Sök
HYLLAS. Rikard Grönborg vann inte ett tredje raka VM-guld – men däremot spelarnas respekt.
VM 2019

Kritiserad efter floppen – men spelarna hyllar Grönborg: ”Har all min respekt”

På sociala medier var folk inte nådig mot Rikard Grönborg efter gårdagens uttåg ur VM. När hockeysverige.se bad spelarna summera sina intryck av förbundskaptenens tränargärning i Tre Kronor var det enbart hyllningar.
– Han har fått tillbaka Tre Kronor till det riktiga finrummet, säger Gabriel Landeskog.

KOSICE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Årets VM-turnering i Slovakien fick ett svart slut för Tre Kronor. Förlust mot Finland i förlängning efter en blek insats där svenskarna tappade en 4–3-ledning i slutminuterna bara för att förlora i förlängningen, där Sakari Manninen pricksköt det finska segermålet förbi Henrik Lundqvist.

Förlusten, och framför allt hur den kom till, ledde till stark kritik mot den avgående förbundskaptenen Rikard Grönborg. Kritik som till stor del grundade sig på hur han matchade laget. Bland annat för att poängkungen William Nylander ansågs få för lite speltid i den avgörande matchen.

Grönborg tog emot kritiken med besvikna axelryckningar i den mixade zonen efter förlusten. Hans största besvikelse var att spelarna han lockat över från NHL för att försöka vinna ett tredje raka VM-guld får åka hem lottlösa.
– Jag är jättebesviken för grabbarna i omklädningsrummets skull. De har tagit ledigt från sin familj i en månad för att komma hit och försöka vinna tredje året i rad, men vi lyckades aldrig lyfta i den här turneringen kändes det som, konstaterade han.

Mitt i bedrövelsen över den undermåliga insatsen tog sig spelarna tid att kommentera sina upplevelser av Rikard Grönborg som förbundskapten. Alla som hockeysverige.se fick fatt på var entydigt positiva – och vissa passade dessutom på att hylla materialförvaltaren Anders ”Pudding” Weiderstål som gjorde sitt sista VM för Tre Kronor efter att ha varit aktiv i 35 år.

”HAR VUXIT MED UPPGIFTEN”

Loui Eriksson:
– Jag tycker att han har gjort ett utmärkt jobb de åren jag har haft honom. Det har varit tydliga direktiv hur vi ska spela som lag och han har styrt upp det riktigt bra varje gång man har varit med. Han har varit riktigt bra.

Elias Pettersson:
– En jättebra coach som låtit mig spela mitt spel. Han har fått laget redo och det är en väldigt bra coach som jag har väldigt stor respekt för. Det är jäkligt tråkigt att det slutade så här i hans sista match.

Oliver Ekman Larsson:
– Jag tycker att det har varit jätteroligt att få jobba med honom. Som jag sa innan i någon intervju så tycker jag att han har växt med uppgiften i alla VM-turneringar och landslagssamlingar där jag har varit med. Han har gjort det fantastiskt bra och det är extra surt för Rikard och för ”Pudding” att få avsluta på det här sättet. Det är inte så kul.

Gabriel Landeskog:
– Rikard har tillsammans med de andra ledarna och spelarna har fått tillbaka Tre Kronor till det riktiga finrummet med två raka VM-guld. Det är tråkigt när det ska behöva sluta så här, även när det är ”Puddings” sista VM och även ”Poppes (Peter Popovic) sista VM för den här gången. Det är jättetråkigt. Jag tycker att det har varit jättekul att jobba med Rikard och jag tycker att han har visat stor respekt mot spelarna och har varit en bra ledare i båset och även utanför. Han har all min respekt.

Henrik Lundqvist:
– Man hade hoppats på ett bättre slut för alla. Inte minst ”Pudding”. Vilken fantastisk människa! Han har betytt så otroligt mycket för alla killar i så många år där han har ställt upp i landslaget och det jobbet han gör. All heder till honom för jobbet han har gjort för landslaget. Det är fint. Rikard har också gjort ett fantastisk jobb även om det inte varit lika länge.

Den här artikeln handlar om: