Sök
MATCHVINNARE. Marko Anttila sköt målet som tog Finland till VM-final.
VM 2019

”Han har sparat sina mål till de stora matcherna”

Han hade inte gjort en poäng i VM inför kvartsfinalen mot Sverige. Nu har den forne Örebrospelaren och kaptenen Marko Anttila tagit Finland till VM-final med två av de viktigaste målen i turneringen.
– Han leder laget genom att gå i bräschen och genom att jobba hårdast, säger lagkamraten Kristian Kuusela till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: ”Alla har sagt att vi inte är tillräckligt bra – men vi har aldrig tvivlat”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hans tid med Örebro i SHL var lika ojämn som frustrerande. Marko Anttila anslöt till laget i december 2013 och sköt 13 mål på 22 matcher för sin nya klubb. Den initiala succé följdes av två tunga åren där den gänglige finländaren inte alls levde upp till samma standard. Efter säsongen 2015/16 lämnade han klubben och flyttade hem till Finland.

Tre år, och tre inte speciellt märkvärdiga säsonger med Jokerit i KHL, senare är han hela Finlands stora hjälte. Högerforwarden, som fyller 34 år på måndag, följde upp sitt kritiska kvitteringsmål i kvartsfinalen mot Sverige med att skjuta Finland till en ännu större skrällseger på lördagen.

Med matchens enda mål tog han Finland till VM-final efter seger mot favorittyngda Ryssland i en rysare till semifinal. Målet kom halvvägs in i den tredje perioden där Anttila snappade upp en puck som fastnat på ryske backen Nikita Zajtsev. Det snabba skottet hittade in mellan benen på Andrej Vasilkevskij.

”LEDER LAGET”

Efteråt hyllades han av sina lagkamrater.
– Han har gjort några viktiga mål nu, men det är framför allt jobbet han lägger ned som är stort. Han leder laget genom att gå i bräschen och genom att jobba hårdast. Det är fantastiskt, säger Kristian Kuusela, tidigare i Modo.

Anttila hade inte bokförts för en enda poäng innan kvartsfinalen mot Sverige. Nu har han två mål – och inte vilka två mål som helst.
– Han har sparat sina mål till de stora matcherna. Vi behövde de här målen och han klev fram och visade vilken stor ledare han är för vårt lag, säger HV71-backen Mikko Lehtonen.

Den andra stora finska hjälten, målvakten Kevin Lankinen, var också full av beundran för kaptenen.
– Han visade karaktär. Han är en otrolig ledare och en otrolig kille att vara omkring. Jag är otroligt glad för hans skull, säger Lankinen.

Anttila själv var så utmattad efter den nervpirrande matchen att han bara tog en fråga på engelska innan han lämnade den mixade zonen.
– Vår hjälte i dag var vår målvakt, säger han och nickade mot Lankinen en bit bort.
– Vi höll oss till vårt system och även om vi mötte en riktigt stark motståndare räckte det med ett mål i dag. Men vi är inte nöjda än.

Den här artikeln handlar om: