Sök
SHL
SKOGLUND: Rankar SHL:s bästa värvningar (hittills)

Silly seasons mest intensiva fas är över för denna gång och de 14 SHL-klubbarna har lastat in en rad intressanta namn inför nästa säsong. Men vilka är egentligen de tyngsta och bästa värvningarna?

Det lär väl dyka in ett och annat flärdfyllt namn till trupperna innan den första pucken släpps nästa säsong. Men den mest intensiva silly-fasen får anses vara över och nedan redogör jag för de, i mitt tycke, bästa och tyngsta värvningarna hittills.

Observera att det endast är av klubbarna bekräftade värvningar som står med. Observera också att när denna artikeln var färdigskriven och väntade på att skickas ut så var Växjö osmidiga nog att presentera Jakob Forsbacka Karlsson. Därför fick listan i rödaste rappet utökas till elva namn.

Håll till godo.

11. Sebastian Wännström, Leksand

Minns ni för nästan tre år sedan när dåvarande Rögle-spelaren Wännström chocköppnade SHL-säsongen och hade 18 poäng efter 20 omgångar? Minns jag inte helt fel så ledde han till och med poängligan. Sedan drabbades han av en hjärnskakning och missade resten av den säsongen.

De två senaste åren har Wännström tillhört HV71. Men han har haft både problem med att få speltid samt störts av skador. Trots det har han levererat bra med poäng och kan han undvika skador och samtidigt vinna Roger Melins förtroende i Leksand så ser jag ingen anledning till att Sebastian Wännström inte skulle explodera i poängprotokollet nästa säsong. Han har skillsen för det.

10. Johan Fransson, Leksand

Valde oväntat Leksand när det var dags att vända hem till Sverige igen efter fem år i Schweiz för Rapperswill samt Genève. Spelade OS med Tre Kronor i februari 2018 och har ett VM-guld på meritlistan från 2013.

Har levererat runt 20 poäng från blålinjen under samtliga säsonger i Schweiz och kan han göra detsamma för SHL-nykomlingen så är det välinvesterade pengar. Kommer såklart också bidra med en stor dos rutin.

9. Nicklas Lasu, Frölunda

Det var närmast att likna vid ett Agatha Christie-mysterium när Frölunda 2017 släppte iväg trotjänaren Lasu. En hårt arbetande pjäs som spelar med hjärta för indianen på bröstet. Sedan dess har 29-åringen varit i två Liiga-finaler med Kärpät och vunnit ett guld på andra sidan Östersjön.

Men nu är han tillbaka och det ska bli spännande att se hur han utvecklats. Kom ihåg att Patrik Carlsson, när han återvände till klubben slog nytt personligt SHL-poängrekord. Lasu har gjort 29 respektive 37 poäng i Finland och hans rekord i SHL är 21. Nu är han såklart tillbakavärvad för helt andra egenskaper än de offensiva, men det är inte utan att jag förväntar mig uppemot 25-isch poäng nästa säsong från Lasus klubba.

8. Juhani Tyrväinen, Luleå

Är väl att beskriva som en ”late bloomer”. Fick rejäl fart på poängproduktionen i Liiga först på senare år och i år bar det hela vägen till landslagsdebut. Detta efter att aldrig tidigare ha representerat Finland landslagsmässigt på någon nivå.

Slog sig in i Finlands slutliga landslagstrupp och detta är en center som behärskar det fysiska spelet samtidigt som han i bra takt levererar poäng. Har potential att växa ytterligare.

7. Arttu Ilomäki, Luleå

Nästan så man skulle vilja sätta karbonpapper över ovan inlägg. De här två spelarna har en likande story och har båda blommat sent samt att landslagsdebuten kom först i år.

Även Ilomäki spelar VM för Finland och gör man det så är man en spelare på mycket hög nivå. Det kan bli en rolig höst, vinter och vår i Luleå.

6. Eric Martinsson, HV71

Dubbel svensk mästare med Växjö och detta är en spelare som vet vad som krävs för att vinna, 26-åringen har vid ett flertal tillfällen testats i Tre Kronor och när han nu återvänder till SHL efter att ha spenderat förra säsongen i AHL och NLA så kommer han definitivt tillhöra en av ligans bättre backar.

Martinsson är en puckskicklig tvåvägs-back som lär skapa lugn i HV:s bakre led. Något de till stora delar saknade ifjol, trots giganten Mikko Lehtonen.

5. Jakob Forsbacka Karlsson, Växjö

Det är vanskligt på ett sätt att ha Jakob Forsbacka Karlsson så här högt upp. Vet vi egentligen vilken klass han håller? Draftad i andrarundan 2015, men har sedan han skrev på för Boston 2017 bara spelat 29 NHL-matcher. Resten i AHL.

Det var en sida att se på det hela. Den andra sidan är självklart den potential JFK besitter och det ska bli oerhört spännande att se hur den kommer förvaltas i bördigt Växjö-land. Fler än en gång har spelare tagit kliv i den småländska staden och det känns som det här inte kan bli annat än succé. Känslan har hela tiden varit att forwarden ska stanna i NHL, trots utgående kontrakt med Boston. Men nu väljer han han alltså Sverige och spel i SHL.

4. Johan Sundström, Frölunda

Kommer från två mardrömsår borta i KHL som förstörts av skador. Men innan han lämnade Frölunda 2017 hade han två säsonger med 36 samt 38 poäng. Så vi vet att en skadefri Johan Sundström kan leverera starkt.

Sundström har en bra räckvidd och ett bra skott och är i det närmaste komplett som spelare. Han har alla delar för att vara en toppspelare.

3. Dennis Everberg, Rögle

Den dubble VM-guldmedaljören från 2017 och 2018 gjorde 37 poäng för Växjö senast det begav sig i SHL. Efter en avstickare till KHL inledde han den nyss avslutade säsongen i AHL för Manitoba Moose, men stack över till Europa och NLA-laget Zug igen i mitten av november.

Rögle har känts intressanta och spännande i flera år nu. Blir Everberg skillnaden mellan en placering i de nedre regionerna av tabellen eller toppen? Jag tror faktiskt det och det ska bli ofantligt spännande att se vad den här herren kan uträtta i sin hemmiljö.

2. Anton Rödin, Brynäs

Var lagkapten när han lämnade Brynäs 2016 och det är en ledare som nu återvänder till Gävle efter en rad skadefyllda säsonger med ett knä som spökat.

Det är lite svårt att veta exakt vad man ska förvänta sig av Rödin i poängväg, men det vi vet är att Brynäs kommer få in en katalysator i sin trupp som komma riva djupa och variga sår i motståndarförsvaret. Får han fart på målskyttet också så kan det här vara nästa säsongs poängkung i hela serien.

1. Victor Ejdsell, Färjestad

Dundersuccén i Karlskoga för ett par år sedan gav den avige värmlänningen både kontrakt i SHL och NHL. För att inte tala om Tre Kronor-debut som allsvensk spelare. Efter 20 mål och 34 poäng med HV71 17/18 drog han över till Chivagos organisation och det blev sex NHL-matcher.

Ejdsell kanske inte levererade någon succé i farmarligan förra säsongen, men vi vet alla vad han kan och när han nu återvänder till Färjestad, som han tidigare representerat på juniornivå, så känns det lite som att vad som helst i positiv bemärkelse kan hända. Jag skulle inte bli överraskad om han går och vinner poängligan, spelar VM 2020 och säsongen efter återfinns i NHL.

Den här artikeln handlar om: