för att kvittera och gå fram till 4–3. Den stora snackisen kom med 3.26 kvar att spela när Roberts Burkarts skickade in 4–4 på volley bakom Henrik Lundqvist. Lettens tredje mål i matchen.

Domarna tittade först närmare på om målet hade gjort med hög klubba. När man konstaterat att så inte var fallet valde Rikard Grönborg att göra en coach’s challenge eftersom svenskarna kände att målet hade föregåtts av en offside.
– Vi på bänken ser inte vad som händer exakt eftersom vi inte har tillgång till slow-motion eller repriser där. Vi har en arbetsordning och den arbetsordningen arbetar vi efter, säger Grönborg.

Den arbetsordningen består av att den svenska coachstaben får assistans av sina ögon på läktaren från videocoachen Johan Andersson och scouten Tomas Montén.
– Oavsett vilka det är som sitter där är det jag som tar beslutet i slutändan. Vi måste gå efter den informationen vi har och vågar man inte ta beslut på den informationen man får skulle jag inte stå här, säger förbundskaptenen vidare.

”VILL ATT DET SKA VARA RÄTTVIST”

Beslutet att utmana målet kunde ha blivit kostsamt. För målet godkändes inte bara, den misslyckade utmaningen resulterade i en utvisning för ”delaying the game”, vilket gav Lettland en powerplay-chans i slutet.
– Jag tycker det var bra att vi gjorde så här. Jag tycker att vår process gick till på rätt sätt. Det är så små marginaler därute. Vi svenskar är rättvisa personer och vill att det ska vara rättvist därute, så någonstans tycker jag att det är rätt, menar Grönborg.

Sverige lyckades döda av det numerära underläget. I slutminuten avgjorde Dennis Rasmussen i tom kasse efter att Lettland, piskade att ta tre poäng för att kunna gå till slutspel, satsat på sex utespelare.

”HATTEN AV TILL GRABBARNA”

– Det är bara att ge hatten av till grabbarna på isen att de gör ett fantastiskt jobb. Det var jätteskönt när Dennis gjorde det sista målet och vi vann matchen. På något sätt går man igenom sådana här saker, men jag tror också att om man inte vågar något kan man inte heller vinna, säger Grönborg.

Vinsten gör att Sverige fortsatt har en chans att bli etta eller tvåa i gruppen – och därmed slippa lämna Bratislava för en kvartsfinal i Kosice. Men då krävs seger mot Ryssland i morgondagens avslutande gruppspelsmatch.
– Det bästa vi kan göra är att förbereda laget på morgondagens match. Vad som händer efter det kan man inte kontrollera förutom att försöka vinna matchen. Om vi är kvar här eller åker till Kosice… För två år sedan åkte vi (från Köln) till Paris och vann och förra året var vi kvar (i Köpenhamn). Det är bara en ny utmaning på något sätt, tycker Rikard Grönborg.

LÄS ÄVEN: Den överraskade matchhjälten: ”Jag vet inte vad jag ska säga”

Den här artikeln handlar om: