Sök
SUCCÉSÄSONG. Philip Broberg kan blicka tillbaka på en framgångsrik säsong.
Skellefteå AIK

Efter genombrottet – nu väntar större utmaningar för jättetalangen: ”Ett bra val av mig”

Han lämnar en fantastisk genombrottssäsong bakom sig. Nästa säsong väntar nya, större utmaningar för backtalangen Philip Broberg som förra veckan skrev på ett ettårskontrakt med Skellefteå AIK.
– Det ska bli skönt att få komma upp, det verkar rätt härligt att bo däruppe och det ska bli kul att få gå och bli lite norrlänning, skrattar Broberg.

Inför säsongen hoppades Philip Broberg på att få göra ett par matcher med AIK:s a-lag.

Det blev betydligt mer än så.

Drygt två månader efter att säsongen fick ett hjärtskärande slut i Leksand kan den 17-årige backtalangen titta tillbaka på säsongen med stolthet. Den skridskoskicklige backen växte ut till en bjässe på ”Gnagets” blålinje och hade noterats för nio poäng (2+7) på 43 matcher med a-laget. Lite mer än ”ett par matcher”.
– Överlag var det en väldigt bra säsong, både för mig och för laget. Tyvärr kunde vi inte gå hela vägen, men det var ändå en rolig säsong, säger Broberg till hockeysverige.se.
– Jag skulle egentligen inleda säsongen med J20-laget, men det blev lite skador uppe i a-laget. Då fick jag chansen att visa vad jag gick för och jag fick spela mer och mer. Till slut tog jag en ordinarie backplats och det riktigt kul att få chansen med ett stort förtroende.

”DET VAR HELT MAGISKT”

Brobergs imponerande backspel tog honom hela vägen in i Tomas Monténs backbesättning till JVM-turneringen i Vancouver och Victoria under jul- och nyårshelgerna.

Var det något du hade förväntat dig inför säsongen?
– (skratt) Nej, att spela JVM var absolut ingenting jag trodde att jag skulle få göra inför säsongen.

Broberg, som var två år yngre än de flesta i det svenska laget, stod för en passningspoäng på de fyra matcherna han hann spela innan turneringen tog slut i kvartsfinalen mot Schweiz. Trots att uttåget kom lite tidigare än både Broberg och Juniorkronorna kan backtalangen titta tillbaka på en turnering som han sent kommer att glömma.
– Det var helt magiskt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det är inte många svenska spelare som får chansen att spela JVM och att jag fick göra det i år var helt sjukt. JVM var verkligen ett minne för livet.


UNGTUPP. Philip Broberg var Juniorkronornas yngste spelare i JVM-turneringen i Vancouver och Victoria. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

BÄSTA BACK I U18-VM

I slutet av april fick Broberg återigen dra på sig landslagströjan, den gången med Småkronorna i U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik.

17-åringen fick en betydligt mer framskjuten roll i Magnus Hävelids landslag och noterades för sex poäng (2+4) på sju matcher när Småkronorna bärgade Sveriges första U18-VM-guld genom tiderna.
– Jag tycker jag spelade bra de allra flesta matcherna, men samtidigt spelade vi väldigt bra som lag vilket gör att det blir lite lättare. Det gäller bara att följa med i ”flowet”.

Broberg menar att gruppdynamiken var avgörande för lagets stora framgångar.
– Vi var sjukt tajta som lag och alla trodde och litade på varandra. Vi hade väldigt kul också, både på och utanför isen och både på träningar och matcher. Det var väldigt viktigt. Att vi var en så stark grupp var nog den stora anledningen till att vi kunde gå hela vägen, säger Broberg.

Brobergs imponerade insatser på Småkronornas blålinje gjorde att han utsågs till turneringens bästa back och gav honom även en plats i turneringens All Star-lag.
– Det var så klart kul att få komma med där. Det är någonting som är väldigt hedrande, men precis som jag sade inför turneringen så var det enda vi brydde oss om var att vinna guld…
– Och det gjorde vi ju.

”VERKAR RÄTT HÄRLIGT ATT BO DÄRUPPE”

Nästa säsong väntar nya utmaningar för Broberg. Tack vare sina imponerande insatser i AIK-tröjan och med landslagen så kommer 17-åringen att spela i SHL till hösten. Skellefteå AIK blev till slut SHL-klubben som vann dragkampen om backtalangen.
– Det kommer att vara bra för mig. Det ska bli skönt att få komma upp, det verkar rätt härligt att bo däruppe och det ska bli kul att få gå och bli lite norrlänning, skrattar Broberg.
– Jag kände att jag var mogen att ta nästa kliv, och då är det ju SHL-spel som gäller. Jag tyckte att Skellefteå var rätt klubb att komma till. Det var ett bra val av mig och jag ser verkligen framemot att starta upp säsongen, säger Broberg.

Den Örebrofostrade backen kommer till en klubb som de senaste åren fostrat NHL-spelare som Adam Larsson, Viktor Arvidsson, Melker Karlsson och Marcus Pettersson. Västerbottningarna har också förädlat talanger som kört fast en aning, som exempelvis John Klingberg och Tim Heed hade gjort innan de kom till klubben.

Skellefteås historik att fostra och utveckla spelare spelade in när Broberg skulle välja sin nya klubbadress.
– Så är det absolut. Det är bara att kolla på namnen som de varit med och tagit fram de senaste åren. Samtidigt har ju klubben varit väldigt framgångsrik och det är klart att det också var viktigt. Men det är klart, att klubben utvecklat så många bra spelare och att det spelade in i mitt val. Det är många spelare som vill komma till klubben tack vare att man är så bra på att ta hand om unga spelare, menar Broberg.


I SAMMA FOTSPÅR? Philip Broberg vill gå i samma fotspår som Adam Larsson och Viktor Arvidsson – från Skellefteå till NHL. FOTO: Bildbyrån

SPÄNNANDE LAGBYGGE

Broberg är en i raden av unga och utvecklingsbara spelare som Skellefteå plockat in till kommande säsong. Bland de andra namnen finns Brobergs lagkamrater från vinterns JVM-turnering, Rickard Hugg och Jacob Olofsson.
– Jag tycker att vi har en väldigt spännande trupp med många unga, bra spelare. Nu har jag inte varit uppe och träffat grabbarna ännu, men jag tror att vi kommer att få ihop ett riktigt bra gäng och jag tror att det kommer att hjälpa oss att vara bra i serien också.

Tvåvägsbacken hoppas kunna fylla en stor och viktig roll i Skellefteås lagbygge till hösten.
– Jag vill vara en spelare som spelar många minuter och hjälper laget att vinna matcher. Jag vill hjälpa laget att bli bättre på alla sätt jag kan, så det är väl de förväntningarna på mig själv som jag går in till säsongen med.

”KOMMER ATT ÅKA DIT OCH NJUTA AV STUNDEN”

Men innan Broberg drar på sig västerbottningarnas svartgula tröja till hösten väntar en spännande vår och sommar för 17-åringen. Till att börja med väntar nästa vecka NHL Scouting Combine i Buffalo, där de hetaste talangerna inför NHL-draften testas i en rad fystester samtidigt som klubbarna får lära känna spelarna lite bättre genom intervjuer.
– Det kommer att bli extremt kul att få åka över dit. Det kommer att vara en väldigt lärorik resa och jag ser framemot att få åka över, säger Broberg kort om vad som väntar.

Under midsommarhelgen väntar sedan sommarens höjdpunkt för Broberg – NHL-draften i Vancouver. Backen tippas gå allt från tidigt i förstarundan till som 21:a spelare, beroende på vilken ranking man kollar på. TSN:s draftguru Bob McKenzie sade i sin draftranking som han släppte i januari att Broberg är den enda spelaren som kan hota kanadensaren Bowen Byram om att gå som första back i draften. McKenzie menar att Brobergs fantastiska skridskoåkning och offensiva uppsida gör honom till en stark kandidat.

Broberg själv går in i draftcirkusen med ett öppet sinne.
– Jag går in utan några som helst förväntningar, egentligen. Jag menar, det är NHL – världens bästa hockeyliga. Det finns bara bra organisationer, så oavsett vilken klubb som väljer mig kommer jag att bli glad att få tillhöra deras organisation. Att bli draftad är hur stort som helst. Jag kommer att åka dit och njuta av stunden.

Den här artikeln handlar om: