Sök
Finland krossade Sveriges gulddrömmar.
VM 2019

Tre Kronor tappade greppet – utslaget ur VM efter fiaskoinsats

Kvitteringen kom med en och en halv minut kvar att spela. Där och då tappade Tre Kronor kvartsfinalen mot Finland. I förlängningen klev Sakari Manninen fram och sköt Finland till semifinal med sitt 5–4-mål.

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
VM-kvartsfinal mot Finland i Kosice. Ett favorittyngt Tre Kronor ställdes mot ett på pappret underlägset motstånd. Men matcher avgörs som bekant inte på pappret, något svenskarna fick uppleva i en skakig matchinledning.

Det blev nämligen en mardrömsstart för Tre Kronor. Efter att ha slagit två icingpuckar under den första minuten kom 0–1 som ett brev på posten. Finland etablerade tryck i anfallszonen och från sin backposition satte Nikko Mikkola ett skott som slank förbi en till synes oskymd Henrik Lundqvist.

Ett tidigt powerplay tillät Sverige att få en snabb replik. Och som så många gånger tidigare var det William Nylanders briljans som banade väg för det. Hans diagonalpassning genom slottet gav John Klingberg öppet mål att slå in 1–1.

STYRDE IN PUCKEN MED SKRIDSKON

Efter den darriga inledningen klarade Tre Kronor sedan av att stabilisera sitt spel. Anfallen blev längre och avsluten fler. Med knappt tre minuter kvar av första perioden kom också ledningsmålet. Oliver Ekman Larsson lyfte pucken mot mål. På vägen sit hann Patric Hörnqvist få en klubba på den innan finske backen Henri Jokiharju, upptagen i en närkamp med William Nylander, dråpligt nog styrde in den i eget mål med skridskon.

Det var sedan inte långt ifrån 3–1 när Adrian Kempe elegant spelade fram Mattias Ekholm på bortre stolpen. Men han stoppades av en briljant räddning från Lankinen som hann över för att stoppa pucken.

Om första perioden bjöd på en mardrömsstart var andra perioden raka motsatsen. Den inleddes nämligen med vad som måste vara ett av turneringens snyggaste mål. Signerat Elias Pettersson. Framspelad av Gabriel Landeskog fick han yta i anfallszonen och backen Miika Koivisto på en pausfint som fick finländaren att ramla omkull. Med ett rappt skott skickade han upp 3–1 i krysset.

 VÄNDE UNDERLÄGET

Tryggt? Knappast. Finland hade inga planer på att kasta in handduken. Efter att ha fått ett långt anfall som varade i en minut sköt backen Petteri Lindbohm ett skott som slank förbi Henrik Lundqvist.

Några minuter senare var det kvitterat. Och ännu en gång var det ett finskt backmål. Jani Hakanpää klämde i för president och fosterland på Sakari Manninens flippmacka och överlistade en skymd Henrik Lundqvist. Assisten var den tidigare Örebroforwarden Manninens tredje för aftonen.

Efter att ha tappat greppet om matchen fick Sverige tillbaka kommandot bara 26 sekunder före pausvilan. Ett tungt backskott från Erik Gustafsson tycktes gå i stolpen, men när spelet blåstes av valde domarna att titta närmare på situationen. På reprisbilderna syntes tydligt att den träffade målkameran mitt i målet. Det gjorde att Tre Kronor hastigt och lustigt hade 4–3 inför tredje perioden.

Den tredje perioden fortsatte på det darriga viset med stort finskt puckinnehav. Finland låg på för en kvittering och ägde spelet under långa stunder medan Sverige ägnade sig åt att slå ifrån. Det såg ut att gå vägen tills det brast. Med en och en halv minut kvar att spela kom kvitteringen genom kaptenen Marko Anttila efter att Finland ersatt målvakten med en extra utespelare. Den tidigare Örebrospelaren skickade in 4–4 på en målvaktsretur efter en rörig situation framför Henrik Lundqvists kasse. Det skickade matchen till förlängning – tre mot tre.

Där tog VM slut för Tre Kronor – och Rikard Grönborgs tid som förbundskapten fick ett trist slut.

Matchens lirare, Sakari Manninen, bröt fram och pricksköt segermålet som skickar Finland till semifinal mot Tjeckein.

Finland – Sverige 5–4 (1–2, 2–2, 1–0, 1–0)
Första perioden: 1–0 (01.00) Nikko Mikkola (Harri Pesonen, Sakari Manninen), 1–1 (02.38) John Klingberg (William Nylander, Alexander Wennberg) spel fem mot fyra, 1–2 (16.57) Patric Hörnqvist (Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson).
Skott: 7–7.
Andra perioden: 1–3 (00.25) Elias Pettersson (Gabriel Landeskog, Oliver Ekman Larsson), 2–3 (05.04) Petteri Lindbohm (Sakari Manninen, Harri Pesonen), 3–3 (09.08) Jani Hakanpää (Sakari Manninen), 3–4 (19.35) Erik Gustafsson (Gabriel Landeskog, Alexander Wennberg).
Skott: 13–7.
Tredje perioden: 4–4 (18.31) Marko Anttila (Niko Ojamäki, Mikko Lehtonen).
Fjärde perioden: 5–4 (01.57) Sakari Manninen.
Skott, totalt: 32–18.
Publik: 6 304.

Den här artikeln handlar om: