Sök
Bild från flydda tider.
St. Louis

DOKUMENT: Laget som inte lyckades vinna – 49 år senare har de chans till revansch

Inatt blev St.Louis klara för Stanley Cup-final. Vad få nu för tiden minns är att de faktiskt var i tre raka finaler under sina första år i ligan. Men Blues lyckades inte vinna en enda av de tolv matcher som spelades.

Mellan 1942 och 1967 innehöll NHL endast sex lag. En viss skillnad gentemot hur det är nu och utökningen av ligan är den hittills största inom all professionell idrott. Den genomfördes i syfte att hindra andra ligor från att kunna konkurrera.

SEX BLEV TOLV

Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, Boston Bruins, Chicago Blackhawks och New York Rangers fick sällskap av sex nya lag:  Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, California Seals, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins och St. Louis Blues som tillkom säsongen till 1967–68.

Liksom i våra dagar anordnades en expansionsdraft där de sex befintliga NHL-organisationerna fick skydda en målvakt och elva utespelare från att bli plockade av de nya lagen. Dessutom fick de skydda en spelare till under själva draften för varje val som gjordes i de 16 första rundorna.

St.Louis fick välja som nummer tre och lade först beslag på målvakten Glenn Hall från Chicago Blackhawks som var en av ligans bästa målvakter och senare skulle väljas in i Hall of Fame. En annan spelare som valdes var den trefaldige Stanley Cup-vinnaren Al Arbour.

Glenn Hall hämtades in från Chicago. Foto: Bildbyrån

Som assisterande tränare för den nya organisationen plockade man in 34-årige Scotty Bowman som närmast kom från juniorligan och Sherbrooke Castors.

NYKOMLINGARNA FICK SPELA FÖR SIG

De tolv lagen delades upp i två divisioner. ”Original Six” i den ena och nykomlingarna i den andra. Därmed var det bäddat för att ett nytt lag skulle ta sig till final redan första året.

Men det började inte bra för Blues som på de 19 första matcherna bara vann fyra av dessa. Lynn Patrick klev av som huvudtränare och ersattes av Bowman. Något som skulle visa sig bli ett lyckodrag då de vann 23 av de 55 återstående matcherna i grundserien och lyckades hanka sig vidare till slutspel. Red Berenson och Gerry Melnyk var lokomotiven framåt.

Scotty Bowman fick ta över rodret. Foto: Bildbyrån

Men i slutspelet var det spelare som Dickie Moore och Frank St. Marseille som skulle kliva fram poängmässigt. Philadelphia Flyers besegrades med 4-3 i kvartsfinalen och i semifinalen skulle Minnesota få stryk med samma siffror. Detta sedan Moore kvitterat sent i match sju och Ron Schock avgjort 2:50 in i den andra förlängningsperioden.

I finalen väntade Montreal. Canadiens som vann med 4-0 i matcher, men serien var jämnare än vad de siffrorna visar. Både match ett och tre gick till övertid och de två andra vanns med uddamålet.

En stor bidragande anledning till finalplatsen år ett var målvakten Glenn Hall som efter finalförlusten fick motta Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP.

PLANTE KOMMER IN – NY FINAL

Den sexfaldige Stanley Cup-vinnaren Jacques Plante lade av 1965, men tre år senare gjorde han comeback och valde spel för St.Louis där han bildade målvaktspar med Hall. Hall stod merparten av grundseriematcherna, men när slutspelet tog vid så valde Bowman att satsa på Plante. Något som skulle visa sig lyckosamt.

Jacques Plante. Foto: Bildbyrån

Återigen väntade Philadelphia i den första rundan av slutspelet och denna gång skulle det inte krävas en nervfrestande match sju. Blues svepte Flyers med 4-0 i matcher och i semifinalen gjorde de samma sak med Los Angeles Kings.

Återigen väntade Montreal i final och återigen skulle kanadensarna svepa Blues med 4-0 i matcher.

Till säsongen 1969/1970 anslöt Phil Goyette från New York Rangers och han tog omgående täten poängmässigt i det rätt ålderstigna laget. 37-åringen ledde offensiven i slutspelet tillsammans med några år yngre Ab McDonald och för tredje året i rad väntade en Stanley Cup-final. Denna gången stod Boston för motståndet.

ORR AVGJORDE MED KLASSISKT MÅL

Men inte heller nu skulle Blues få smaka på segerns sötma. Boston vann de tre första matcherna i finalen med 6-1,6-2 och 4-1. I match fyra, i klassiska Boston Garden, var St.Louis i ledningen med både 2-1 och 3-2 men 40 sekunder in på övertidsspelet kunde Bobby Orr avgöra på passning från Derek Sanderson.

Bobby Orr har precis avgjort 1970 års Stanley Cup-final. Foto: Bildbyrån

Målet har blivit en riktig klassiker. Mycket beroende på den bild som togs i samma ögonblick som det gjordes. Orr flyger jublande genom luften.
— Varje gång jag träffar Glenn Hall så frågar han: ”Var det det enda målet du gjorde?” har Orr berättat.

Efter succén väntade tuffare tider. St.Louis hade ett åldersstiget lag och dessutom lämnade Scotty Bowman 1971, dett efter en konflikt med ägaren Sid Salomon III, som alltför aofta la sig i lagets affärer. Bowman var även GM vid den här tidpunkten, men gick vidare till Montreal.

I kombination med detta började de allt mer åldrande spelarna droppa av och Blues har inte varit i final sedan dess. 1972 fick man ge sig i semifinal mot Boston och 1986 var det Calgary Flames som blev för svåra. Sedan dess har man varit i ytterligare tre konferensfinaler, men bara vunnit en och det är den i år mot San José Sharks.

SE DOKUMENTÄREN OM DEN STORA EXPANSIONEN HÄR:

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten