Sök
Nyheter
ENGLUND: Levererar flippmackskungen – då kan detta gå bra, Karlskrona

Det är återigen dags att fortsätta syna allsvenska klubbarnas lagbyggen inför säsongen. Den här gången har turen kommit till Karlskrona.

Inför förra säsongen kom man från SHL och fick i princip bygga om laget helt från grunden. När man dessutom hade ekonomiska bekymmer valde man att sätta en transatlantisk prägel på laget. Detta medförde att det var svårt att placera KHK i förhandstipset.

Nu lyckades man med sina värvningar från andra sidan Atlanten och tog sig till slutspelsserien. Detta trots att man på vägen höll på att sjabbla bort försprånget man skaffat sig genom att ”sälja” två av sina bästa nordamerikaner. Matt Carey lämnade mitt under säsongen för Rögle medan Justin Crandall lämnade för AIK precis innan transferfönstret stängde.

Så, hur är läget inför årets säsong då?

Man brottas fortfarande med tuffa ekonomiska ramar där man dessutom spelar i den, för allsvenskan, överdimensionerade och SHL-anpassade arenan. Förra säsongen fick man en fallskärm att luta sig emot när man degraderades från SHL. Det har man inte den här säsongen utan nu ska nödvändiga åtgärder vara gjorda och kostymen förväntas passa.

Det tycker jag även återspeglar spelartruppen såhär långt.

Målvakter:

Arvid Ljung (Ny)
Marcus Hellgren-Smed (Ny)

Två svenska målvakter som spelat en respektive två säsonger i ligan. Man fortsätter på samma spår som föregående säsong med två relativt billiga målvakter där jag antar att man i mångt och mycket kommer alternera målvaktsvalet med motiveringen ”bäst för dagen”. Var för sig kan båda målvakterna vara riktigt, riktigt bra under kortare perioder men har väl inte riktigt haft jämnheten som krävs för att bli uttalad etta. Noterbart är att båda målvakterna spelade i lagen som avslutade säsongen i negativ kvalserie. Hur påverkar det? Positivt med erfarenhet av tuffa matcher eller en törn för självförtroendet?

Backar:

Joseph Berger
Daniel Norbe
Lucas Frank (Ny)
Viktor Grahn (Ny)
Måns Hermansson (Ny)
Ludvig Jardeskog (Ny)
William Pethrus (Ny)

Hittills är backsidan lagets akilleshäl. Backsidan är tunn och orutinerad. Förra årets spets i form av Josef Ingman och Nick Pageau men även stabila backar som August Nilsson och Mikael Kurki lyser med sin frånvaro i årets lagbygge. Bästa backen i årets trupp är Daniel Norbe som har alla möjligheter att växa med en plats högre upp i hierarkin. Men för ett lag på övre halvan i tabellen tror jag det behövs två backar som placerar sig högre upp i hierarkin bland backarna än honom.

Jag förväntar mig att de försvarsspelare man värvar in från nu är spets och inget annat.


KOMMER SAKNAS. Nick Pageau är ett tungt tapp på backsidan för Karlskrona. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån

Forwards:

Hannes Johansson
Niklas Johansson
Linus Karlsson
Viktor Liljegren
Lukas Enqvist (Ny)
Hugo Leufvenius (Ny)
Axel Lindström (Ny)
André Nordstrand
Jesper Persson (Ny)
Philip Rondahl (Ny)
Mikael Roslund (Ny)

Forwardsbesättningen är av liknande karaktär som backsidan. Man har satsat på unga svenska spelare. Jag ser dock fler spännande inslag som kan tänkas stå på kanten till sitt genombrott på seniornivå.

I likhet med backbesättningen har man, förutom nordamerikanarna som man tappade redan under säsongen, ett tapp som är tyngre än övriga. Jag pratar förstås om lagkaptenen Marcus Paulsson som vänder hem till Mörrum för att, som det känns, knyta ihop säcken.

Bland nyförvärven hittar vi bland andra Philip Rondahl som är en stabil 3:e-center och gör alltid ett gott dagsverke. Mickael Roslund är ny på nivån men har två riktigt poängstarka säsonger i Hockeyettan i ryggen. Han var dessutom i klubben som junior vilket bör innebära att startsträckan blir kortare. Kan storväxte Axel Lindström ta ytterligare kliv i klubben han lämnade för fyra säsonger sedan då han inte ansågs ta en plats i den dåvarande SHL-klubben?

Den spelare jag är mest nyfiken på är 26-årige Jesper Persson. Han har fullkomligt öst in poäng i både div 2 och Hockeyettan. Säsongen 2016/17 fick han chansen att testa vingarna med MoDo i allsvenskan utan att lyfta. Nu är det alltså dags för ett nytt försök. Det bör rimligtvis inte vara något fel på självförtroendet då han gjorde smått osannolika 84 poäng på 30 matcher med sitt Fagersta i div 2 förra säsongen.

Med forwardsbesättningen som den ser ut just nu vilar det ett stort ansvar på flippmackskungen Niklas Johansson. Kan han fortsätta leverera delikata framspelningar i framförallt power play samtidigt som målvakterna kommer upp stort så har man alltid chansen att vinna sina matcher.

I dagsläget förfogar man över en orutinerad trupp som är i stort behov av att få in spets.

Mitt nästa inlägg på den här sidan kommer med största sannolikhet att dröja då jag åker till Grekland på familjesemester. Vill ni mig något nås jag enklast på Twitter.

Den här artikeln handlar om: