Sök
Inge Hammarström spelade nästan två säsonger för St.Louis.
St. Louis

Förre Bluessvensken berättar om nyckeln till framgången

St. Louis är tillbaka i Stanley Cup-final. Det går inte säga annat än att det var länge sedan laget var där. Senaste finalen spelade man 1970 då laget förlorade till Boston med 4-0 i matcher. Som bekant är det också Boston som står för motståndet även i den här säsongens finalserie.

Första svensk i St. Louis var Inge Hammarström. Han kom till klubben från Toronto under säsongen 1977/78. Han stannade ytterligare en säsong innan han återvände till Sverige och Brynäs. När hockeysverige.se får en intervju med honom på förmiddagen är han både glad och stolt över sitt tidigare lags prestation.
– Det är jättekul att St. Louis äntligen är i Stanley Cup-final igen. St. Louis var ganska framgångsrika och hade ett bra lag när dom kom in i NHL 1967. Sedan har det många gånger varit si sådär, men det är fantastiskt roligt att dom fått ihop det nu.
– Jag känner Doug och Bill Armstrong, Larry Pleau, Jan Vopat… Alla dom här som jobbar i organisationen. Jag vet att dom jobbat jättehårt för det här under en lång tid och varit en eller två spelare från att gå hela vägen.
– Nu tycks pusselbitarna fallit på plats samtidigt som dom haft ett fint målvaktsspel (Jordan Binnington), vilket också behövs om man ska gå till Stanley Cup-final. Jag gläds med St. Louis.

Vad ser du som själva nyckeln till att St. Louis nu är i final?
– Dom har oerhört många kunniga människor i organisationen. Allt från ”advisors” till ”General Managers” och hela vägen ner på scoutingsidan.
– Nu har dom i och för sig en ganska oerfaren scout här i Sverige, (Stefan) Elvenes, som inte har hållit på i så många år. Han har ändå en gedigen bakgrund inom hockeyn och vet definitivt vad det handlar om.
– Nyckeln är att det finns väldigt mycket kunskap inom deras ”hockey operation”. Dessutom är det många kunniga människor som exempelvis Larry Pleau, han är i min ålder 71 år, har varit med länge och tidigare även duktig spelare. St. Louis har byggt hela organisationen på ett vettigt sätt och långsiktigt.

Alexander Steen. Foto: USA Today Sports

Tre svenska spelare spelar för St. Louis, Oskar Sundqvist, Carl Gunnarsson och Alexander Steen.
– Det är jätteroligt för dom att få spela en final, men speciellt för Alexander. Det har varit lite upp och ner med Alexander senaste säsongerna tack vare skador och sådant.
– Det är jätteroligt att få vara i en sådan här klubb som svensk. Jag trivdes också jättebra i St. Louis och när laget dessutom spelar bra så är det faktiskt en jättebra hockeystad.

Carl Gunnarsson och Oskar Sundqvist. Foto: Bildbyrån

Är St. Louis en typisk hockeystad eller hur upplever du den?
– Laget har varit inne i ligan under många, många år och det har gått, som jag sa tidigare, upp och ner. Även när jag var där, då vi spelade i Ralston Purina Arena, som då var en av dom största arenorna och tog runt 20 000 åskådare, var den alltid fylld med närmare 15-20 000.
– Nya stadion (Enterprise Center), som ligger mer ner i stan, är tydligen också välfylld hela tiden. Som svar på din fråga, nog är det en hockeystad allt. Speciellt nu då det går bra tror jag att det är fullt hela tiden.

Emile Francis. Arkivbild

Vad minns du själv starkast från tiden i klubben på slutet av 1970-talet?
– Jag trivdes bra med omgivningarna och allt runtomkring. Emile Francis var General Manager då. Det är en person som jag högaktar.
– Sedan minns jag bröderna Plager, Barclay (coach) och Bob (scout), men även att vi hade många bra spelare som Gary Unger, Bernie Federko, Wayne Babych, Brian Sutter och så vidare. Vi hade ett ganska bra lag och jag måste säga att jag bara har positiva minnen från St. Louis.

Var det en stor kontrast att komma dit från Toronto?
– Klart att Toronto är lite speciellt. Det betecknas, tillsammans med Montréal, som hockeyns Mecka av många. Självklart var det lite annorlunda, men organisationen, arenan och suget kring hockeyn tycker jag var, inte jämförbart, men helt okej.
– I Toronto andas nästan alla människor hockey. Jag tror inte många idag skulle känna igen mig i St. Louis om jag kom dit, men i Toronto kommer det fortfarande fram människor som känner igen mig och vill heja och ha autografer trots att det är ganska länge sedan jag spelade där.

Inge Hammarström har också fortfarande ett stort hjärta för St. Louis.
– Det är dom två klubbar jag spelat med som jag naturligtvis känner för. Givetvis har jag mycket mera hjärta för St. Louis än jag har för San José Sharks som dom slog ut, säger NHL-legendaren med ett skratt och fortsätter.
– Jag har även mer hjärta för St. Louis än vad jag har för Boston så hoppas verkligen att St. Louis ska gå hela vägen.

Blir det St. Louis eller Boston som vinner Stanley Cup?
– Jag tror det kommer bli ganska tufft för Boston även om dom har ett väldigt bra lag. Dom har lagom med erfarenhet, många unga spelare och mycket spets.
– Får St. Louis ha alla spelare hela och målvakten fortsätter att spela som han gjort då tror jag det kommer gå åtminstone sex matcher innan någon står som vinnare. Det är svårtippat, men jag hoppas på St. Louis.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten