Sök
LUGN SOM EN FILBUNKE. Det finns inte mycket som kan få Adam Larsson ur balans.
VM 2019

”Vill man läsa något dåligt om sig själv är det inte så svårt att hitta det”

Ännu en gång imponerar Adam Larsson under en VM-turnering. Detta efter en säsong med Edmonton Oilers som lämnade en del att önska. Men trots att hans NHL-lag omgärdats av kritik och pessimism klarar han av att hålla bruset på utsidan av sin egen hockeybubbla.
– Att läsa vad de som sitter uppe på läktaren tycker ger mig inte speciellt mycket, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Tre Kronor räds inte den ryska stjärnoffensiven

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Adam Larsson släntrar långsamt ut i träningshallen tuggandes på en Plopp och med en pappmugg kaffe i näven. Inte riktigt vad man förväntar sig av en elitidrottare i dag, då det ofta handlar om näringsrika shakes och proteinbars med innehåll så svåruttalat att ryska transkriberingar ter sig enkla i jämförelse.

Men så är Adam Larsson en ganska enkel person. Norrländskt trygg, eftertänksam och lakonisk. Hade man inte sett honom riktigt förbannad på isen vid ett par tillfällen hade man antagligen kunnat ifrågasätta om han hade någon puls över huvud taget.

Nu gör han sin tredje VM-turnering med Tre Kronor och för tredje gången slåss man också av vilken skicklig hockeyspelare han egentligen är. I NHL har han hamnat i ett defensivt fack och matchas hårt mot motståndarnas bästa spelare, i defensiva situationer och boxplay. Det är på sätt och vis naturligt eftersom det är där han har sin styrkor som hockeyspelare.

”NU VI SÄTTS PÅ PROV”

Samtidigt kan man inte låta bli att undra om Edmonton Oilers, där han spelar till vardags, inte ger honom möjlighet att spela till sin fulla potential. Jag frågar om så kan vara fallet, men det visar sig att han är av en annan åsikt.
– Nej, så är det inte alls, säger han mellan plopptuggorna.
– Sverige är kända över lag för att ha mycket puck i de här turneringarna så det blir ett helt annat spel än i NHL. Det är väl lättare att ha fem spelare delaktiga i offensiven här och det har vi fått se nu från alla spelare egentligen. Sedan har det varit lite speciellt motstånd i vissa matcher.

Så är det givetvis. Att leka hockey mot Italien, Norge och Österrike är ingen konst, inte heller att föra spelet mot nationer som Schweiz och Lettland. Men nu väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen och därefter en kvartsfinal mot ett på pappret starkt motstånd.
– Det gäller att bli mer strukturerad nu när motståndet blir svårare. Det är nu vi börjar sättas på prov på riktigt, konstaterar han.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”STABILT”

Bakom sig har Adam Larsson ytterligare ett missat slutspel med Edmonton Oilers. Efter att ha trejdats till klubben från New Jersey Devils i en uppmärksammad bytesaffär för Taylor Hall sommaren 2016 var han med om att spela slutspel under sin första säsong med klubben. Därefter har det blivit två frustrerande år där laget, trots lagkaptenen Connor McDavids briljans, inte lyckats få till det.

”Ojämnt” är betyget Adam Larsson ger sig själv och laget.
– Jag var som laget, upp och ned. Vi hade en period runt jul när det gick dåligt både för laget och mig personligen. Det var lite där man kände att man tappade lite grann. Annars har det varit stabilt, men samtidigt är man inte nöjd när man inte når slutspel.

Vad är det som fattats?
– Jag tror att vi kan få ut mer av vårt lag om vi undviker de djupa dalarna. När vi spelar bra så spelar vi riktigt bra, men vi har våra plattmatcher också och det blir nästan så att de smittar av sig till nästa match. Vi måste reda ut mer grejer snabbare. Tappar du många matcher är det svårt att ta sig tillbaka igen. Det är lite där vi hamnade i år.

STORA FÖRÄNDRINGAR – SMÅ RESULTAT

Säsongen var på sitt sätt kaotisk. Edmonton Oilers försökte med det mesta för att få fart på laget. Man sparkade coachen Todd McLellan och ersatte honom med rutinerade Ken Hitchcock. Man trejdade spelare till höger och vänster och sparkade slutligen general managern Peter Chiarelli. Men ingenting gav tillräckligt stor effekt för att vända den negativa trenden.
– Det är klart att det blir förändring på mycket. Man vill aldrig se en coach gå. Det är trist och en baksida med det hela. Man hinner ofta bygga upp relationer med personen och coachen, så det var trist att se honom försvinna, säger Adam Larsson om Todd McLellan.
– Det gick bra med den nya coachen i början, men sen gick det sämre och då var det för sent. Samtidigt var vi inte så långt borta trots allt. 

Vem som coachar Oilers under säsongen 2019/20 återstår att se. Däremot står det klart att Detroit Red Wings mångårige general manager Ken Holland, en man med tre Stanley Cup-vinster på meritlistan, kommer att basa över klubben.
– Han har ett CV som är otroligt stort, så det lovar gott, säger Larsson.
– Vi får se vad vi har för lag i början av säsongen. Sen får man utgå därifrån. Det är trots allt upp till spelarna. En GM kan inte spela åt oss, så det är upp till oss att vända på det här.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”DET SITTER I VÄGGARNA”

Det är inte bara i klubben det har varit oroligt. Edmonton Oilers har passionerade fans som har upplevt en hel del motgångar de senaste 13 åren. Sedan laget tog sig till Stanley Cup-final 2006 har man bara nått slutspel en enda gång (2017). Frustrationsnivån är hög.
– Det är klart det är tufft. Vi vill ju vinna till varje pris. Det är en stor marknad och det har vunnit mycket längre bak i tiden, så det finns alltid förväntningar. Det sitter i väggarna. Nu får vi hoppas att det vänds till det positiva snart, säger Adam Larsson.

Hur är det att spela under den pressen?
– Vill man läsa något dåligt om sig själv eller laget är det inte så svårt att hitta det. Det beror helt på vad man vill läsa och vad man vill höra. Sedan går det att hålla sig borta från allt sådant också.

Du slår mig inte som den typen som bryr sig.
– Nej, men jag läser heller inga artiklar eller någonting om mig själv. Jag vet inte riktigt vad det ska ge mig, vare sig det är på gott eller ont. Har jag spelat bra eller dåligt vet jag om det själv. Så länge du tror på det du gör och får bra feedback från coacher och lagkamrater vet du hur det ligger till. Att läsa vad de som sitter uppe på läktaren tycker ger mig inte speciellt mycket.

”LÄTTSAMT OCH ROLIGT”

Adam Larsson understryker att han trivs i Edmonton Oilers och i staden. Det är ändå en slags lättnad, eller kanske snarare ett andningshål att åka och spela VM efter en NHL-säsong som inte motsvarade förväntningarna.
– Ja, så är det. Sedan är det alltid kul att spela med Tre Kronor oavsett. Det är alltid så positivt, så rolig grupp att vara med och man får chansen att spela med spelare man inte varit med förut och sådana man träffar sporadiskt där borta och spelar emot. Det är alltid kul att vara på den här sidan tillsammans samtidigt som det är en coachingstab här som är hur bra som helst. Det är väldigt lättsamt och roligt att spela med Tre Kronor.

Och inte att förglömma: fri tillgång till Plopp.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten