Sök
SHL
SKOGLUND: Ser vi dessa i SHL nästa säsong?

Många SHL-trupper inför nästa säsong har börjat ta rejäl form. Men ännu finns det luckor att fylla och nedan tar Henrik Skoglund en titt på elva kontraktslösa spelare som skulle kunna hamna i SHL nästa säsong.

Igår kunde ni här på sajten läsa min kollega Rasmus Kågströms sammanställning av de NHL-svenskar vars kontrakt går ut nästa säsong. Många av dem lär stanna i världens bästa liga. Men för några blir det Europa och kanske rentav SHL.

Exempelvis deklarerade David Ullström igår för Jnytt att det inte blir något mer Nordamerika för honom.
— Det var sista rushen där borta för mig. Ju äldre jag blir desto mer talanger fyller dem på med underifrån, sa han till sajten och fortsatte med att berätta att han inte haft någon kontakt med moderklubben HV71:
— Det finns många andra alternativ både i SHL, Europa och även KHL.

Likadant har St.Louis back Carl Gunnarsson öppnat för en återkomst till SHL.
— Örebro är alltid hemma så det är klart att det lockar ju, har han sagt till Hockeynews.

Det finns också en hel del svenskar hemma i Europa som ännu saknar kontrakt och det är på dessa jag valt att fokusera merparten av detta inlägg. Svenska spelare som avslutade fjolåret i KHL, Liiga, NLA eller DEL. Vi ska ju inte heller glömma att det finns en rad spelare som spelade i SHL förra säsongen och som ännu inte skrivit nytt kontrakt någonstans. Linus Fröberg, Dick Axelsson, Adam Brodecki och Robin Figren lär vara namn som får de 14 sportcheferna att dregla av förtjusning och begär.

Men som sagt ska denna lista handla om spelare från de övriga europeiska toppligorna.

Fredrik Pettersson Wentzel (mv)

Det var tidningen Barometern som i början av veckan avslöjade att nykomlingen Oskarshamn är på jakt efter målvakten. Även undertecknad har hört löst surr om detta.

27-åringen kommer närmast från en säsong i tyska Düsseldorf och berättade för en tid sedan för mig att han kände att han hittade tillbaka till sitt spel under året i Bratwurstens förlovade land.
— Jag tycker att jag tappat mitt spel successivt genom säsongerna, men jag tycker att jag började hitta tillbaka till hur jag vill att jag ska spela och hur jag vill att det ska se ut därute, berättade han.

Min känsla är att om det inte blir utlandet så lär det bli Oskarshamn och det kan nog bli riktigt bra. PW trivs med att stå mycket och det lär han få göra på den småländska östkusten.

Elias Fälth (b)

Veteranbacken fick vänta länge och väl på ett arbete förra hösten. Men tillslut blev det Tappara och där blev det en bra början och ett bra slut, medan tiden där mellan var lite sämre. Något ni kan läsa mer om i denna artikel.

När jag pratade med honom i mitten av maj så höll han alla dörrar öppna och förväntade sig en liknande väntan på arbetsgivare som ifjol. Något jag personligen kan känna är lite av ett mysterium då han visade gott och väl att han var en av de ledande backarna i ett lag som tog sig till semifinal i en av Europas bästa ligor.

Dilemmat för Fälth är att han är till åren kommen, 38 jordsnurr, och offensivt lagd. Det finns få platser att konkurrera om och oftast kanske sportcheferna tittar efter yngre alternativ till en början. Men jag tror absolut Fälth skulle hålla som lösning i någon SHL-klubb som drabbas av någon tung backskada framåt oktober.

Tobias Viklund (b)

33-åringen är en synnerligen rutinerad back som har 441 SHL-matcher i ryggsäcken för Modo, Skellefteå, Frölunda och AIK. Har, förutom 14 matcher i Köln ifjol, spelat de sex senaste säsongerna i KHL och säsongen 15/16 plockades den landslagsmeriterade backen ut till ligans All Star-match.

Adam Almquist (b)

Det blev bara en säsong i Bern, där han blev mästare, för 28-åringen som också vunnit dubbla SM-guld och Calder Cup i karriären. Vart karriären tar vägen nu är oklart, men enligt moderklubben HV71:s sportchef Johan Hult är känslan att det blir en fortsättning utomlands för den offensive backen.
— Jag pratade med hans agent för ett tag sedan, och då var spåret att fortsätta utomlands om de hittar något, berättade sportchefen för Jnytt i början av maj.

Det finns ingen anledning att inte dela Hults känsla här, Almquist borde ha en hel del anbud utanför Sveriges gränser att ta ställning till. Men samtidigt ska man aldrig säg aldrig och jag skulle inte studsa av förvåning om han ändå dyker upp i SHL tillslut.

Patrik Hersley (b)

Den poängstarke backens kontrakt med SKA har gått ut och i april sa agenten Christian Sjögren följande till Hockeynews.
— Det finns intresse i Schweiz också, men jag tror att antingen är han kvar i Ryssland eller så flyttar han hem. Det är min känsla.

Sedan dess har det varit relativt tyst kring den hårdskjutande 32-åringen som totalt gjort 68 poäng de två senaste säsongerna i KHL. Men känslan är väl att moderklubben Malmö kan ligga bra till vid en återkomst till Sverige.

Senaste säsongen på svensk mark dundrade han in 35 poäng från blålinjen i SHL. Då för Leksand.

Philip Holm (b)

Holm är väl den i den här sammanställningen som känns mest orealistisk att hamna i SHL redan nästa säsong. Kommer från en bra säsong i KHL och blev också till slut anmäld till den NHL-späckade VM-truppen, dock utan att få spela något.

Kom till KHL efter en säsong i Nordamerika där han spenderade merparten i AHL, men testades i en match i NHL.

Lär nog kunna välja och vraka bland KHL-anbud och det lär även finnas intresse från Nordamerika.

Patrik Lundh (fw)

Efter 40 poäng för Djurgården 17/18 drog han till KHL och Kunlun där det blev 21 poäng på 41 matcher. Kontraktet har nu gått ut och 30-åringen borde ligga högt upp på SHL-bossarnas önskelistor.

André Petersson (fw)

Varje sommar spekuleras det bland fansen till Peterssons förra klubb HV71 om inte den offensive spetsen kan vara på väg tillbaka. Varje sommar slutar med att 28-åringen, som lämnade klubben 2011 för spel i Ottawas organisation, fortsätter utomlands.

Så verkar det även bli nu för forwarden som nu senast hade sin poängbästa säsong någonsin i KHL med 45 pinnar för Barys.
— Vi har sagt att utomlands är prio ett och jag kollar väl framförallt mot KHL och lite Schweiz, berättade han för minhockey.se tidigare i veckan.

Linus Videll (fw)

Stod för en ruskigt stark säsong senast i Dinamo Riga och slog till med 48 poäng på 49 matcher. Hans i särklass starkaste notering från sina drygt sju säsonger i KHL. Hans näst bästa notering är från säsongen 14/15 när han gjorde 34 poäng. Detta under sin första sejour i Riga, så han verkar ju onekligen trivas i Lettland.

Nu har kontraktet gått ut och han borde vara högvilt bland penningstinna KHL- eller NLA-klubbar. Det återstår att se vart karriären tar vägen.

Alexander Bergström (fw)

Stor succé under sitt första år i KHL för Sibir följdes upp av ett lite trögare år i Traktor. Nu har kontraktet gått ut.
— Tanken är att spela i KHL åtminstone nästa säsong också. Men jag har ingenting klart och jag får se vart jag hamnar. Nu hade jag en lite sämre säsong, men jag känner ändå att jag har mycket mer att ge där, jag känner mig inte riktigt redo att släppa det. Vi får se vad vi kan koka ihop för avtal, berättade han för mig i april.

Sedan dess har han hunnit placeras både i Leksand och i HV71. Det återstår att se vad som stämmer av alla rykten, men blir det SHL nästa säsong så tror jag att det i så fall blir för en klubb på lämpligt avstånd från Karlskrona där han och familjen har sin bas.

Richard Gynge (fw)

Poängmakaren har spelat totalt tre säsonger i SHL för AIK respektive Växjö. På 156 matcher har det blivit 111 poäng och undantar man fjolårssäsongen, där det bara blev elva matcher på grund av skada, så har han producerat finfint med poäng även i KHL.

Det här känns som en spelare som sportcheferna runtom i SHL skulle kasta hur mycket TV-pengar som helst på i utbyte mot en signatur på ett kontrakt. Han berättade för mig i fredags att de hetaste alternativen just nu fanns i vår inhemska liga.
— Utomlands har jag väl inget riktigt hett. I Sverige har jag väl ett par bra alternativ som är spännande och skulle vara roligt, sa han bland annat.

Samtidigt berättade han att han håller alla dörrar öppna inför nästa säsong. Men påpekade också att han skulle vilja vinna någonting nu.
— Att vinna är något jag är väldigt sugen på, jag har varit i semifinal ett antal gånger, både i Ryssland och Sverige, och jag är verkligen sugen på att ta mig förbi det nu.

Kanske ingen högoddsare om han hamnar i en klubb där det uttalade målet är SM-guld nästa säsong.

Den här artikeln handlar om: