Sök
Rikard Grönborg.
VM 2019

Grönborg efter bistra avskedet: ”Kommer komma ihåg vad vi har vunnit”

Efter två raka VM-guld avslutades Rikard Grönborgs karriär som förbundskapten på sämsta sätt. Förlust i kvartsfinalen mot Finland i Kosice var en stor missräkning.
– Jag är jättebesviken för grabbarna i omklädningsrummets skull, säger han.

LÄS ÄVEN: Henke – ”Jag kommer inte upp i den nivån jag hoppats på”

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pär Mårts karriär som förbundskapten slutade med en grym 0–6-förlust i baken i kvartsfinalen mot Kanada 2016. Efterträdaren Rikard Grönborgs tid på samma position slutade på ett lika trist sätt.

Tre Kronor tappade en 4–3-ledning i slutminuterna av kvartsfinalen mot Finland – och förlorade med 5–4 efter förlängning. Därmed hade Grönborg gjort sin sista match i Sveriges bås. Till hösten återfinns han i schweiziska ligan och ZSC Lions från Zürich.

Trots det bittra slutet var Grönborg samlad i mixade zonen efter nederlaget.
– När allt är sagt och gjort tror jag att jag kommer att komma ihåg att vi har vunnit två år på rad, vilket vi inte hade gjort sedan början av 90-talet, sade han apropå att det var hans sista match med Tre Kronor.
– Att få vara med och vinna VM på hemmaplan 2013 och JVM-guldet som vi bara har vunnit två gånger i världshistorien. Det är det jag kommer att ta med mig.

”VI HAR INTE FÅTT DET ATT LOSSNA”

Besvikelsen handlade inte så mycket om att han själv fick avsluta på det här viset, utan att spelarna inte fick uppleva en längre VM-turnering.
– Jag är jättebesviken för grabbarna i omklädningsrummets skull. De har tagit ledigt från sin familj i en månad för att komma hit och försöka vinna tredje året i rad, men vi lyckades aldrig lyfta i den här turneringen kändes det som, konstaterar han.

Trots 21 NHL-spelare med över 8 000 matchers erfarenhet från världens bästa liga, flera av dem världsstjärnor, lyckades inte Tre Kronor kugga i.
– Vi har kämpat hockey rätt mycket och inte fått det att lossna fullt ut, säger Grönborg.
– Hela turneringen fick vi kämpa för grejerna. Kämpa, kämpa, kämpa. Man gick och väntade på att det skulle lossna. Det var synd att det inte gjorde det. Vi var en och en halv minut från att gå till semifinal.

Han hade inga ursäkter till att Tre Kronor inte presterade bättre mot ett Finland som sett till erfarenhet och meriter var vid underlägset.
– Sett över 60 plus minuter var finnarna bättre. Det är bara att konstatera. Jag tycker inte att det var orättvist att de vann.

Den här artikeln handlar om: