Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Varför bryr du dig om Hockeyettan?

Varför bryr du dig om Hockeyettan?

Om jag har fått den frågan någon gång genom åren?

Jovars, det har väl hänt både en och femhundratrettioelva gånger. Ofta med följdfrågeställningen, är det verkligen någon som vill läsa om tredjeligan?

Det finns bara ett svar på den frågan. Det är ett solklart JA.

Det finns en anledning till att jag har fått driva den här bloggen i snart tio år utan att sparkas ut i kylan, att HockeyNews tycker det är en bra idé att publicera dagliga nyhetsartiklar om ligan, att det utan kommersiell uppbackning går att driva runt en babblig podcast på ämnet och att till och med Aftonbladet hör av sig någon gång ibland och vill ha texter att baka in i sin plustjänst.

För att det finns ett intresse givetvis. Ett stort intresse.

Ett så pass stort intresse att jag är lite förvånad att det fortfarande möts med förvåning utanför den mest inbitna kretsen att det finns många som ändå vill ta del av mer rapportering än den som görs av de hårt gnuggande lokalmedierna.

Som att många formulerar tanken ”äsch det är väl ingen som vill läsa om tredjeligan” utan att egentligen undersöka om så verkligen är fallet. Det tas bara för givet.

Det pågår ett hockey-VM i Slovakien. Varenda medie värt namnet har skickat dit representanter som lavemangsprutar ur sig rapporter och artiklar som tapetserar hela hockey-internet som vi känner det.

Det kan för en oinvigd lätt ge sken av att det finns ett superintresse samtidigt som Hockeyettan snällt står i skamvrån med någon liten notis här eller var. Men skenet bedrar. Min erfarenhet är att artiklar om Hockeyettan klickas och genererar intresse minst lika bra som VM (som väl mest är en angelägenhet på televisionen).

Det är helt enkelt så att Hockeyettan är underskattad.

Det är inte den bästa ligan. Det är inte de bästa spelarna. Men det finns en sprängkraft i ligan som även om det blir bättre från år till år fortfarande är oerhört långt ifrån att tas tillvara på fullt ut.

46 klubbar bidrar med potentiellt intresserade fans och engagemanget är oerhört stort. Även kring klubbar som inte nödvändigtvis har så mycket folk på sina matcher kan det bubbla ordentligt.

Det enda som jag alltjämt saknar och som jag faktiskt tycker är lite märkligt att det inte redan finns är en (seriös) nyhetssajt som sysslar med (seriös) journalistik enkom om Hockeyettan. Som verkligen fokuserar och försöker spetsa till och samla ligan under ett och samma tak.

Och då talar jag inte om en officiell ligasajt där hänsyn måste tas till att inte trampa de egna medlemmarna på tårna eller att alla (oavsett hur intressanta de egentligen är) måste få samma möjlighet att synas. Inte heller om en entusiastisk blogg rattad av glada amatörer från någon källare. Utan en helt fristående nyhetssajt med lite muskler bakom.

Jag får väl helt enkelt påbörja lobbyarbetet för att någon ska dra igång en sådan. För jag är helt övertygad om att det skulle bära sig.

Någon dag i framtiden kanske vi en gång för alla kan ta död på den imbecilla frågan, varför bryr du dig om Hockeyettan?

Den här artikeln handlar om: