Sök
FRÄLSARE. Kan Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist och William Nylander bli tungan på vågen för Tre Kronor i kväll?
VM 2019

Tre Kronors segervapen mot Finland: ”När han har pucken kan allt hända”

Besvikelsen efter förlusten mot Ryssland har förbytts till optimism inför kvartsfinalen mot Finland. Mycket tack vare en av VM:s vassaste formationer. Kedjan med William Nylander i spetsen är Tre Kronors stora segervapen inför kvällens drabbning.
– Jag behöver väl inte säga hur bra ”Nyllet” är. Det tror jag alla vet om, säger Alexander Wennberg.

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med sina 17 poäng på sju matcher toppar William Nylander VM:s poängliga. Det är emellertid inte bara den 23-årige puckkonstnären som har varit framstående för Tre Kronor i årets VM-turnering. Hela den svenska toppformationen med honom, Alexander Wennberg och Patric Hörnqvist tillhör hela turneringens vassaste.

Nylander och Hörnqvist inledde turneringen i en kedja med Elias Pettersson som inte riktigt klickade. När Wennberg anslöt efter Columbus Blue Jackets uttåg ur Stanley Cup-slutspelet fick han kliva in på centerpositionen. Det gjorde han med den äran genom att skjuta två mål direkt i sin första match mot Norge. Tillsammans har trion svarat för 34 poäng – trots att Wennberg inte spelade de två inledande matcherna i turneringen.

Det är också den formationen som är Tre Kronors främsta segervapen inför kvartsfinalen mot Finland i kväll.
– Det kändes som det klaffade på en gång med de roller man har fått, säger Wennberg.
– Hörnqvist är fantastisk framför mål, kämpar och sliter. Han drar med mig och ”Nyllet” som gör att det blir lättare att spela. Och jag behöver väl inte säga hur bra ”Nyllet” är. Det tror jag alla vet om man kollar runt och läser vad alla skriver.

”WENNBERG ÄR KITTET”

Rikard Grönborg hade tidigt Alexander Wennberg i åtanke att spela med Nylander. Mycket för att komplettera Nylanders frejdiga offensiva spel med en stark tvåvägscenter som har förmågan och hockeyintelligensen att backa upp en kreatör.
– Vi har väldigt lite tid på oss inför turneringarna att sätta ihop kedjorna. När vi får ”ja tack” där bortifrån försöker vi hitta en roll för spelaren och en roll för kedjan, förklarar Grönborg.
– Vi känner kring komponenten William Nylander att han ska ha en ganska fri roll och gör saker där ute. Det tycker jag att han har lyckats väldigt bra med därute. Igen. Wennberg är lite kittet. Han är duktig det offensiva och defensiva arbetet. Och ”Bengan” är en riktig grythund som gör skitgörat och öppnar väg för de andra. Det har varit ett lyckat koncept och det är vi givetvis glada för.

Att öppna upp yta för William Nylanders kreativitet är en av nycklarna för Tre Kronor mot ett disciplinerat och defensivt starkt Finland. Toronto Maple Leafs-stjärnan är en spelare som har verktygen för att luckra upp motståndarnas försvar.
– Han är en grymt skicklig hockeyspelare. När han har pucken på sin klubba så kan allt hända. Han vrider och vänder och har alltid huvudet uppe. Jag och Wennberg försöker ge honom så mycket tid och utrymme som möjligt där ute och gå hårt mot mål. Det är där målen görs, säger Hörnqvist.

William Nylander behöver bara göra en poäng till för att tangera Nisse Nilssons svenska poängrekord i en VM-turnering. Ett rekord som den nu avlidne Leksandslegenden satte när Tre Kronor bärgade VM-guld i Colorado 1962.

Kanske är det precis ett sådant litet obskyrt gott omen som Tre Kronor behöver nu.

Den här artikeln handlar om: