Sök
BESEGRADE IDOLEN. Kevin Lankinen gick segrande ur duellen med Henrik Lundqvist.
VM 2019

Upprymd efter att ha besegrat Henke: ”En av mina stora idoler”

Kollektivet slog stjärnorna. Finland, med blott två NHL-spelare i truppen, lyckades få omkull Tre Kronor. Det var extra stort för den finske målvakten Kevin Lankinen – som fick besegra sin idol Henrik Lundqvist.
– Att slå honom på VM känns väldigt stort, säger Lankinen till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Henrik Lundqvist – ”Kom inte upp i nivån jag hade hoppats på”

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Medan det var dystra miner hos de svenska spelarna i den mixade zonen lyste det desto mer om de finska motståndarna. Efter en heroisk insats, där de under stundom spelade ut svenskarna, stod de helt plötsligt som vinnare efter en sen vändning med ett kvitteringsmål från ex-örebroaren Marko Anttilla en och en halv minut före slutet och segermålet från en annan ex-örebroare, Sakari Manninen, i förlängningen.

Den tidigare HV71- och Luleåforwarden Toni Rajala var stolt som en tupp i mixade zonen efteråt.
– Det var en sjuhelsikes match från vår sida. Det kändes som vi jobbade hårdare än dem, speciellt i andra och tredje perioden. Då skapade de inte mycket emot oss. Vi jobbade hårdare, tryckte tillbaka dem och gav dem ingenting att jobba med. Det var en laginsats över 60 minuter, säger han till hockeysverige.se.

Att Tre Kronor hade ett på pappret mycket tyngre lag än Finland var en stor sporre för de finska spelarna. De var av många uträknade på förhand, men visade resistens även när det gick tungt.
– Vi visste att de är ett skickligt lag och att vi inte hade samma skicklighet, men vi var övertygade om att vi kunde slå dem om vi gav vårt allt, alla fyra kedjor. Det var så vi resonerade innan matchen och det var så vi spelade. Jag tror att alla såg att vi var det bättre laget, säger han.

”OTROLIGT!”

Målvakten Kevin Lankinen släppte visserligen in fyra mål på 18 skott i matchen, men det var inget som rörde finlandssvensken i ryggen efteråt.
– Otroligt, helt enkelt otroligt! utbrast han framför hockeysverige.se:s intervjumikrofon.
– Vi spelade grymt bra genom hela matchen och det är troligtvis den bästa matchen jag har sett vårt lag göra i turneringen… Ja, det bästa jag sett något lag spela på en lång tid då jag själv har varit med. Att utjämna matchen i sista minuterna och vinna på övertid, det är otroligt!

Ni spelar stundtals ut Sverige och får väldigt långa anfall på dem…
– Absolut, vi förtjänar vinsten och var verkligen det bättre laget i kväll och som tur var fick vi några studsar med oss så att vi kunde komma tillbaka. Men som helhet spelade vi riktigt bra.

Vad är det som gör er så starka?
– Vi har en väldigt bra laganda. Alla vet sin roll och coacherna har gjort ett bra jobb med vårt spelsystem. Alla vet hur vi ska spela och hur vi ska göra för att slå vem som helst. Det är ett bra recept.

Och du kan skryta med att du har besegrat Henrik Lundqvist…
– Ja, han var faktiskt en av mina stora idoler när jag var liten pojke. Jag har sett många av hans matcher och jag har drömt om att få spela mot honom en dag. Han har haft en riktigt fin karriär och är en väldigt bra målvakt. Att slå honom i VM känns väldigt stort.

Den här artikeln handlar om: