Sök
Henrik Lundqvist.
VM 2019

Henke: ”Kommer inte upp i den nivån jag hoppats på”

Tre Kronor föll mot Finland i VM-kvarten. Ett Sverige som har läckt rejält bakåt under hela turneringen. Och Henrik Lundqvist är självkritisk.
– Det har inte känts det där lilla extra, säger han.

LÄS ÄVEN: Grönborg efter bistra avskedet: ”Kommer komma ihåg vad vi har vunnit”

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor var stora favoriter i VM-kvartsfinalen mot Finland. Men favoriten föll tungt. Det började med att de finska lejonen prickade in kvitteringen till 4–4 med knappt 90 sekunder kvar av den tredje perioden.

På övertid, i spel tre mot tre, blev Sakkari Manninen stor hjälte när Finland återigen fick hål på Henrik Lundqvist.
– Jag försöker ha tålamod. Det är tre mot en och han fryser mig rätt länge med pass eller skott. Man får titta på det efter, men det är surt att den går in. Tre mot tre (på övertid) är som det är, man tror att man har vunnit matchen åt ena hållet och så blir det studs och sedan är det gata åt andra hållet, säger ”Henke” om avgörandet.

Hur är dina känslor just nu?
– Stor besvikelse såklart… Att vi inte lyckas få gjort jobbet här. Det kändes som att vi satt tillbaka rätt mycket i tredje, men jag tycker att vi försvarar oss ganska bra. Det är bara synd att vi inte får det gjort. Sista minuten vet jag inte riktigt vad som händer. Det är tomt i mitten men ja…
– Den stora besvikelsen är att vi hade potentialen att vinna. Vi hade ett bra lag. Men samtidigt är det mycket som ska stämma för att du ska få det här flytet i turneringen och spelet.

”HAR VERKLIGEN KRIGAT”

Det är framför allt i försvarsspelet som Tre Kronor inte har hittat flytet den här turneringen. Laget har släppt in 26 mål på åtta matcher. Och ”Henke” är självkritisk.
– Offensivt har vi spelat fantastiskt bra men det har kanske varit lite ryckigt defensivt. För egen del kommer jag inte upp i den nivån jag har hoppats på. Jag tycker ändå att jag har gjort allt jag har kunnat så jag känner inte att jag önskar att jag hade gjort si eller så. Jag har tränat precis så hårt jag har velat och med förberedelser och allting. Jag har inte fått det där flytet i matcherna kanske som vi som lag hade hoppats eller personligen.

Vad har saknats i ditt spel?
– Det är svårt att peka på. Det har inte känts det där lilla extra. Som målvakt är det mycket saker man är nöjd med och man har krigat. Det har inte varit lätta matcher, det har varit mycket breakdowns. Det jag är nöjd med är att man verkligen har krigat.
– Men i slutändan handlar det om att göra det där lilla extra, att ta den där extra pucken så att man vinner istället för förlorar. Det kändes som att jag hade det i mig idag, på slutet i alla fall. Andra hälften kändes bra och jag trodde vi skulle få det gjort. Så det var surt när 4–4 gick in.

Har du fått oförtjänt mycket kritik för att försvarsspelet inte varit bra?
– Som jag sa så är det många saker jag är nöjd med. Men jag vet att vissa väljer att hellre fokusera på negativa saker än positiva saker. Det får man ta. Det är bara en approach man har i livet, vissa människor.

SISTA MATCHEN?

Henrik Lundqvist har vunnit OS-guld och VM-guld med Tre Kronor och är en av de största spelarna. Men frågan är om det var sista gången vi såg honom i den svenska landslagströjan.

Var det här din sista match i Tre Kronor?
– Jag vet inte. Vi får se. Jag sa efter förra VM att jag stänger inga dörrar, inte just nu. Det har varit otroligt kul att vara här. Att spela för Sverige och Tre Kronor och stolhet. Men jag inser också att jag fyller 38 nästa år och har inte så många år kvar. Vi får se om man får en ny chans eller om det stämmer. Ja… Det är en senare fråga. Det är inget jag beslutar om nu.

Den här artikeln handlar om: