Sök
Mattias Ekholm och Peter Popovic har båda stor del i Tre Kronors framgångsrika boxplay.
VM 2019

Tre Kronors galna statistik: ”Är riktigt bra”

Ett starkt powerplay vinner matcher – men ett starkt boxplay vinner mästerskap? I så fall ser det bra ut för Tre Kronor. Sverige har på fem matcher släppt in noll mål i numerärt underläge.
– Det är ett viktigt moment och jag tycker det är jätteroligt, säger Mattias Ekholm till hockeysverige.se.

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är riktigt imponerande siffror som Tre Kronor kan visa upp i boxplay under årets VM-turnering i Slovakien.

Efter fem matcher har Sverige släppt in noll (!) mål i den spelformen. Så här långt handlar det om 29 minuter och 22 sekunder – med andra ord nästan 15 tvåminutersutvisningar.
– Det är bra. Det är riktigt bra. Men i tre av matcherna var motståndet kanske inte riktigt så kvalificerat. Vi måste hålla i det nu i de tunga och viktiga matcherna, det är framför allt då vi ska plocka fram det, säger Mattias Ekholm.

Ekholm spelar till vardags i Nashville Predators. Ett lag som i boxplay var rankade på plats sex av 31 under årets grundserie av NHL.

Även i Tre Kronor är han en viktig kugge i den spelformen.
– Just nu har vi bra självförtroende och bra känsla i boxen. Vi tillåter inte motståndarna att få allt för många chanser och lägen. Det jobbar vi vidare på varje dag för att bibehålla.
– Men att vi ska behålla 100 procent är ju… Det är klart att det kan gå men det är väl inget vi siktar på uttalat, men vi ska hålla det så högt vi bara kan.

Det sägs att en stark defensiv är nyckeln till att vinna mästerskap. Och håller ett lag helt tätt i den spelformen kommer motståndarna att få det väldigt svårt.

Boxplay var också en stor anledning till att Sverige i lördags lyckades besegra Schweiz med 4–3. Schweizarna fick spela med en man mer i tio minuter och 23 sekunder, men fick aldrig hål på den svenska boxen.
– Dom hade många powerplay och vi dödade av dom på ett bra sätt. Det var nästan så att vi fick momentum av det istället, konstaterar Ekholm.

HJÄRNAN BAKOM

Huvudarkitekten bakom Tre Kronors vattentäta boxplay är den assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.
– När jag började (min roll) fanns det en spelidé som jag har försökt ta till mig och utveckla och förtydliga. Det gör vi i form av videoklipp och att rita beroende på hur vi vill göra. Jag får även inspiration av andra lag så fort jag ser en match, säger Popovic.
– Vi vill ha ett bra boxplay så att vi känner att vi är med i varje match. Även om vi ligger under så ska det inte falla på boxplay.

Det låter enkelt när Popovic förklarar. Men det är också lätt att inse att det ligger väldigt mycket jobb bakom ett framgångsrikt spel i numerärt underläge. Här är Peter Popovics recept för att starkt boxplay.
– Någonstans handlar det om förståelsen att vi är en man kort och då blir det en del att lösa. För mig består boxen av olika moment. För det första är det tekningen. Vad gör vi? Hur ställer dom upp? Vad har dom för klubbfattning? Vilken tekningscirkel? Vad gör vi om vi förlorar eller vinner tekningen? Det är nummer ett.
– Om vi vinner tekningen och får ut pucken så ska dom göra ett uppspel och vi ska försöka hitta ett presspel. Det är nummer två.
– Vi förutsätter att motståndaren någon gång kommer tillbaka till vår zon och ställer upp. Då har vi spelet i zon som ett tredje momentet och det är dom tre punkterna vi jobbar efter när vi göra en scoutingrapport.

ÄLSKAR SPELA DEFENSIVT

En scoutingrapport är en bra start. Men det gäller att spelarna gör jobbet på isen. Och det är väl inte speciellt roligt, eller?
– Jag tycker det är roligt med det defensiva spelet och stänga ned motståndarnas bästa spelare. Det är samma i boxplay och en uppgift som måste klaras av. För gör man inte det så ser det oftast inte så bra ut på tavlan när matchen är slut. Det är ett viktigt moment och jag tycker det är jätteroligt, säger Mattias Ekholm.

Den här artikeln handlar om: