Sök
Nyheter
ENGLUND: Björklöven – Kenttä begränsas en del av det

Hockeysveriges allsvenske expert Joakim Englund synar de olika truppernas byggen till nästa säsong. Det är nu Björklövens tur att få sin silly season synad.

Ska Umeålaget, som uppskattningsvis förfogar över en av ligans högre spelarbudgetar, äntligen få till det och bli ett topplag till vintern?

Det har onekligen börjat intressant. I vintras värvades nämligen Per Kenttä in som ny sportchef. Han hämtades från Oskarshamn där han fick ut maximalt av den spelartruppen vars säsong kryddades med uppflyttning. Förhoppningen i Umeå är att han ska göra liknande underverk med senaste årens underpresterande Björklöven.

Han kommer dock inte att kunna sätta sin prägel på laget helt och hållet då det är en hel del spelare som ”följer med” sedan tidigare. Som en följd av att man redan hade elva forwards på kontrakt inför nästa säsong var han bland annat tvungen att säga tack och hej till den egna produkten Marcus ”Messy” Jonsson.

Målvakter:
Mattias Pettersson
Joe Cannata (Ny)

I Pettersson vet man vad man får efter att ha varit den målvakt i konkurrens med Oscar Masiello som stod mest förra säsongen. Joe Cannata hämtar man från USA där han varvat mellan spel i AHL och ECHL. Det här är för mig den enda chansartade värvningen från Kenttäs sida. Jag tror man har förhoppningen om att Cannata ska växa ut och bli målvakten man lutar sig emot när det börjar blåsa lite kallare vindar uppe i björkarnas stad.

Backar:
Brian Cooper (Ny)
Alexander Hellström
Hardy Häman Aktell
Oliver Larsen (Ny)
August Tornberg
Backsidan är den lagdel Kenttä kan göra störst förändringar med. Han har redan hämtat danske Larsen från Pantern och Brian Cooper från AIK. Till skillnad från Cannata har Kenttä stenkoll på vad han kommer att få ut av dessa spelare. Cooper känns verkligen välscoutad då hans AIK ställdes mot Kenttäs forna klubb IKO i fem stekheta matcher i kvalet tidigare i våras. Även Larsen känns som en bra rekrytering av den nya sportchefen.

Forwards:
Fredric Andersson
Pontus Andreasson (Ny)
Justin Crandall (Ny)
Lukas Eriksson
William Eriksson
David Lindquist
Emil Lundberg
Erik Reinersson
Sebastian Selin
Oskar Stål Lyrenäs
Kristoffer Söder
Alexander Wiklund
Filiph Åström

Här har vi nöten som Kenttä måste knäcka. Som ni ser är det endast två forwards som Kenttä har värvat, resterande elva hade kontrakt sedan innan. Bland dessa är det flera som tidigare har åtminstone ett par SHL-säsonger i bagaget och har säkerligen betalt därefter.
Förra säsongen gjorde man endast 122 mål, eller 2,34 mål i snitt per match, vilket inte underlättar om man vill ha en framskjuten placering i tabellen.

Det finns två vägar att gå:
1) Man ser saker i spelet som man kan ändra på för att kanske skapa mer och/eller bli mer effektiva. Man kanske även hoppas och tror att en bättre och mer ”skillad” backsida kan hjälpa forwards att komma till bättre lägen och därmed producera mer.
2) Om Kenttä känner att forwardssidan är begränsad med de spelartyperna han har, och inte genererar tillräckligt mycket ”bang for the buck” finns det bara en väg att gå. Nämligen att på ett eller annat sätt försöka ”bli av med” någon/några av de dyrare pjäserna för att öppna upp utrymme för pusselbitarna han tycker sig sakna.

För om vi ska se det krasst så är det just forwardsbesättningen som begränsar den nya sportchefen i sitt arbete att sätta sin prägel på laget. Det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen på den här punkten.

Den här artikeln handlar om: